Od:
Do:

Proslava zlatne mise mons. Zvonimira Sekelja U Župi sv. Nikole u Koprivnici

Proslava zlatne mise mons. Zvonimira Sekelja U Župi sv. Nikole u KoprivniciKOPRIVNICA, 6.12.2021.
Mons. Zvonimir Sekelj, kanonik Prvostolnog zagrebačkog kaptola, proslavio je 50-u godišnjicu misništva u svojoj rodnoj župi sv. Nikole biskupa u Koprivnici, večernjem svetom misom na župnu svetkovinu 6. prosinca u 18 sati. Na misi, uz svećenike iz dekanata, prisustvovali su preč. Damir Bobovec kanonik varaždinskog Stolnog kaptola i mons. Zlatko Koren, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog i zlatomisnikov propovjednik.

Na početku mise župnik Tomislav Petrić je u ime svih prisutnih uputio riječi pozdrava domaćem sinu, zlatomisniku:
„Dragi monsinjore, prije 50 godina u sjeni ove crkve slavili ste svoju mladu misu. Tada su uz Vas bili mnogi Vaši dragi članovi obitelji, rodbina i prijatelji, koji na žalost danas nisu s nama ovdje prisutni, jer su se preselili dragom Bogu, ali vjerujemo da se večeras raduju s nama i mole za Vas i sve nas ovdje okupljene. Dok zahvaljujem dragom Bogu koji Vas je pozvao na put svećeništva, zahvaljujem se Vama na Vašoj svećeničkoj službi koju ste vjerno Bogu i povjerenim Vam vjernicima na mnogim župama i odgovornim službama uvijek radosno vršili i svjedočili. Ono što vas je oduvijek pratilo u vašem svećeništvu, a koje će svi s kojima ste dijelili svoj životni put, od svećenika do vjernika rado potvrditi, bila je vaša dobrota, pristupačnost i jednostavnost. Uvijek ste znali i znadete pažnjom i ljubavlju pristupiti kako onom malenom i jednostavnom čovjeku tako i onom učenom i velikom. Uvijek s ponosom ističete da ste koprivničanec i da dolazite iz župe Sv. Nikole, stoga Vam zahvaljujem što prenosite lijep glas o našem gradu i župi iz koje potičete. U svim župama u kojima ste djelovali kao svećenik ostavili ste duboki trag vjere i plodove duhovnosti. Jedan od tih duhovnih plodova jest danas i ovdje prisutan za oltarom, mons. Zlatko koji je ugledavši se na vaše svećeništvo i sam postao svećenik za vašeg upravljanja župom sv. Nikole Tavelića u Kustošiji. Stoga vjerujem da je radost tim veća večeras u vašem srcu jer Bogu zahvaljujete na daru vlastita svećeništva, ali daru svećeništva čiji ste svjedok i primjer postali. Dok Vam u ime prisutnih vjernika vaše rodne župe, ali i prisutnih svećenika čestitam na Vašem jubileju molim dragog Boga da vam udijeli duhovno i tjelesno zdravlje te vas podrži u Vašoj svetoj službi do Njegove volje.“

U svojoj propovjedi mons. Koren se u prvom dijelu osvrnuo na samog sveca svetog Nikolu i njegove vrijednosti koje je živio i svjedočio, a one su i nama danas jasni putokaz do Boga kroz primjer svečeve dobrote i darežljivosti.

U drugom dijelu je naglasio da je i zlatomisnik i svečar svoj životni put svećeništva gradio upravo na primjeru svetog Nikole pod čijom slikom je primio sakramente inicijacije, živeći i svjedočeći dobrotu i ljubav spram Boga i bližnjih u svim životnim okolnostima. Propovjednik je kroz deset „slika“ prikazao životni put slavljenika mons. Zvonimira koji nije bio nimalo lagan, jer ostao je bez oca, odnosno nikad ga nije upoznao jer su ga partizani ubili prije nego li se on rodio. Djetinjstvo je proveo u ljubavi i brižljivosti svoje drage majke i bake s kojima je živio, a koje su ga i kasnije pratile pomažući mu na župama u kojima je djelovao. Nadalje, propovjednik je nastavio prikazivati slavljenikov život kroz svece zaštitnike župa u kojima je monsinjor djelovao od kapelanskih dana do danas, a koji su ga uvijek svojim zagovorom pratili na putu svećeništva, kao i kroz svetišta u koje je zajedno sa svojim župljanima rado hodočastio. Mons. Koren je naglasio da je nemoguće u ovako kratko vrijeme riječima opisati bogat i plodonosan život slavljenika koji je bio prožet duhovnošću, ali i materijalnom obnovom župa u kojima je djelovao.

Na kraju mise riječi zahvale uputili su župnik Tomislav Petrić i sam slavljenik mons. Zvonimir Sekelj.


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika