Od:
Do:

Stručni skup vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola te odgojiteljica u vjeri Varaždinske biskupije

Stručni skup vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola te odgojiteljica u vjeri Varaždinske biskupijeVARAŽDIN, 23. 9. 2023.
Stručni skup vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola te odgojiteljica u vjeri Varaždinske biskupije održan je u subotu, 23. rujna, u Dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije.
Predavač fra Marinko Baotić, župnik župe Blažene Djevice Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici svoja dva predavanja tematski je naslovio: „Vjeroučitelj – vjeročuvatelj“.
              
Nakon zajedničke uvodne molitve pozdravne riječi uputili su predstojnik Katehetskog ureda mr. sc. Damjan Koren te varaždinski biskup Bože Radoš koji je potaknuo sve prisutne vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri da i nadalje ustraju u svome poslanju, pozivu te služenju Božjoj riječi uz daljnji poticaj da spremno daruju sebe gdjegod djeluju: u učionici, dječjem vrtiću, zbornici, župnoj zajednici.
 
Fra Marinko Baotić u svojim predavanjima naglasio je važnost svjedočanstva vjere kod svih onih koji prenose i znanje o vjeri: „Biti na putu svjedoka vjere podrazumijeva živjeti odnos s Bogom te imati znanje o svojoj vjeri kako ista ne bi otišla u krivom smjeru.“ Temu predavanja fra Marinko temeljio je na Isusovim riječima kako će doći vremena onih koji želi naučavati nešto što je protivno Evanđelju (usp. Mt 24,5). U svome predavanju naglasio je kako u Novome zavjetu imamo velik broj upozorenja o tome da se čuvamo krivovjerja, tj. onoga što nam se može nametnuti kao drugo evanđelje koje naviješta Isusa u drugom svjetlu (u odnosu u kojem se uistinu Bog preko Isusa predstavlja). Svojim promišljanjem fra Marinko nastojao je osvijestiti prisutnima Pavlove riječi da sve ono što Duh pruža Crkvi treba ispitivati, ono što je dobro zadržavati, dok ono što je negativno treba odstraniti.
 
Na kraju susreta predstojnik Ureda mr. sc. Damjan Koren zahvalio je fra Marinku na održanim predavanjima te potom vjeroučiteljima i odgojiteljicama u vjeri izrekao bitne informacije iz Katehetskog ureda.
 
Zatim je u prostorijama biskupskog Ordinarijata bila održana i podjela kanonskih mandata za poučavanje katoličkog vjeronauka u školi – na određeno i neodređeno vrijeme – koje je vjeroučiteljima uručio mons. Bože Radoš.
 
Robert Ivančan,
tajnik Katehetskog ureda


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika