Od:
Do:

Spomen na žrtve Bleiburga na Majčin dan održan u Beretincu i Črešnjevu

Spomen na žrtve Bleiburga na Majčin dan održan u Beretincu i Črešnjevu BERETINEC, ČREŠNJEVO, 8. 5. 2022.
8. 5. 2022. – U organizaciji Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin održana je, u nedjelju, 8. svibnja 2022. godine, komemoracija za žrtve Bleiburga i križnih putova stradalih 1945. godine, a iz poštovanja prema vlč. Vilimu Cecelji ista je održana na Majčin dan kao i desetljećima, za vrijeme komunizma u Austriji. Komemoracija je održana u suradnji sa Župom sveti Ilija i općinom Beretinec, a u prvom dijelu komemoracije položeni su vijenci i zapaljene svijeće na grobištu Savica.

Kod spomen križa na grobištu prvo su vijenac položili načelnik općine Beretinec Nikola Žganec i predsjednik općinskog vijeća Hrvoja Kapeš. Zatim,  uime Društva, vijenac su položili i svijeće zapalili Lidija Vukalović i Vladimir Horenec, a potom je molitvu predvodio vlč. Marko Zadravec, pastoralni suradnik u Župi sv. Ilije, promotor dijela vlč. Vilima Cecelje od 2016. godine.

Vlč. Zadrvec predslavio je i misu u kapeli Svetog Mihaela u Črešnjevu nakon koje je, o stradanju stanovnika općine Beretinec i župe Svetog Ilije proroka u Drugom svjetskom ratu i poratnom razdoblju govorila je Jasenka Vidić.

U ime Društva za obilježavanje grobišta nazočne je pozdravio Franjo Črep, a na počeku svog obraćanja svim majkama čestitao je Majčin dan. U ime općine Beretinec prigodnim riječima obratio se načelnik Žganec, dok se Stanko Cecelja osvrnuo na brigu vlč. Ceclje za izbjegle iz komunističke Jugoslavije i čuvanje uspomene na izručene vojnike i civile na Bleiburškom polju 1945. godine, kao i stradale u brojnim zarobljeničkim kolonama poznatijim pod nazivom križni put.

U završnom dijelu komemoracije na grobovima žrtava Franje i Đure Kukret te Ivana Kolara iz Črešnjeva, i Antuna Kukreta iz Ledinca, zapaljene su svijeće, a na molitvi za stradale bio je prisutan i brat Ivan Kukret te rodbina stradalih.

Franjo i Đura Kukret odvedeni su iz svoga doma u Črešnjevu 11. svibnja 1945. godine te su ubijeni i pokopani u šumama kod Višnjice, odakle ih je potom iz masovne grobnice, zaprežnim kolima, dopremio otac i pokopao na groblju podno crkve Svetog Mihovila.

Franjo Talan


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika