Od:
Do:

Susret Kursiljista Varaždinske biskupije

Susret Kursiljista Varaždinske biskupijeIVANEC, 28.11.2022.
Zajednica kursiljista Varaždinske biskupije okupila se u ponedjeljak, 28. studenog u župnoj crkvi u Ivancu. Susret su započeli svetom misom koju je predslavio vlč. Andrija Vrane, duhovni voditelj Malog tečaja kršćanstva – Kursilja, preč. Stjepan Najman, duhovnik i ravnatelj Kursilja za Varaždinsku biskupiju, vlč. Tihomir Kosec, župnik u Ivancu te vlč. Kristijan Stojko i vlč. Petar Mlakar župnici in solidum u Ludbregu.

Na početku mise sve je okupljene pozdravio župnik Kosec zaželjevši kursiljistima dobar i blagoslovljen rad na njihovom susretu.

U svojoj propovijedi vlč. Vrane izrazio je radost i zahvalnost što članovi zajednice Kursiljo odgovaraju na poticaje Duha te svoje vrijeme, snage i talente stavljaju na korist zajednici; ne misleći pritom samo na svoju obitelj, već na sve druge koji trebaju Isusa, poput satnika iz navještenog evanđelja koji je došao moliti Isusa za svojeg slugu. Njegova vjera zadivila je Isusa. Ta vjera potaknula ga je da dođe Isusu tražiti pomoć jer ga je prepoznao kao moćnog, autentičnog, protumačio je propovjednik.

U nastavku je vlč. Vrane posvjedočio kako često u radu s ljudima bude zadivljen dubinom njihove vjere, s koliko strpljivosti i pouzdanja nose svoje križeve. Današnje evanđelje nas poziva da budemo spremni izaći iz svojih granica, sigurne zone i da budemo spremni pomoći, zagovarati kod Gospodina one koji su u potrebi, potaknuo je vlč. Vrane.

Završno je izrazio radost što je Kursiljo u Varaždinskoj biskupiji, upravo od biskupa Radoša, prepoznat kao način dubljeg upoznavanja vjere, nove evangelizacije vjernika te kao takav predstavljen i predložen svećenicima Varaždinske biskupije na njihovom nedavnom mjesečnom susretu. Zbog toga i današnjim susretom ovdje u Ivancu želimo obnoviti svoje snage, podijeliti zaduženja te se s novim zamahom staviti na raspolaganje vjernicima Varaždinske biskupije, završio je vlč. Vrane.

Nakon svete mise preč. Stjepan Najman održao je okupljenima nagovor na temu "Euharistijska sakramentalnost ženidbe". Obitelj je temeljna stanica društva, a brak je stožer te obitelji koji sve drži na okupu. No, što je to što drži na okupu brak, sakrament braka? To je euharistija. Euharistija je stožer i crkvene zajednice, oko nje se sve može graditi i ona sakuplja sve ono rastreseno u nama i diže prema nebu, rekao je preč. Najman.

Drugi dio susreta kursiljista nastavio se u župnoj dvorani gdje je uslijedilo izvješće o radu Kursilja Varaždinske biskupije od 2019. godine do danas. Nakon pozdrava rektorice Elizabete Haček, izvješće je predstavio tajnik Branko Galinec. Unatoč epidemiološkim mjerama i poteškoćama izazvanim korona virusom Kursiljo Varaždinske biskupije bio je aktivan u nekim župama, posebno u radu s krizmanicima, a postojeće zajednice održavale su svoje redovne susrete.
U nastavku susreta predloženo je novo vodstvo zajednica Kursiljista Varaždinske biskupije koje će biti predstavljeno biskupu Boži Radošu.

Za novog ravnatelja predložen je vlč. Petar Mlakar, za novog rektora Dražen Krtanjek, za tajnicu Ivana Cahun te Nikolina Mlakar za novu blagajnicu. Predloženi su i ostali Članovi odbora: Darinka i Zdravko Kutnjak, Silvija Čavlek, Ana Bunić i Danijela Hudoletnjak.

Na kraju skupa okupljenima se obratio vlč. Andrija Vrane izrazivši radost i ponos kako se članovi župnih zajednica Kursilja spremno odazivaju na aktivnosti izvan svojih župa podupirući tako rast Kursilja i noseći Isusa svima koji su ga potrebni. Posebno je istaknuo molitvenu podršku kursiljista Varaždinske biskupije koji danonoćnom molitvom prate održavanje tečajeva po cijeloj Hrvatskoj i aktivnosti na Krapnju tijekom ljeta. Plodovi ovakvoga poniznog služenja ne izostaju, po toj žrtvi Gospodin stvara novost u ljudima, u našim obiteljima, župama, biskupiji i domovini, zaključio je vlč. Vrane. 
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika