Od:
Do:

Susret svećenika Varaždinske biskupije

Susret svećenika Varaždinske biskupije

VARAŽDIN, 31. 5. 2010.

Redoviti mjesečni susret svećenika Varaždinske biskupije održan je u ponedjeljak 31. svibnja u dvorani biskupijskog Pastoralnog centra u Varaždinu.

U prigodi završetka Svećeničke godine gost susreta bio je mons. Vladimir Stanković, koji je govorio o temi «Biti svećenik danas».

Stotinjak okupljenih svećenika Varaždinske biskupije na čelu s biskupom Josipom Mrzljakom i predavača uvodno je pozdravio voditelj susreta kancelar mons. Antun Perčić. U izlaganju mons. Stanković dotaknuo se niz tema koje je obradio u svojoj knjizi «Biti svećenik po Srcu Isusovu». Riječ je o dnevniku iz prve godine njegova bogoslovskoga života prije 60 godina koji je objavio u svojoj 80. godini života i 54. misništva kako bi i sam pridonio aktualnoj Svećeničkoj godini. Kazao je kako knjiga nije «duhovni» dnevnik, ali i jest, nije «kronika» svega što se zbivalo u zagrebačkoj bogosloviji, ali i jest, nije prikaz «političkih prilika» u tadašnjem socijalističkom okruženju, ali jest i to, odnosno knjiga je mnogo toga. U nastavku predstavio je dijelove svog dnevnika koji predstavljaju život bogoslova u teškim poratnim godinama, u doba sveopćeg siromaštva i pritisaka komunističke vlasti na Crkvu u vrijeme dok je nadbiskup Alojzije Stepinac robijao u Lepoglavi. Napomenuo je kako je već na prvoj godini u dnevnik zapisao: «Moj je ideal da budem svećenik po Srcu Isusovu i takav se potpuno predati službi Bogu i ljudima». Prisjetio se i svog zapisa kako «ne želi i ne smije postati loš svećenik. Ali kako da se od toga očuvam, koja sredstva da upotrijebim? Ne preostaje mi ništa drugo nego da se trudim da u ovim okolnostima nastojim oko vlastite izgradnje. Ako imam dobru volju i nastojim svoj duhovni život ojačati, milost neće izostati». Među svojim sjećanjima istaknuo je i kako mu je majka u početku bila protiv sjemeništa jer je bio nemirno dijete pa se bojala da će ga brzo potjerati. No, od 107 sjemeništaraca u prvom razredu svećenicima je postalo njih 7, od kojih su neki bili upravo oni «zločesti». Također je zapisao kako svećenik ne smije biti iznad običnog puka i treba jednako ljubiti sve ljude.

Osvrnuvši se na temu susreta «Biti svećenik danas», primijetio je kako je većinu izlaganja govorio o onome «jučer», dodavši kako je i papa Benedikt XVI. za uzor u Svećeničkoj godini stavio arškog župnika, jednog starinskog sveca. Kazao je kako su čitavu Svećeničku godinu pratili brojni napisi u svjetovnim medijima kojima se napadalo svećenike i Crkvu dodavši kako je uistinu ogroman nesrazmjer između velike i dobro organizirane kampanje protiv Crkve i relativno malog broja kriminalnih slučajeva među svećenicima. No, unatoč tome, svakako bi trebalo dobro analizirati ne samo pedofiliju, homoseksualizam i nevjernost celibatu, nego i svaku drugu nevjernost svećenika svom zvanju. Iz te se kampanje može naučiti kako «svijet» koji si dopušta sve moguće i nemoguće, od Crkve i njezinih službenika očekuje nešto drugo. «Biti svećenik danas» ne znači vraćanje na neke stare okoštale formule ili navike, nego, kako je to Sveti Otac istaknuo prilikom otvorenja Svećeničke godine, «svećeničko služenje zahtijeva potpunu vjernost Kristu i neprestano zajedništvo s njime», zaključio je mons. Stanković. U pitanjima nazočnih dotaknulo se i njegovog zauzetog dugogodišnjeg služenja i vođenja inozemne pastve, nazočnosti Drugom vatikanskom koncilu i novijih zbivanja u životu Crkve.

Na kraju susreta okupljene je pozdravio biskup Mrzljak koji je kazao kako je mjesna Crkva na različite načine nastojala obilježiti Svećeničku godinu u čijoj završnici kao najljepši mogući dar dolazi svećeničko ređenje 11-orice đakona u nedjelju 6. lipnja, što je zasigurno i plod molitava za duhovna zvanja po župama i zajedništva ove mjesne varaždinske Crkve koja toliki broj ređenika nije nikada imala, niti će ih imati u bližoj budućnosti. Na kraju je biskup izvijestio okupljene o nagradi Međunarodne katoličke udruge tiska (UCIP) koja je za najbolju novinarsku fotografiju dodijeljena stručnoj suradnici za informiranje Varaždinske biskupije Jasminki Bakoš-Kocijan, te joj uz čestitku na tom uspjehu uručio prigodan dar – sliku s biskupijskim zaštitnicima sv. Markom Križevčaninom i bl. Alojzijem Stepincem i svojim biskupskim grbom i geslom «Činiti dobro».

Jasminka Bakoš-Kocijan