Od:
Do:

Proslavljena svetkovina sv. Nikole biskupa u istoimenoj varaždinskoj župi

Proslavljena svetkovina sv. Nikole biskupa u istoimenoj varaždinskoj župiVARAŽDIN, 6.12.2023.
Svetkovina sv. Nikole proslavljena je u srijedu, 6. prosinca u Župi sv. Nikole u Varaždinu gdje je svečano misno slavlje u 18 sati predslavio varaždinski biskup Bože Radoš u zajedništvu s umirovljenim biskupom Josipom Mrzljakom, generalnim vikarom Antunom Perčićem te drugim svećenicima iz Varaždina i okolice.

Prije svete mise okupljene je pozdravio župnik i dekan Stjepan Najman čestitavši župljanima župnu svetkovinu te svim Varaždincima Dan grada.

Tumačeći poruku svetkovine sv. Nikole, biskup Radoš je u svojoj propovijedi najprije tumačio odlomak iz Lukina evanđelja o slanju sedamdeset dvojice učenika. Istaknuo je biskup kako je svako poslanje Isusovih učenika, biskupa, svećenika, svih vjernika od Isusovog vremena do danas zapravo Isusovo poslanje, On je onaj koji šalje, poslanje je njegov dar i zato kaže: „Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju“. Govori nam time da žetva, njiva, Crkva pripada Gospodinu, njegova je žetva, njegova je Crkva, njegovi su radnici, izabrani i posalni, pojasnio je biskup Radoš.

U nastavku je biskup promišljao o svetom Nikoli, biskupu kojeg je Gospodin izabrao i posalo u svoje ime. Lik svetog Nikole jasno nam otkriva jednu dimenziju kršćanskog života, a to je da je kršćanin onaj koji ide, koji se ne može zaustaviti, koji je stalno na putu. Sveti Nikola kao zaštitinik putnika otkriva nam da je kršćanin uvijek na putu prema drugima, prema Gospodinu. Taj put nije lagan ni bez opasnosti no Gospodin je jedino što trebamo na tom putu, kao što smo čuli u evanđelju, protumačio je biskup Radoš.

Druga dimenzija kršćanskog života koju nam otkriva svetački lik biskupa Nikole je dimenzija patnje u nemogućoj misiji koju janje izvršava među vukovima, nastavio je propovjednik. Ta je misija nemoguća, ako svoje pouzdanje ne stavimo u ruke Gospodinu, ako od Njega ne tražimo zaštiti za svoj život i svoju misiju. Sveti Nikola nam jasno poručuje da se Bog brine za one najmanje, najslabije, djecu. No ova slika janjca među vukovima nam jasno govori da se evanđelje ne navješta mačem i silom već križem u kojem prepoznajemo Isusov način i stil života, krotko janje spremno na žrtvu vlastitog života, kazao je biskup.

Treća dimenzija kršćanskog života je radost, a gotovo da nema radosnijeg sveca od sv. Nikole kojem se pogotovo djeca raduju. Kršćanski život koji ima svoj cilj, sigurnost i zaštitu u Gospodinu ne može biti drugačiji nego radostan i „zato molimo danas sv. Nikolu da nas pouči i potiče da budemo poput njega stalno povezani s Bogom, od njega poslani putnici koji radosno navješćuju radosnu vijest, blago poput janjeta spremnog na žrtvu“, zaključio je biskup Radoš.

Na kraju svete mise okupljenu djecu darovao je sveti Nikola kojeg je uprizorio župni orguljaš g. Ivan Jaklin.
Fotografije: Saša Josip Milec


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika