Od:
Do:

Proslavom Dana života u Varaždinu započela priprava za Nacionalni susret obitelji

Proslavom Dana života u Varaždinu započela priprava za Nacionalni susret obiteljiVARAŽDIN, 6. 2. 2022.

Službom svjetla, pod nazivom Svjetla života, prožetom molitvom za poštivanje dara života, dostojanstva čovjeka i obitelji započelo je slavlje Dana života u varaždinskoj katedrali u nedjelju, 6 veljače. Naime, tom prigodom je u katedrali postavljena zavjetna spomen-svijeća hrvatskih katoličkih obitelji, koju je papa Benedikt XVI. blagoslovio prigodom Prvog susreta hrvatskih katoličkih obitelji na hipodromu u Zagrebu 2011. godine, budući da će Varaždinska biskupija biti domaćin 4. nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Ludbregu 21. i 22. svibnja 2022. te je ovo bio početak zajedničkog hoda prema tom susretu. Zavjetnu spomen-svijeću je u biskupiju donio voditelj Ureda za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije Petar Krešimir Hodžić, dok su kroz slavlje službe svjetla vodili Aleksandra Lukavečki, tajnica Obiteljskog centra Varaždinske biskupije, i njezin suprug Mladen Lukavečki koji su ujedno članovi Hrvatske zajednice bračnih susreta.

U molitvi su sudjelovale obitelji Varaždinske biskupije, obiteljske zajednice te zajednice i pokreti u promicanju kulture života i zaštite života svakog čovjeka: Udruga Betlehem, Udruga Obitelji 3plus, Hrvatska zajednica bračnih susreta, inicijativa “40 dana za život”, pokret “Hod za život” te predstavnici drugih zajednica.

Nakon službe svjetla uslijedilo je misno slavlje koje je predslavio varaždinski biskup Bože Radoš uz koncelebraciju preč. Josipa Kopreka, predstojnika Obiteljskog centra Varaždinske biskupije, te vlč. Marka Domitera, biskupovog tajnika i koordinatora ovog događaja.  

Biskup Radoš je u svojoj homiliji najprije podsjetio kako se prema odluci biskupa Hrvatske biskupske konferencije, prve nedjelje u veljači, u Hrvatskoj, slavi Dan života, pa je u Varaždinskoj biskupiji započela bliža priprava za Nacionalni susret  katoličkih obitelji u svibnju.

“Želimo se okupiti, želimo zajedno poći i već smo zajedno pošli, noseći, šireći svjetlo. Nastojali smo uključiti sve udruge, inicijative, one koji promiču i bore se za život. I prošla je lijepa hodočasnička procesija: od djece, trudnica, onih koji su danas primili novi život iz vode i Duha Svetoga, do onih koji odgajaju djecu i mlade, i stari koji žele staviti život u središte, i žele slaviti Boga koji je Bog života.”, istaknuo je na početku biskup Radoš dodavši kako je susret obitelji prije svega susret obitelji s Bogom.

“Ali da bi imali dobar temelj, moramo ga već prije susresti u svojim kućama. Nastojat ćemo u kući živjeti prisutnost Boga koji je Bog života, Bog koji nas prati na našem životnom putu. Nastojat ćemo ga susresti u našim crkvama, u našim župama. Tu se On rađa, tu se lomi za nas, tu nam daje snagu, okuplja nas kao živo Božje Tijelo, obitelj, narod, želi nas pratiti na našem hodočašću. Želimo i svatko osobno susresti Boga. Jer bez tog osobnog susreta s Bogom teško možemo susretati ljude”, poručio je biskup Radoš.

Tumačeći izvještaj iz evanđelja o Petrovom cjelonoćnom neuspjelom ribolovu i velikom ulovu na Isusovu riječ, biskup je rekao kako je lađa slika Crkve koja plovi i iz koje Isus govori. More je pak simbol zla – sila koju Petar i njegovi kolege ribari ne mogu vezati, niti nadvladati, niti pokoriti. U sredini, gdje je najveća dubina, tu su najgore sile zla, a Isus traži da upravo tamo bace svoje mreže. Svaki put kada Isus traži i učenici bacaju, uvijek su mreže pune i to je uvijek ista poruka: „Dok učenici svojom voljom, na svoju ruku bacaju mreže, one su uvijek prazne.“ Na Isusovu riječ, pak, mreže su uvijek pune.

“Kad god bacamo svoje mreže, kad prosipamo svoju istinu, svoju mudrost s ovoga mjesta, nema nikakvog učinka. Jedino kad bacimo Isusove mreže, tada one zahvaćaju duboko u čovjeka. Isus zna gdje treba zahvatiti. On želi zahvatiti tamo gdje je najdublje, tamo gdje je najdublja čovjekova bijeda, tamo gdje je najdublja ljudska čežnja, tamo gdje se čovjek ne može sam izvući, tamo gdje je zlo u čovjeku, Isus želi tamo zahvatiti i izvući, spasiti čovjeka”, naglasio je biskup Radoš.

Protumačio je biskup i da je Petar svatko od nas: grešan čovjek; po svojim snagama ne može loviti, ali ako se prepusti Bogu, pozvan je baciti mreže evanđelja gdje god bio.


“Vi u obiteljima, na radnome mjestu, mi s ovoga mjesta. Molit ćemo danas Gospodina: daj da budemo svjesni svoje grešnosti…Neka Gospodin danas baci svoje mreže u naš život. Očisti ono što nije dobro, zahvati ono što je dobro i neka nas stavi u jednu kuću, u jednu obitelj, kako bi mogli putovati prema Nacionalnom susretu – susretu s Bogom koji je izvor života, koji je radost života svakoga od nas. Neka On bude s nama, neka nas prati i neka nam iz dana u dan ponavlja Ne boj se, samo idi za mnom“, zaključio je biskup Radoš.


U ovom slavlju uz Dan života, na početku bliže priprave za Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Ludbregu, svojom je pjesmom sudjelovao Zbor mladih Varaždinske biskupije.

 

Tekst: Iva Kuzmić
Fotografije: Siniša ConarSlika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika