Od:
Do:

Slavlja Velikog tjedna u varaždinskoj katedrali 2023. godine

Slavlja Velikog tjedna u varaždinskoj katedrali 2023. godineVARAŽDIN 3. – 9. 4. 2023.
Nedjeljom Muke Gospodnje, Cvjetnicom, ulazimo u Veliki ili Sveti tjedan, kada Crkva slavi središnja otajstva svoje vjere – Kristovo djelo otkupljenja u njegovoj smrti i uskrsnuću.

Na Veliki ponedjeljak, utorak i srijedu svete mise su po redovitom rasporedu, u 7.30, 9.00 i 18.00 sati.

Na Veliki četvrtak 6. travnja, dan ustanove Euharistije i Svetog reda, u varaždinskoj će se katedrali okupiti svećenici Varaždinske biskupije koji će sa svojim biskupom Božom Radošem slaviti Misu posvete ulja s početkom u 10 sati. U tom slavlju svećenici će obnoviti svoja svećenička obećanja, a biskup će blagosloviti bolesničko ulje i posvetiti krizmu.
U četvrtak navečer slavit će se Misa Večere Gospodnje s početkom u 18 sati. Nakon prijenosa Presvetog Oltarskog Otajstva biti će bdijenje, tzv. Getsemanska ura. Katedrala će do ponoći biti otvorena za molitvu u šutnji i sabranosti.

Na Veliki petak, 7. travnja spominjemo se Kristove muke i smrti na križu. Toga dana ne slavi se euharistijska žrtva. Služba Muke Gospodnje, obredi Velikog petka, započet će u 17 sati.

Na Veliku subotu 8. travnja dolazimo pokloniti se Kristovom tijelu u grobu, Crkva čitav dan razmatra muku i smrt našega Otkupitelja. Isusov grob moći ćete pohoditi tijekom čitavog dana od 7.30 sati.
Navečer u 20 sati započet će slavlje Vazmenog bdijenja.

Na Nedjelju Uskrsnuća Gospodinova 9. travnja misna slavlja u katedrali bit će po redovitom nedjeljom rasporedu: u 7.30, 9.00, 11.00 i 18.00 sati. Središnjim misnim slavljem u 11 sati predsjedat će varaždinski biskup Bože Radoš.
Uskrsni blagoslov jela bit će nakon vazmenoga bdijenja i na kraju uskršnjih svetih misa u 7.30 i 9.00 sati.

Podsjećamo da je tijekom Velikog tjedna u varaždinskoj katedrali prilika za slavlje sakramenta pomirenja (ispovijedi) prema objavljenom rasporedu.