Od:
Do:

Stepinčevo u varaždinskoj katedrali: Biskup Mrzljak proslavio 25. obljetnicu biskupskog ređenja

Stepinčevo u varaždinskoj katedrali: Biskup Mrzljak proslavio 25. obljetnicu biskupskog ređenjaVARAŽDIN, 9. 2. 2023.
Svečano euharistijsko slavlje o blagdanu bl. Alojzija Stepinca, drugog zaštitnika Varaždinske biskupije, u zajedništvu s varaždinskim biskupom Božom Radošem te svećenicima iz biskupije predslavio je umirovljeni biskup Josip Mrzljak koji je tom prigodom proslavio i 25. obljetnicu svoga biskupskog ređenja.
Svećenici Varaždinske biskupije su se prije misnoga slavlja okupili na zajednički mjesečni susret. Na početku susreta pozdrave je uputio biskupski vikar za kler Varaždinske biskupije preč. Anđelko Košćak koji je nakon molitve Večernje najavio i predavača - umirovljenog dugogodišnjeg župnika iz Lepoglave mons. Andriju Kišičeka. Kao župnik i dekan Bednjanskoga dekanata mons. Kišiček rado je dočekivao brojne hodočasnike koji su dolazili vidjeti sakralnu i kulturnu baštinu lepoglavske župe, ali i produbiti znanje o životu i mučeništvu blaženog Alojzija Stepinca, koji je u lepoglavskoj kaznionici bio zatočen 1874 dana. Iz toga razloga govorio je na susretu o nepoznatim i manje poznatim činjenicama iz života bl. Stepinca, napose za vrijeme njegova boravka u Lepoglavi.

Nakon predavanja uslijedila je molitva bl. Alojziju Stepincu. Potom je euharistijsko slavlje započelo svečanim ulaskom svećenika u katedralu. „Od 1960. godine, datum 10. veljače poseban je u našoj hrvatskoj i crkvenoj povijesti. Puno puta čuli su se lažni glasovi i osude o bl. Stepincu, ali oni su postajali sve manji, a glasovi molitve postajali su sve jači. Glasovi o svetosti doveli su do proglašenja Alojzija Stepinca blaženim. Iako još ima onih koji ga smatraju kontroverznim čovjekom, mi ga želimo slijediti kao onoga koji nam je kompas, kao orijentir za kršćanski i svećenički život“, rekao je mons. Mrzljak uvodeći u misno slavlje.

„Tko je Alojzije Stepinac?“, upitao je na početku homilije biskup Mrzljak. Kazao je kako je vjernicima to pitanje pomalo neobično ili čudno jer znaju tko je on, ali, naglašava propovjednik, u društvu ipak postoje oni koji ga smatraju kontroverznim, koji ga smatraju prijepornim te to pišu u školskim udžbenicima, a jedan takav nosi naslov: „Zašto je povijest važna?“ Naveo je činjenicu da je taj udžbenik zabranjen od Ministarstva znanosti i obrazovanja. „Iako u demokratskom društvu postoje razna prava, nema svatko pravo poučavati ljude ako je riječ o lažima i obmanama. Prošao sam školovanje u komunističkom sustavu i znam što govorim“, poručio je te nastavio pripovijedati neke crtice iz Stepinčeva života. Podijelio je i nekoliko misli iz propovijedi kardinala Kuharića koje je iznosio na proslavama Stepinčeva u zagrebačkoj katedrali.

„Blagdan bl. Alojzija uvijek je prigoda da se širi istina o našem blaženiku koju nitko ne može zaustaviti. Neka nam bude zagovornik, posebno nama svećenicima, ali i svima na putu kršćanskoga života“, zaključio je mons. Mrzljak.

Na kraju mise uime svih svećenika, redovnika, bogoslova i vjernika čestitku biskupu Mrzljaku o 25. obljetnici biskupskog ređenja te zahvalu za sve dobro koje je učinio u biskupiji uputio je mons. Bože Radoš, želeći mu dobro zdravlje, nastavak dobre suradnje te trajnu molitvenu podršku. Tom prilikom uručio mu je i dar, biskupski štap. „Na njemu su grbovi bl. Alojzija Stepinca, Vaš grb i znamen Blažene Djevice Marije. Neka Vas prati njihov zagovor!“, poručio je.

Zahvalio je i mons. Kišičeku na iznesenim sjećanjima o bl. Stepincu te svećenicima, redovnicima, bogoslovima i vjernicima na dolasku na proslavu drugog zaštitnika Varaždinke biskupije.

Mons. Mrzljak zahvalio je na riječima i daru biskupskog štapa, posebice jer je štap izrađen od drveta te mu je time i lakši. Zahvalio je svećenicima i svima na dolasku na euharistiju koja je uvijek, kako je naglasio, zahvala Bogu. „Dobro je slaviti jubileje, kako kaže sv. Ivan Pavao II., jer prepoznajemo Boga na djelu u našem životu i na tomu mu možemo zahvaliti. Zahvaljujem svima vama i preporučam se u vaše molitve“, poručio je biskup Mrzljak.
Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika