Od:
Do:

Prva izvedba velebne Hrvatske mise Borisa Papandopula u Varaždinu na koncertu Zbora Via

Prva izvedba velebne Hrvatske mise Borisa Papandopula u Varaždinu na koncertu Zbora ViaVARAŽDIN, 30.1.2023.
U nedjelju, 29. siječnja, publika, među kojom je bio i varaždinski biskup Bože Radoš, do posljednjeg je mjesta ispunila varaždinsku kapucinsku crkvu i uživala u Hrvatskoj misi Borisa Papandopula koju je, nakon uspješnih koncerata u Beču i Zagrebu, pred domaćom publikom izveo zbor Via Varaždin pod dirigentskim vodstvom Luke Šopara.

Ovo djelo, skladano neposredno prije Drugog svjetskog rata, pisano je na (staro)hrvatskom jeziku te sadrži elemente hrvatske tradicionalne pučke crkvene glazbe pretočene u monumentalno djelo za zbor a capella i četiri solista. Raskošno višeglasje koje ponekad obuhvaća i dvanaest glasova, harmonijska rješenja, nagle modulacije i promjene metra uklopljeni u umjetničko remek-djelo hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula priuštili su izvođačima i slušateljima vrhunski glazbeni i duhovni doživljaj što je publika nagradila dugotrajnim pljeskom.

Uz zbor Via nastupili su i vrhunski vokalni solisti iz Hrvatske: Tia Pikija, sopran, studentica treće godine solo pjevanja na Akademiji za glazbu i izvedbenu umjetnost u Beču, Martina Menegoni, mezzosopran, koja ostvaruje zapažene uloge u opernim kućama u Hrvatskoj i inozemstvu, Roko Radovan, tenor, solist opere zagrebačkog HNK i student na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Matija Meić, redovni solist opere u Münchenu te traženi operni i oratorijski bariton diljem Europe.
 
Tekst: Karla Kelemen
Fotografije: Gabrijel Fabić/Fabrielmedia
Anita Treščec


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika