Od:
Do:

Subotnjim večernjim programom u Ludbregu započeo 4. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

Subotnjim večernjim programom u Ludbregu započeo 4. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obiteljiLUDBREG, 21. 5. 2022.
„Od koljena do koljena dobrota je Tvoja (usp. Lk 1, 50)“ geslo je 4. nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji se ovog vikenda odvija u Ludbregu.

Obitelji iz svih hrvatskih biskupija počele su pristizati na prostor Zavjetne kapele ludbreškog svetišta Predragocjene Krvi Kristove, u subotu 21. svibnja 2022. gdje je već od 17 sati započeo glazbeni  pretprogram kojeg je animirao vlč. Tihomir Kosec sa svojim bendom.

Službeni program prvog dana 4. nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji započeo je u 18 sati Službom svjetla, kada je iz dvorca Batthyány krenula procesija predstavničkih obitelji, svećenika, povjerenika za obiteljski pastoral i hrvatskih (nad)biskupija. Dvije obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije, koja je bila domaćin 3. nacionalnog susreta, u procesiji su donijele zavjetnu spomen – svijeću hrvatskih katoličkih obitelji te ju na ulazu u prostor Zavjetne kapele predale dvjema obiteljima Varaždinske biskupije.

Službu svjetla predmolio je mons. Bože Radoš, Varaždinski biskup. Podsjetivši okupljene na Marijin poklik Od koljena do koljena dobrota je tvoja  rekao je kako “s Marijom, kraljicom obitelji, želimo moliti za naše obitelji.” Pozdravio je stoga najprije sve predstavnike obitelji iz hrvatskih nad/adbiskupija, poručivši kako kako je ovo večer u kojoj  se želi moliti za one koji su ondje okupljeni, ali i dosegnuti svojom molitvom i sve obitelji. 

“Simbolično, sve su one prisutne po vama. Želimo da večeras i sutra imate čvrsto stisnute ruke, otvoreno srce, da u ruke stavite sve one koji su potrebni i u srce sve one koji su se preporučili u vaše molitve.” istaknuo je mons. Radoš, a potom je pozdravio i okupljene biskupe: apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj mons. Giorgia Linguu, zatim mons. Želimira Puljića, zadarskog nadbiskupa, predsjednika Hrvatske biskupske koneferencije,  mons. Matu Uzinića, riječkoga nadbiskupa koadjutora i predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, mons. Vjekoslava Huzjaka, bjelovarsko-križevačkog biskupa, mons. Ivicu Petanjka, krčkog biskupa, mons. Ranka Vidovića hvarskog biskupa, mons. Roka Glasnovića dubrovačkog biskupa te umirovljenog varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za kojega je rekao da je „predstavnika one treće generacije koju želimo staviti večeras u fokus“. Pozdravio je biskup Radoš i predstavnika biskupske konferencije BiH, generalnog tajnika, mons. Ivu Tomaševića, predstavnik Dikasterija za laike, obitelj i život iz Rima gosp. Vittoria Scelza, kao i tajnika Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj mons. Alfreda Rayana te domaćeg sina, generalnog tajnika HBK preč. Krunoslava Novaka.

Okupljenima se prigodnim riječima obratio i gosp. Scelzo koji je, između ostalog u svom govoru, najavio kako će u središtu interesa nadolazećeg Svjetskog susreta obitelji u Rimu biti dimenzija dijaloga i zajedničkog hoda Rimske Kurije i mjesnih Crkava "kako bi se pokušalo dati zajednički odgovor na izazove koje pred nas stavlja moderno društvo". Izrazio je i posebnu zahvalnost na pozivu na ovaj Susret, a time i prilici da čuje sve što će se ovih dana govoriti govoriti kako bi mogao bolje upoznati stvarnost naše mjesne Crkve. Pozvao je i da se započne s pripremama za ovogodišnji Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba.

"Papa inzistira na tome da je potrebno pronaći smisao i značenje starosti, štoviše, u starosti prepoznati pravi pravcati poziv. Ne radi se samo o tome da bi našim starijima trebalo pokloniti više pažnje, nego o potvrđivanju središnjeg mjesta koje starije osobe trebaju imati u našem društvu, a naši djedovi i bake u našim obiteljima. Brojni govori koje je Papa proteklih godina posvetio toj temi, žele nam pomoći da što jasnije i dublje shvatimo tu stvarnost." poručio je Scelzo.

Uslijedila su svjedočanstva obiteljskog života. Članovi obitelji Mlakar, Jelić i Spajić govorili su o obraćenju, poteškoćama u životu, ulozi baka i djedova te radosti života.

Sa svjedočanstvima su se izmjenjivali i glazbeni brojevi, izvedbe višečlanih glazbenih obitelji Cindrić, Bunčić i Kočila iz Varaždinske biskupije.

Završni dio programa bio je molitveni trenutak u kojem je na čašćenje iznesena relikvija Krvi Kristove. Kratki nagovor je izrekao mons. Uzinić u kojem je, najprije, uime svih okupljenih zahvalio Varaždinskoj biskupiji, na čelu s mons. Božom Radošem, na gostoprimstvu. Rekao je kako su ga dirnula svjedočanstva koja su bila izrečena. 

“Lijepo je slušati da ima danas takvih obitelji te da je unatoč poteškoća i križeva s kojima se suočavaju moguće svejedno živjeti obiteljski život u radosti i ljubavi.” poručio je dodavši kako ipak većina obitelji nema to iskustvo.

“Zato jest ovaj naš skup i okupljanje, zato jesu ove prekrasne poruke i svjedočanstva: da onima koji u tome ne uspijevaju ili misle da nije moguće, pokažu da je ipak moguće. Kako je moguće?” zapitao se mons. Uzinić te ponudio odgovor. Budući da postoji legenda o Ludbregu kao središtu svijeta koje je ucrtano u centru Ludbrega, mons. Uzinić smatra da bi tu oznaku trebalo pomaknuti u ludbreško svetište, ondje gdje se časti predragocjena Krv Kristova.

“Jer Isus Krist je središte svijeta. On je centar. I kad Njega stavimo u središte, kad je On u centru, sve drugo će biti na svome mjestu i bez obzira na sve poteškoće koje prolazimo mi pojedinačno, s kojima se suočavaju naše obitelji, moći ćemo iskusiti i živjeti obiteljsko zajedništvo kao radost ljubavi. Gdje god je ljubav, istinska ljubav koju nam svjedoči Krv Kristova tu je i radost.”, naglasio je mons. Uzinić.

Naposljetku je zahvalio svima koji su došli, s nadom da će upravo oni prenijeti te poruke u svoje obiteljske zajednice, s njima dodirnuti svoje djedove i bake i starije osobe, ali i sve druge koji su potrebni. I, naravno, na isti način, kao Crkva, dodirnuti i sve druge te reći da je Crkva obitelj i da je u njoj moguće također iskusiti radost ljubavi. 

Molitveni dio završio je Gospodnjom molitvom i blagoslovom svih prisutnih biskupa.

Po završetku programa, pristigle obitelji su se uputile prema obiteljima domaćinima Varaždinske biskupije koje su ih primile na noćenje.

Kroz program prvog dana susreta vodili su Diana Tikvić i Branimir Gubić, dok je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije realizirao prijenos uživo za Varaždinsku televiziju te na YouTube kanalu Varaždinske biskupije.


Ovogodišnji, 4. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Ludbregu nastavit će se u nedjelju 22. svibnja 2022. također na prostoru Zavjetne kapele svetišta Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu.

Molitveno-glazbeni program započet će u 10 sati kao uvod u euharistijsko slavlje s početkom u 11 sati koje će predslaviti varaždinski biskup Bože Radoš u zajedništvu s većinom hrvatskih biskupa, brojnim svećenicima, a očekuje se i veliki broj obitelji iz čitave Hrvatske.

Ovo misno slavlje će u svom programu prenositi Drugi program HRT-a.
 
Foto: STUDIO VIPRO


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika