Od:
Do:

Susret svećenika Varaždinske biskupije posvećen Katekizmu Katoličke Crkve

Susret svećenika Varaždinske biskupije posvećen Katekizmu Katoličke Crkve

 VARAŽDIN, 29. 10. 2012.

Redoviti mjesečni susret svećenika Varaždinske biskupije održan je u ponedjeljak 29. listopada u dvorani biskupijskoga Pastoralnoga centra u Varaždinu.

Okupljene su na početku susreta pozdravili varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak i generalni vikar mons. Ivan Godina, voditelj susreta. Vlč. Damjan Koren, predstojnik Katehetskog ureda, osvrnuo se na aktualnu problematiku uvođenja zdravstvenoga odgoja u škole. Naglasio je da su ključne karakteristike programa ignoriranje svih općeljudskih vrijednosti koje su prirodno vezane uz ljudsku spolnost, homoseksualna propaganda (i to vrlo perfidna) te rodna ideologija. Na kraju je dao neke smjernice vezane uz ovu problematiku.

Dugogodišnji profesor na Gregorijani i teolog Penitencijarije u Rimu p. Ivan Fuček održao je zatim okupljenim svećenicima predavanje o temi “Osobni osvrt na 'produžetak' Drugoga vatikanskoga sabora Katekizmom Crkve i novom evangelizacijom u Godini vjere“. Dr. Fuček progovorio je o osobnom iskustvu praćenja i recepcije Koncila, te o prilikama toga vremena naglasivši važnost održavanja Koncila za sveopću Crkvu. U drugom dijelu predavanja progovorio je o plodovima Koncila, a jedan od najvažnijih plodova Koncila je Katekizam Katoličke Crkve. Istaknuo je kako i današnji Papa Katekizam osobito stavlja na srce zajednicama i pojedinim vjernicima kao temeljno “pomagalo“ u Godini vjere.

Dr. Fuček, koji je osobno sudjelovao u sastavljanju i reviziji hrvatskoga prijevoda Katekizma Katoličke Crkve, naglasio je da je Katekizam službeni sažetak vjerovanja Crkve i u njemu je sve što je potrebno u naučavanju istina Katoličke Crkve, te je sve što u njemu piše apsolutno točno. Na kraju je kratko progovorio i o vremenitim kaznama te potpunim oprostima.

M. Štefanec