Od:
Do:

Susret članova Odbora za mlade Hrvatske biskupske konferencije i biskupske konferencije BiH

Susret članova Odbora za mlade Hrvatske biskupske konferencije i biskupske konferencije BiHLUDBREG, 6. 2. 2024.
Članovi Odbora za mlade Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, predvođeni mons. Tomislavom Rogićem predsjednikom Odbora i šibenskog biskupa, okupili su se na susret i sjednicu koji se održavaju u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije u Ludbregu od ponedjeljka 5. do srijede 7. veljače 2024.

Mons. Rogić tom nam je prilikom rekao da su ovakvi susreti dragocjeni radi organizacija različitih susreta mladih, jer ima mnogo toga što se događa kako na svjetskoj, međunarodnoj, ali i nacionalnoj razini i na razini Hrvatske Biskupske konferencije i one Bosne i Hercegovine. Ali ovakvi susreti su dragocjeni i radi prijateljstva koje njeguju.

„Međusobno druženje, razmjena ideja, iskustava, kako se u kojoj biskupiji radi, to nam je sve itekako dragocjeno, a to je i klub koji se mijenja svakih par godina, pa su novi povjerenici i onda su potrebna i nova uigravanja i nova upoznavanja“, poručio je mons. Rogić.

Vlč. Josip Tomljanović, povjerenik za mlade Gospićko-senjske biskupije je pak rekao kako su im ovakvi susreti važni da bi zajednički promišljali što mogu učiniti za mlade u vlastitim biskupijama.

„Svakako da je veliki izazov danas raditi u pastoralu mladih. Mladi su potrebni Boga, vjere, a mi smo ti koji smo pozvani da ih oduševimo za Krista, da ih uvedemo u Crkvu da se oni osjećaju u Crkvi dobrodošli i da mogu naći svoje mjesto u Crkvi“, rekao je Tomljanović.

Prvog dana susreta članovi Odbora za mlade sudjelovali su u misnom slavlju koje je predslavio biskup domaćin mons. Bože Radoš. Također, sudionicima je predstavljena Varaždinska biskupija i njen pastoral mladih.

U utorak, 6. veljače, drugog dana susreta održana je sjednica Odbora na kojoj se razgovaralo o nadolazećem Susretu hrvatske katoličke mladeži u Gospiću, završnici Katoličke malonogometne lige te pripremi inicijalnog dokumenta sa zadaćama i obvezama povjerenika za mlade.
U poslijepodnevnim satima za sudionike je bio organiziran izlet, obilazak Varaždina, a dan je zaključen svetom misom.

Posljednjeg dana susreta, u srijedu 7. veljače, misu je predslavio mons. Rogić, a u radnom dijelu izneseni su zaključci susreta te evaluacija.

„Povjerenici su nam važni u svakoj biskupiji jer su oni ti koji prenose stvari u matičnu biskupiju i iz matičnih biskupija donose svoja iskustva te se međusobno obogaćujemo i to je jedna mreža koordinacije rada s mladima“, poručio je biskup Rogić.

„Izazova u radu s mladima je puno, ali veseli me reći da, nakon ove korona krize i korona vremena, vidimo novi procvat u pastoralu mladih, imamo nikad više mladih u našim pastoralima što me posebno veseli i ovih dana, baš u razgovoru s našim povjerenicima, vidimo koliko taj pastoral cvate“, rekla je Iva Vrabac, tajnica Ureda za mlade HBK
.
Što se tiče samog Susreta hrvatske katoličke mladeži 4. svibnja u Gospiću, vlč. Tomljanović rekao nam je da pripreme dobro teku. „Sad smo se baš  'zalaufali', ide sve svojim tokom i redom, ni u čemu ne kasnimo i nadamo se da će to uistinu biti jedan lijep susret u srcu Like.“

A da se mladi okupljaju na nacionalnim susretima važno je jer je to, kaže nam Vrabac, „jedinstvena prilika da zajedno i slave Krista i evangeliziraju. Da se rađaju nova prijateljstva, nove ljubavi i svake te dvije godine, u kojima imamo susret, upoznajemo i našu Domovinu“, ali obnavljamo i zajedništvo koje je možda izostalo u ovom vremenu korona krize. Svakako, prepoznaje se jedna ljepota tih susreta.“

Na pitanje „Zašto Crkva treba mlade?“ biskup Rogić odgovara: „ma svi trebaju mlade! Ne samo da su oni budućnost, oni su sadašnjost i bez njih život staje. Ni prošlost nam ne vrijedi bez te budućnosti i sadašnjosti koju oni predstavljaju i oni nose taj žar i vjere, i života, i mi im u tome želimo pomoći.“ Dodao je biskup Rogić i kako Crkva mladima može ponuditi, prije svega, susret s Isusom Kristom. „Da Njega upoznaju, da Njega zavole i da s Njim grade sadašnjost i budućnost.“
Iva Kuzmić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika