Od:
Do:

Specijalistica ginekologije dr. sc. Mirjana Radan na tribini u Varaždinu o zamjenskom majčinstvu

Specijalistica ginekologije dr. sc. Mirjana Radan na tribini u Varaždinu o zamjenskom majčinstvuVARAŽDIN, 21. 10. 2018.
Zamjensko majčinstvo - izazovi moderne reprodukcije bila je tema predavanja dr. sc. Mirjane Radan o kojoj je govorila u nedjelju 21. listopada na tribini u Varaždinu.

Naime dr. sc. Mirjana Radan je doktorica medicine, specijalistica ginekologije i opstetricije te supspecijalistica fetalne medicine i opstetricije te je nedavno tiskana njena knjiga vezana uz aktualnu problematiku iz svijeta reprodukcije "Zamjensko majčinstvo - bioetička prosudba"

- Na ideju za pisanje ove knjige prvenstveno sam došla zbog svojih studenata kojima godinama predajem. Budući da je ovo jedno važno pitanje reprodukcije, osobito moderne reprodukcije, ali i ne samo to. Također, danas postoje mnogi neplodni parovi koji se nalaze u takvom problemu, pa sam željela i njima pomoći. Knjiga je namijenjena svim ljudima dobre volje, svim tražiteljima istine s područja života, a osobito s područja ljudske reprodukcije i nama stručnjacima koji bismo trebali poznavati to pitanje, a možda nemamo dovoljno vremena da ga istražimo.- rekla nam je dr. Radan.

Na upit o situaciji u Hrvatskoj po pitanju zamjenskog majčinstva odgovorila nam je da na području naše Domovine u praksi zapravo nema takvih iskustava jer, na svu sreću, još nisu legalno ozakonjena.

- Među ostalim ciljevima i to je cilj: da spoznamo svu dubinu što to zapravo jest zamjensko majčinstvo gledano s različitih vidika i da onda svi zajedno stavimo mozgove na kup u tom razmatranju i donesemo prave odluke. – poručila je Radan.

U svom predavanju dr. Radan najprije je definirala zamjensko majčinstvo, a onda progovorila o različitim oblicima zamjenskog majčinstva te motivima njegova nastajanja među kojima su zdravlje, pomodarstvo, zarada, strah, ucjena, homoseksualni parovi i drugi. Objasnila je nadalje i kako zamjensko majčinstvo na razini društva uzrokuje kriminal, reproduktivnu prostituciju, reproduktivni turizam, genetički primitivizam te srozavanje ljudskog roda. Progovorila je i o posljedicama koje doživljavaju ''naručena djeca'' kao i vlastita djeca zamjenske majke. Dotakla se i pitanja što se uistinu prodaje, pitanja pravosuđa, zarade kao i mogućih iznenađenja zamjenskog majčinstva.

Bila je ovo prilika da dr. Radan prisutnima progovori i o tome kada nastaje život i zašto je potrebno braniti ga od samog začeća.

O svim ovim temama dr. Radan govori u već spomenutoj knjizi "Zamjensko majčinstvo - bioetička prosudba" koju je moguće nabaviti na porti Ordinarijata Varaždinske biskupije (Pavlinska 4) ili naručiti elektroničkom poštom na adresi mladi@biskupija-varazdinska.hr.

Spomenimo i da je tribina bila u organizaciji Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije i povjerenika vlč. Tihomira Koseca koji je rekao da mu se činilo baš zgodno da se organizacija dogodi baš iz ovog Ureda budući da su mladi ti koji u današnje vrijeme itekako  promišljaju o ovoj temi. Kako je rekao, i sam je imao iskustvo da mu je pitanje o zamjenskom majčinstvu još prije nekoliko godina postavila jedna srednjoškolka.

- Tada nisam imao ovu knjigu i nisam joj na tako adekvatan način mogao odgovoriti na pitanje. Uvjeren sam da će ova knjiga mnogima u tom smislu pomoći, i kada se suočite s pitanjima o zamjenskom majčinstvu, da ćete moći dati pravi odgovor na temelju argumenata iz ove knjige. Zahvalan sam stoga dr. Radan kao predstojnik Ureda za mlade, ali i kao običan čovjek koji u toj temi nije toliko ''doma'' i što je ta knjiga ugledala svjetlo dana – poručio je prisutnima vlč. Kosec.

Tribinu je moderirala Marta Kranjčec, dipl. ing. biol. dok su ju glazbom upotpunili Martina Sabljak i mo. Višeslav Jaklin, katedralni orguljaš.
 
Iva Kuzmić