Od:
Do:

Prvi dan 24. Križnog puta mladih Varaždinske biskupije

Prvi dan 24. Križnog puta mladih Varaždinske biskupije
























IVANEC / DONJA VOĆA / KLENOVNIK, 16. 3. 2024.
Pod geslom "Bog je ljubav" četristotinjak mladih okupilo se u subotu 16. ožujka u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene u Ivancu na početku 24. Križnog puta mladih Varaždinske biskupije koji će se održati na području Ivanečkog i Bednjanskog dekanata.

U Ivancu su ih uz domaćine, župnika Tihomira Koseca i župnog vikara Krunoslava Sajka te župljane koji su pripremili tjelesnu okrjepu, dočekali organizatori Križnog puta mladih predvođeni vlč. Markom Domiterom povjerenikom za pastoral mladih Varaždinske biskupije. Nakon prijave i preuzimanja obilježja Križnog puta, crvene majice i licitarskog srca mladi su ispunili župnu crkvu gdje su najprije izmolili jutarnju molitvu časoslova. Nakon molitve vlč; Domiter održao je kratki nagovor potaknuvši mlade da hodajući postajama križnog puta promišljaju o Isusovom svjedočanstvu ljubavi od trenutka pranja nogu apostolima prije Pashalne večere do smrti na Križu. „Želimo kroz Isusovu muku upoznati kako  nas to Bog ljubi, na što nas poziva, što je to naš kršćanski život i kako se Božja ljubav odražava u našem životu. Što ćemo s njom? Kako ćemo je vratiti, dati, predati drugima. Kroz postaje križnog puta razmišljat ćemo o tome, pokušati se prepustiti Božjoj ljubavi“, kazao je vlč. Marko.

Nakon nagovora mladi su upoznati s pravilima ponašanja i sudjelovanja na križnom putu, potaknuti su na molitvu, sabranost, pomoć drugima, pjesmu i zajedništvo te su krenuli na dvadeset kilometara dug put od Ivanca do Klenovnika. Mlade su čitavog puta pratili i svećenici Varaždinske biskupije: Tomislav Kos i Dominik Cestar te đakoni Josip Biškup i Timotej Inkret.

Toga prvog dana mladi su postaje Križnog puta molili u Ivancu, Ribić Bregu, Novakima, Brodarovcu, Donjoj Voći i Klenovniku. Na svim ti postajama posebno su lijepi susreti mladih koji hodaju i domaćina koji ih dočekuju, s njima mole i pružaju im okrjepu.

Nakon večere koju je pripremila Župa Presvetog Trojstva u Klenovniku i smještaja u dvoranu Osnovne škole Klenovnik mladi su se okupili na slavlju svete mise u klenovničkoj župnoj crkvi. Svećenici okolnih župa bili su na raspolaganju mladima za sakramenat pomirenja prije svete mise. Sveto misno slavlje predslavio je povjerenik za mlade Varaždinske biskupije vlč. Marko Domiter, a koncelebrirali su domaći župnik Nikola Bukovčan, župnik u Maloj Subotici Tomislav Kos i župni vikar u Prelogu Dominik Cestar.  U svojoj je homiliji okupljenima vlč. Domiter rekao kako nitko ne može reći da je upoznao Boga ako ne ljubi. „Moramo se nahraniti Ljubavlju da bismo ljubav mogli dati“, poručio je mladima.

Nakon svete mise vlč. Bukovčan izložio je Presveti Oltarski Sakramenat te predvodio euharistijsko klanjanje.

U nedjelju  ujutro mladi hodočasnici nastavljaju svoj hod iz Klenovnika prema Bednji, udaljenoj 19 kilometara, gdje će i završiti Križni put svetom misom u 18 sati u Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, koju će predslaviti varaždinski biskup Bože Radoš.

Anita Treščec


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika