Od:
Do:

Susret svećenika Varaždinske biskupije o pastoralu duhovnih zvanja

Susret svećenika Varaždinske biskupije o pastoralu duhovnih zvanja

VARAŽDIN, 9. 2. 2011. 

 

 

 

 

 

 Svećenici Varaždinske biskupije okupili su se u srijedu 9. veljače uoči euharistijske proslave biskupijskog nebeskog suzaštitnika bl. Alojzija Stepinca na svom redovitom mjesečnom susretu.

Više od stotinu nazočnih svećenika na čelu s biskupom mons. Josipom Mrzljakom u dvorani Biskupskog ordinarijata u Varaždinu pozdravio je voditelj susreta generalni vikar mons. Ivan Godina, koji je osobito pozdravio predavače, domaće svećenike na službi u Bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu vicerektora vlč. mr. Anđelka Košćaka i prefekta vlč. mr. Marijana Horvata, koji su govorili o temi pastorala duhovnih zvanja "Krist u meni – stvarnost ili iluzija?".

Biskup Mrzljak naglasio je u uvodnoj riječi kako je potrebno posvetiti veću pozornost pastoralu duhovnih zvanja budući da se smanjio broj bogoslova i sjemeništaraca u zagrebačkim sjemeništima u kojima se nalaze i mladi Varaždinske biskupije. U Bogoslovnom sjemeništu Varaždinska biskupija ima 23 bogoslova, od kojih je 16 u sjemeništu, 1 na studiju u Rimu, a šestorica su uzela stanku.

Mr. Košćak uvodno je u izlaganju podsjetio na Stepinčeve riječi koje je uputio vjernicima na euharistijskim kongresima u Čakovcu 1935. i Varaždinu 1938. kada je govorio o čistoj savjesti i vjernosti Crkvi i Kristu spasitelju. Naglasio je kako su nadbiskupa Stepinca osobito krasilo neprijetvorno čovještvo, zrelo i življeno istinoljublje, te trajna oslonjenost na savjest koja je bilo trajno pročišćavana i jačana Kristovim križem. Takav čovjek primjer je i uzor svojoj Crkvi te svima koji ga žele slijediti. Dodao je kako je onome tko te značajke ugrađuje u svoj svećenički život, život s Kristom stvarnost, a ne iluzija. Takav čovjek i svećenik privlačit će ljude i oni će mu vjerovati. U protivnom, svećeništvo postaje iluzija i udaljava se od poslanja koje je potrebno vršiti u ovom svijetu. U nastavku je vicerektor Košćak želio posvijestiti okupljenim svećenicima njihov temeljni identitet te kako ga živjeti u današnjem svijetu. Ujedno je istaknuo važnost molitve i svakodnevne opredjeljenosti za svećenički život, dodavši kako je središnja točka tog života vršiti Božju volju. Župnicima je predstavljen i ponuđen jednodnevni susret s mladima koji bi se odvijao u župi radi promocije duhovnih zvanja. Riječ je o multimedijalnom duhovnom "susretu mladih u Kristu" – SMUK-u o čemu je više govorio prefekt Horvat. Susrete bi vodilo više svećenika, đakona i bogoslova, a na njima bi sudjelovalo po 20 mladih s kojima bi se i nakon susreta nastojalo ostati u kontaktu.

Na susretu je preč. Josip Koprek, predstojnik biskupijskog Ureda za obitelj, izvijestio o nabavi prigodnih svijeća za obiteljsku molitvu u pripremi za dolazak pape Benedikta XVI. u Hrvatsku. Obitelji u Varaždinskoj biskupiji bit će pozvane da od početka korizme pa sve do Papina dolaska uz prigodnu upaljenu svijeću nedjeljom navečer u 21 sat zajedno mole, i to molitvu za obitelj, ispovijest vjere Hrvata katolika i pokoju deseticu žalosne krunice u korizmenom vremenu i slavne u uskrsnom vremenu. Svijeća se može postaviti kod prozora kako bi obitelji na vidljiv način posvjedočile svoju kršćansku vjeru. Obitelji će, osim svijeća, moći nabaviti i prigodne sličice s Papinim likom i preporučenim molitvama, a pripremit će se i druge molitve za razne nakane, od križnog puta do molitve vjernika, s bračnom i obiteljskom tematikom.

Jasminka Bakoš-Kocijan