Od:
Do:

„Sa Špancira na klanjanje Isusu“ – i ove godine pozivaju iz Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije

„Sa Špancira na klanjanje Isusu“ – i ove godine pozivaju iz Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupijeVARAŽDIN, 24. 8. 2022.
U vremenu održavanja poznate manifestacije „Špancirfest“ u Varaždinu, već nekoliko godina zaredom u Uredu za mlade Varaždinske biskupije osmislili su dodatni program za sve posjetitelje ove manifestacije - da dođu u crkvu sv. Nikole i da se poklone Isusu.

„Došpancirajte se do Isusa“, pozivao je, na kraju svog mandata kao povjerenik za mlade Varaždinske biskupije, vlč. Tihomir Kosec.

„Treba reći da ova inicijativa nije dio službenog programa Špancirfesta, no znajući da u to vrijeme u Varaždinu imamo veći broj ljudi, mi smo, u Uredu za mlade, zapravo imali spontanu reakciju da tim ljudima, budući da već jesu tu, ponudimo jedan takav program. Grad u svojoj viziji nema nešto poput ovog, jer ovo, jasno, nije performans. No, s obzirom na novu evangelizaciju o kojoj se danas puno govori, nama je bio izazov ponuditi nešto takvo i prihvatili smo taj izazov u vjeri da će biti zainteresiranih koji će tu stati, pomoliti se - 5, 10, 30 minuta...kako tko“, pojašnjava vlč. Kosec i dodaje kako na mnogim lokacijama u gradu za vrijeme Špancirfesta, ljudi gledaju razne performanse, no u crkvi svetog Nikole, svakodnevno od 20.30 do 22.30 „mogu biti pred Onim koji je za njih tu, da Mu se poklone.“

Dodao je vlč Kosec kako slučajne prolaznike u to vrijeme, u crkvu sv. Nikole, ponajprije privuče svjetlo koje vide.

„Njime osvijetlimo Presveto, dok je crkva u potpunom mraku, tako da ništa drugo ne privlači pozornost, nego samo svjetlo, odnosno osvijetljeno Presveto i glazba. Prošle godine zastali su tako neki Englezi, ne razumiju hrvatski no, nakon klanjanja, imali su potrebu doći do nas i reći da im je to nešto fantastično, i da to još nikada nisu doživjeli, i da su se prekrasno osjećali tih dvadesetak minuta koliko su bili u crkvi. To sveto je zapravo vrlo privlačno“, rekao je vlč. Kosec te zaključio: „Mi sijemo na ovakav način, a gdje će što narasti to dragi Bog odlučuje.“

Stoga, ako se nađete na Špancirfestu u Varaždinu, "došpancirajte se i do Isusa" u crkvi svetog Nikole, svakodnevno od 20.30 do 22.30 sve do nedjelje 28. kolovoza 2022.

 
Iva Kuzmić


Slika Sa Spancira na klanjanje Isusu - crkva sv. Nikole - Varazdin
Slika Sa Spancira na klanjanje Isusu - crkva sv. Nikole - Varazdin
Slika Sa Spancira na klanjanje Isusu - crkva sv. Nikole - Varazdin