Od:
Do:

Susret obitelji na vrtu

Susret obitelji na vrtuČAKOVEC, 22.6.2022.
Već 17 godina čakovečke obitelji koje međusobno prijateljuju, druže se i rastu u vjeri, okupljaju se jednom godišnje u vrtu obitelji Damiš. Susret je održan 22. lipnja, a u nastavku pročitajte tekst Vlatke Železnjak o ovogodišnjem susretu.
Okupljanje obitelji iz više župa, tradicionalno jednostavno nazvano „Susretom obitelji na vrtu“, održano je 22. lipnja na vrtu Štefice i Stjepana Damiša, ove godine 17. puta. Susret je ostvaren uz dosada najveći broj sudionika, njih više od 140, zahvaljujući dobrom glasu koji se pronio do novih obitelji s porukom „Dođi i vidi“ ili „Vidimo se ponovo“!
 
Tema ovogodišnjeg susreta bilo je stablo – u svjetlu biblijske simbolike – prema priređenim materijalima za 4. Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji održanog prošlog mjeseca u našoj biskupiji. Nazivi grupa prema stablima koja se spominju u Bibliji savršeno su se uklapali u gotovo cjelodnevni boravak u prirodi - krasnoj, mirisnoj, zvučnoj, u svim nijansama zelene boje, a tako nadomak potrošačkom dijelu grada. Između ostalog, o simbolici stabla se promišljalo: „Panj i izdanci su simbol obnove: sruši li se stablo, ostat će panj koji može sačuvati i potjerati nove mladice. (…) Ako Stvoritelj sasušenom panju omogućava da ponovo propupa i pusti grane kao stablo novo, koliko li tek krv i voda iz probodenog tijela Kristova mogu isprati naših grijeha i propusta i omogućiti nama, našim obiteljima, Crkvi i narodu da ponovo propupamo i pustimo grane kao stabla nova.”
 
Tradicionalna dječja alka odigrana je na veselje i uzbuđenje najmanjih koji su glasnim poklicima popratili svaki mokri pogodak u sridu ma tko ga dao! U igri  su bile obrisane sve jezične barijere između naše i nekoliko djece porijeklom iz Ukrajine koji su trenutno u izbjeglištvu u našoj domovini odnosno gradu i okolici. Njihove majke,  zahvalne što su one i djeca dobro zbrinute, zamolile su prisutne obitelji za pomoć koja će biti dostavljena tijekom mjeseca srpnja – za djecu dobrovoljaca teritorijalne obrane sela Roslavichi u Ukrajini. Molbi smo se spremno odazvali i doprinijeli od srca rado i prema svojim mogućnostima.
 
Obiteljske fotografije u sjeni stabla bit će uspomena na ovogodišnji susret održan prvog dana dugo željenih praznika nakon još jedne školske godine održane u neredovitim zdravstvenim i za mnoge ne mirnodopskim okolnostima, a u želji da jedni drugima donesemo osmijeh, razumijevanje, podršku i obnovljeni duh zajedništva što smo susretom, vjerujemo, i ostvarili.
 
Vlatka Železnjak


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika