Od:
Do:

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina imenovan biskupom koadjutorom u Srijemskoj biskupiji

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina imenovan biskupom koadjutorom u Srijemskoj biskupijiVATIKAN, 7. 10. 2021.
Sveti Otac Franjo imenovao je biskupom koadjutorom u Srijemskoj biskupiji u Republici Srbiji mons. Fabijana Svalinu, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, dosadašnjeg ravnatelja Hrvatskog Caritasa i ravnatelja Hrvatske katoličke mreže, priopćila je Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj na spomendan Blažene Djevice Marije od Krunice, u četvrtak 7. listopada 2021.

Svečana objava imenovanja mons. Svaline srijemskim biskupom koadjutorom održana je istog dana u središtu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Nakon molitve Angelusa koju je predvodio kardinal Bozanić, nuncij Lingua objavio je da je papa Franjo imenovao mons. Fabijana Svalinu, dosadašnjega ravnatelja Hrvatskoga Caritasa i Hrvatske katoličke mreže, srijemskim biskupom koadjutorom te ukratko predstavio njegov životni put.

Okupljenima se zatim obratio novoimenovani srijemski biskup koadjutor Svalina, istaknuvši da mu je to imenovanje bilo „veliko iznenađenje” kojim njegovo mladomisničko geslo (iz Psalma 37,5): „Prepusti Gospodinu putove svoje (i on će sve voditi)“ dobiva „jedan novi, dublji smisao”. „Pouzdati se u Gospodina, činiti dobro – za Crkvu, sav narod Božji i sve ljude – ponizno se preispitivati jesu li moji planovi i djela usklađeni s Božjom voljom, te u konačnici prepustiti sve Bogu znači priznati da Ga trebam, da sve ovisi o Njemu”, istaknuo je mons. Svalina.

Osvrnuvši se na nove izazove, najavio je da će povjerenu službu u zajedništvu biskupom Gašparovićem na dobro Katoličke Crkve i povjerene im vjerničke zajednice u Srijemu „vršiti ponizna srca i u bratskom zajedništvu s drugim biskupima moje drage Đakovačko-osječke metropolije kao i s biskupima Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda”.

Napomenuo je da duže vrijeme poznaje biskupa Gašparovića, svećenike kao i prilike u Srijemskoj biskupiji, „drevne i slavne prošlosti, a od 2008. godine ponovno osamostaljene, ali uvijek vjerne Crkvi katoličkoj i Svetome Ocu”. „Iskrena srca, u duhu otvorenosti za suradnju i dijalog, vjerujem da ćemo s povjerenjem u Gospodina, uz zagovor sv. Dimitrija, đakona i mučenika, zaštitnika ove biskupije, sv. Anastazije, djevice i mučenice i brojnih drugih slavnih sirmijskih mučenika, zajedničkim snagama nastojati znati odgovoriti potrebama Crkve u Srijemu u većinski sestrinskoj pravoslavnoj zajednici u Republici Srbiji”, istaknuo je mons. Svalina.

Napomenuvši da je u svojim dosadašnjim službama uvijek nailazio „na dobre ljude, vrijedne i pouzdane suradnike, svećenike i laike”, istaknuo je da je „sve dobro što postoji plod zajedničke suradnje. Neka tako bude i ubuduće.”

Novoimenovani srijemski biskup koadjutor na kraju je izrazio zahvale, između ostalih, roditeljima za “dar života i odgoju u vjeri i vjernosti Bogu i Crkvi”; Svetom Ocu za povjerenu službu, apostolskim nuncijima u Zagrebu i Beogradu te osobito nadbiskupima Đuri i Marinu „za prošlu, sadašnju i buduću bratsku i očinsku podršku”.

Mons. Svalina na kraju je sve pozvao: „Molite za mene, da s pouzdanjem u Gospodina, ovu službu vršim vjerno, s ljubavlju i otvorenoga srca prema svim ljudima i neka sve nas prati zagovor nebeske Majke Marije Kraljice krunice čiji spomendan danas slavimo”.

Svečanom činu objave imenovanja mons. Svaline srijemskim biskupom koadjutorom nazočili su apostolski nuncij u Republici nadbiskup Giorgio Lingua, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić i umirovljeni nadbiskup Marin Srakić, riječki nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije Mate Uzinić te umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac. Nazočni su bili i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije dr. Krunoslav Novak, tajnik Apostolske nuncijature vlč. Alfred Rayan Dsouz, ravnatelj Hrvatske inozemne pastve preč. Tomislav Markić, ekonom HBK don Šime Šindija, kao i svećenici Zdenko Perija, Josip Dominković i Josip Ivešić, najbliži suradnici mons. Svaline zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa Suzana Borko i glavni urednik Hrvatske katoličke mreže Siniša Kovačić kao i članovi obitelji mons. Svaline te djelatnici ustanova i ureda Hrvatske biskupske konferencije.
 

Izvor: Informativna katolička agencija
Foto: IKA/ Josip Ninković