Od:
Do:

Susret svećenika Varaždinske biskupije posvećen sakramentima

VARAŽDIN, 4. 5. 2009.

 Redoviti mjesečni susret svećenika Varaždinske biskupije održan je u ponedjeljak 4. svibnja u dvorani biskupijskog Pastoralnog centra u Varaždinu.

O temi "Sakramenti inicijacije u pastoralnom iskustvu" izlagao je fra Bono Zvonimir Šagi, OFM cap, dugogodišnji varaždinski župnik i prošlogodišnji zlatomisnik.

Uvodno je 80-tak nazočnih svećenika na čelu s biskupom mons. Josipom Mrzljakom pozdravio voditelj susreta generalni vikar mons. Ivan Godina, koji je istaknuo kako su tom temom željeli razmišljati o sakramentima inicijacije, osobito svete potvrde i prve pričesti, i to upravo u vrijeme kada se oni i podjeljuju djeci i mladima u župama diljem biskupije.

Biskup Mrzljak kazao je kako se u Crkvi nikako ne može govoriti o krizmi kao događaju kojim se mladi opraštaju od nje, što je bilo vidljivo i na Festivalu Dobrog Pastira, koji je dan ranije održan u Varaždinu i na kojem su sudjelovali brojni mladi ljudi koji i nakon krizme žele živjeti kršćanskim životom, samo im je potrebno dati mogućnosti i prostora da se ostvare kao kršćani.

O. Šagi osvrnuo se u svom izlaganju na iskustva koja je stjecao kroz protekli polustoljetni pastoralni rad, osobito onaj koji je uslijedio nakon II. vatikanskog sabora koji je obnovio važnost sakramenata u odnosu s Riječi Božjom. Prisjetio se i kako je svetu potvrdu primio kao varaždinski gimnazijalac u svom rodnom Maruševcu 1945. g. kada su za više od tisuću krizmanika potvrdu podijelili trojica biskupa na čelu s nadbiskupom Alojzijem Stepincem, dodavši da se potvrda tada dijelila svakih 10 godina. U idućim godinama vjeronauk je ukinut u školama, nakon čega se u potpunosti preselio u župe i crkve. Naglasak je u župskom vjeronauku stavljan na pripravu za sakramente pričesti i potvrde, ali i na katekumenat, čime je dana dodatna važnost sakramentima. Zahvaljujući II. vatikanskom koncilu već šezdesetih godina potaknuta je temeljitija priprava za sakramente na novi način, a potkraj sedamdesetih godina sakrament potvrde već se podjeljivao svake godine budući da su podjelu mogli obavljati i biskupovi izaslanici.

Biskup Mrzljak pridružio se mišljenju o. Šagija da se zadrži podjela sakramenta potvrde osnovnoškolcima, ali je potaknuo razmišljanje o uvođenju i razradi okvira aktivnijeg pastorala mladih nakon krizme, pa tako i odraslih nakon vjenčanja.

Okupljeni svećenici u raspravi su istaknuli nekoliko važnih pitanja koja su značajna za pripremu i podjelu sakramenata prve pričesti i krizme, kao što su aktivnije sudjelovanje u životu župne zajednice, čime se ujedno svjedoči osobna vjera djece i mladih te njihovih roditelja i kumova.

Ekonom Varaždinske biskupije preč. Josip Grošić na susretu je iznio financijsko izvješće za proteklu godinu potaknuvši sve župnike da brižno obavljaju sve zadaće vezane uz razna financijska pitanja. Voditelj susreta mons. Godina najavio je idući svećenički susret za 3. lipnja.

Jasminka Bakoš-Kocijan