Od:
Do:

Proslava Svijećnice i susret članova redovničkih zajednica s područja Varaždinske biskupije

Proslava Svijećnice i susret članova redovničkih zajednica s područja Varaždinske biskupije

VARAŽDIN, 2. 2. 2011.

Više od pedeset redovnika i redovnica iz više zajednica koje djeluju na području Varaždinske biskupije okupilo se u srijedu 2. veljače na susretu u Varaždinu u prigodi proslave blagdana Svijećnice – Prikazanja Gospodinova, te Dana posvećenog života.

Susret je započeo u dvorani Biskupskog ordinarijata gdje je izlaganje o temi “Poslanje redovništva: svjedočiti nadu“ održala mr. sc. s. Valerija Kovač, franjevka od Bezgrješne, a zatim je misno slavlje u katedrali Uznesenja BDM predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Sve okupljene pozdravio je predstojnik Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata vlč. Siniša Dudašek koji je naglasio kako su susretom željeli dati doprinos isticanju važnosti redovništva, odnosno osoba posvećenog života, u životu Crkve. Zatim je izlagala gošća susreta s. Valerija Kovač koja je o temi govorila s egzistencijalnog stajališta koji polazi od svakodnevnog života u kojem su pozvani svjedočiti nadu. Izlagala je o budućnosti redovništva iz perspektive nade, pri čemu se osvrnula na sadašnje stanje u redovništvu, budući da se većina redovničkih zajednica suočava s trendom smanjenja broja duhovnih zvanja i povećanjem starosti sadašnjih članova, što donosi posljedice na području apostolata i djelatnosti. Govoreći o svjedočenju nade kao jednom od temelja poslanja redovništva zaključila je kako nada nije samo krepost, nego je s vjerom i ljubavlju pokretačka snaga kršćanskog i redovničkog življenja. Nada je prvenstveno omilostivljeni način bitka života na kojem se temelje sva očekivanja, težnje, želje i djelovanja. Življenje i svjedočenje nade vrijedi za svakog vjernika na osobnoj razini i na planu Crkvene zajednice. No, redovnike i redovnice njihov poziv i poslanje još intenzivnije obvezuju na svjedočenje nade kako u vlastitoj zajednici, tako i u Crkvi i svijetu, zaključila je s. Valerija Kovač.

Biskup Mrzljak naglasio je važnost djelovanja redovničkih zajednica, koje nose svoje karizmu, u evangelizaciji i pastoralu u Crkvi današnjice, primijetivši kako je pred svim djelatnicima u pastoralu izazov pronalažanja novih putova, pristupa i poticaja kako bi bili što djelotvorniji i prepoznatljivi u onome što je Crkva pozvana i poslana činiti. Pritom se Crkva ne može potpuno prilagođavati današnjem svijetu jer ipak čuva i promiče autentičan kršćanski sadržaj vjere. Zaželio je svima da ih u zauzetom djelovanju vodi snaga nade i vjere. Na kraju je biskup najavio da će se uskoro u organizaciji Ureda za obitelj Varaždinske biskupije pripremiti prigodne svijeće uz koje će obitelji biti pozvane da svakodnevno zajedno mole, osobito Molitvu za obitelj, Ispovijest vjere Hrvata katolika i druge molitve, kako bi se pripravljale za lipanjski pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj. Potaknuo je okupljene da se odazovu i samom susretu sa Svetim ocem, te da svoje vjernike animiraju na sudjelovanje, osobito na središnjem slavlju 5. lipnja.

Susret je zatim nastavljen misnim slavljem u katedrali, kojem su prethodili svečana procesija redovnica i redovnika na čelu s biskupom Mrzljakom i drugim suslaviteljima, blagoslov svijeća u rukama vjernika te molitva večernje. U propovijedi je biskup Mrzljak kazao kako svijeće koje vjernici pale na Svijećnicu, 40 dana nakon proslave Božića, simboliziraju Svjetlo kojim je taj blagdan bio obasjan zbog Isusova rođenja, a one ujedno žele posvjedočiti kako i mi prepoznajemo i prihvaćemo Isusa kao Svjetlo, poput Šimuna i Ane koji su Isusa prepoznali kada su ga roditelji došli prikazati Bogu u hram. Potaknuo je okupljene da se i u njima pojača svjetlo vjere kako bi mogli prepoznavati i prihvaćati Božje riječi koje bi ih trebale obasjavati u vjerničkom, redovničkom i svećeničkom životu. Posvijestio je nazočnima da su pozvani živjeti kao Božja djeca, kao kršćani u osobnom, obiteljskom i društvenom životu. Osvrnuvši se na osobe koje svoj čitav život posvećuju Bogu u redovničkom i svećeničkom zvanju, kazao je kako se one čitave posvećuju svojom žrtvom za druge, žrtvom koja nije uzaludna, žrtvom koja svoje izvorište ima u Isusovoj žrtvi za svijet. Osobe koje se žrtvuju za čovjeka čine ovaj svijet drugačijim i novim te donose plodove ljubavi, poručio je biskup. Zaželio je svima da ih Svjetlo neprestano prati čitavoga života, od rođenja i krštenja pa sve do susreta s vječnim životom, a da se onima kojima je plamen Svjetla malo utrnuo ili se prigušio da se još jače rasplamsa kako bi snažnije svjetlio u njihovom životu da bi mogli još više prepoznavati Božju prisutnost u današnjem svijetu. Potaknuo je okupljene da Isus po svima njima bude i danas prisutan u svijetu, kako je to Krist i želio da upravo po Crkvi bude prepoznat i vidljiv. Zaželio je svima da im blaženi Alojzije Stepinac, koji je sa Svijećnice u svoju sobu ponio blagoslovljenu svijeću uz koju je preminuo 10. veljače, bude primjer kako se svjetlo kršćanskoga života može nositi do samoga kraja i prelaska u vječni život.

Na kraju mise okupljeni redovnici i redovnice obnovili su svoje zavjete, a biskup Mrzljak podsjetio je kako se blagdan Svijećnice naziva i susretom, dodavši da je to bio i njihov zajednički susret u prigodi Dana posvećenog života te je svim redovničkim zajednicama zahvalio na svemu što čine u Crkvi Varaždinske biskupije. Čestitao je svima koji ove godine slave jubileje svojih redovničkih zavjeta te dvojici franjevaca koji su bili zaređeni upravo na blagdan Svijećnice, fra Branimir Kosec prije 48 godina te fra Bernardin Šulj prije 47 godina, zaželjevši im radosnu proslavu zlatnih jubileja.

Za proslavu Svijećnice biskupijski Ured za duhovna zvanja izdao je prigodne materijale, preklopnik s uvodom, propovijedi i molitvom vjernika.

Jasminka Bakoš-Kocijan