Od:
Do:

Susret svećenika Varaždinske biskupije o navještaju vjere u globaliziranom svijetu

Susret svećenika Varaždinske biskupije o navještaju vjere u globaliziranom svijetu

VARAŽDIN, 3. 6. 2013.

Redoviti mjesečni susret svećenika Varaždinske biskupije održan je u ponedjeljak 3. lipnja u dvorani biskupijskog Pastoralnog centra u Varaždinu.

Okupljene svećenike na čelu s varaždinskim biskupom mons. Josipom Mrzljakom pozdravio je voditelj susreta mons. Ivan Godina, generalni vikar.

O temi "Navještaj vjere u globaliziranom svijetu" izlagao je dr. sc. vlč. Krunoslav Novak, svećenik Varaždinske biskupije, viši asistent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

U izlaganju se dr. Novak posebno osvrnuo na rezultate istraživanja mladih iz župa Varaždinske biskupije koje je proveo za svoj doktorski rad. Uvodno je predavač istaknuo da globalizacijski procesi neprestano stvaraju nove trendove i mijenjaju načine funkcioniranja društva i pojedinca.

Govoreći o temi, napomenuo je kako je temeljno posredovati sadržaj vjere, odnosno navještati Isusa Krista u današnjem konkretnom vremenu koje je zahvaćeno globalizacijskim trendovima. Pritom je pojasnio kako je globalizacija proces koji pretpostavlja postupno nadilaženje kulturnih razlika, kreiranje svjetske kulture i kreiranje društva koje se temelji na jedinstvenom ekonomskom, proizvodnom i potrošačkom sustavu. Velik utjecaj na globalizaciju imaju zasigurno sredstva društvene komunikacije, od masovnih do personalnih medija.

Naglasio je kako je potrebno promišljati na koje će se sve načine u takvom svijetu radi evangelizacije pristupiti konkretnom čovjeku kojem su svećenici kao navjestitelji pozvani posredovati Radosnu vijest. Na poseban način to su pozvani mladima koji su najizloženiji medijima i raznim utjecajima, rekao je predavač te se osvrnuo na rezultate istraživanja koji pokazuju zanimljive podatke o tome na koji način mladi gledaju na svijet te su važni za razumijevanje novih generacija. Istraživanje je pokazalo koje su to točke bitne mladima, te koji su to globalizacijski trendovi zahvatili mlade. No, pokazalo je i kako je mladima najbitnija osobina dobrohotnost, što potvrđuje kako se mlade može i treba poticati na činjenje dobra.

Na kraju je ponovno podsjetio kako je temeljna zadaća svećenika navještanje Evanđelja i dijeljenje sakramenata, i to nikako ne smije pasti u drugi plan, no potrebno je promisliti na koje se sve načine to može činiti u današnjem globaliziranom svijetu. Iako se čini da su tu razni mediji u prednosti, osobna komunikacija još uvijek je nezamjenjiva, osobito ako joj se posveti dovoljno vremena i pažnje. Danas je bitno navještati Evanđelje na način koji će biti razumljiv čovjeku koji traži Boga, a pritom je potrebno prepoznati znakove vremena i konkretnim djelovanjem poticati ljude na dobro, te dijeliti sakramente kao znakove Božje ljubavi, zaključio je predavač.

Izlaganje je potaknulo razgovor o tome na koje se načine najbolje može pristupiti navještaju vjere, osobito prema mladima. Istaknuto je kako je jedan od kvalitetnijih vidova pastorala okupljanje mladih ili neke druge skupine na nekoliko dana tijekom kojih se mogu pozornije posvetiti duhovnom rastu.

Takav vid pastorala moguće je organizirati u župi, a s noćenjem u nekoliko duhovnih centara na području biskupije, dok se u tu svrhu uređuju i prostori u Ludbregu i Lepoglavi, napomenuo je varaždinski biskup u svom obraćanju okupljenima.

Ujedno je najavio slavlje ređenja petorice novih svećenika mjesne Crkve 22. lipnja u 10 sati u varaždinskoj katedrali te proslavu 500. obljetnice bule pape Leona X. o proglašenju ludbreškog prošteništa koju će uz ovogodišnju Svetu nedjelju u Ludbregu 1. rujna predvoditi nadbiskup Nikola Eterović, glavni tajnik Biskupske sinode u Rimu, koji će dan kasnije 2. rujna sudjelovati i na prvom mjesečnom susretu svećenika Varaždinske biskupije nakon predstojeće ljetne stanke.

Jasminka Bakoš-Kocijan