Od:
Do:

Spomen na žrtve Repove šume Štrigova i 13. križni put grobištima i stratištima Varaždinske biskupije

Spomen na žrtve Repove šume Štrigova i 13. križni put grobištima i stratištima Varaždinske biskupijeŠTRIGOVA/VARAŽDINSKA BISKUPIJA, 27.3.2022.
Komemoraciji za žrtve grobišta Repova šume Štrigova te 13. križni put grobištima, stratištima i spomen obilježjima žrtvama ratova i progona totalitarnih režima XX. stoljeća Varaždinske biskupije održani su u nedjelju 27. ožujka 2022. godine. Oba događaja organiziralo je Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava iz Varaždina.

Na komemoraciji kod spomen obilježja u Repovoj šumi bili su prisutni potomci obitelji žrtava, članovi Društva, u ime potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja g. Tome Medveda bila je prisutna izaslanica gospođa Ivana Horvat, voditeljica Službe za obilježavanje mjesta masovnih grobnica i suradnju s organizacijama civilnoga društva, predstavnici Međimurske županije i općine Štrigova, predstavnici Hrvatskog žrtvoslovnog društva, Matice hrvatske Čakovec i članovi Udruge Hrvatski domobran Sveti Ivane Zelina, kao i hodočasnici iz župa Sveta Barbara Natkrižovljan i župe Uzvišenja sv. Križa Križovljan, kao i članovi Društva iz susjedne dvije županije i grada Zagreba. Uz župnika župe Štrigova, vlč. dr. Kristijana Kuhara i vlč. Tomislava Antekolovića komemoraciji je nazočio i mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup u miru koji je potom za žrtve predvodio molitvu, a nakon toga i svetu misu zadušnicu u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene u Štrigovi.

U poslijepodnevnim satima istoga dana održan je i 13. križni putu grobištima, stratištima i spomen obilježjima žrtvama ratova i progona totalitarnih režima XX. stoljeća Varaždinske biskupije. U obilasku mjesta sjećanja na žrtve poginule i stradale sudjelovao je 40 ljudi, članova Društva i hodočasnika, a kojima su se pridružili i članovi Hrvatskog žrtvoslovnog društva iz Zagreba, Hrvatskog domobrana Sv. Ivan Zelina, župljani župe Sveta Barbara Natkrižovljan i Uzvišenja Svetoga Križa Križovljan, a na pojedinim postajama i ostali. Detaljno izvješće i prijeđene postaje možete pogledati na stranici Društva.

Franjo Talan


 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika