Od:
Do:

Proslava Svijećnice i Dana posvećenog života u Varaždinu

Proslava Svijećnice i Dana posvećenog života u Varaždinu

VARAŽDIN, 2. 2. 2010.

 Na blagdan Prikazanja Gospodnjeg - Svijećnice u utorak 2. veljače u Varaždinu je proslavljen Dan osoba posvećenog života.

Na molitvi večernje i misnom slavlju, koje je u katedrali Uznesenja BDM predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, okupilo se pedesetak redovnika i redovnica iz više zajednica koje djeluju na području Varaždinske biskupije.

Nakon svečane procesije, na početku susreta i molitve večernje, biskup Mrzljak blagoslovio je upaljene svijeće u rukama svih okupljenih, a slavlje je zaključeno obnovom redovničkih zavjeta. S biskupom su suslavili generalni vikar mons. Ivan Godina i desetak svećenika, među kojima su bili gvardijani i redovnici iz više samostana u biskupiji. Biskup Mrzljak u propovijedi je podsjetio na simboliku tame i svjetla koja je aktualna i u današnje vrijeme, premda mnogi smatraju da govor o svjetlu nije potreban u vrijeme kada je sve rasvjetljeno. No, kad kršćani govore o svjetlu, onda govore o 'svjetlu na prosvjetljenje svijeta', kako ga je nazvao starac Šimun. U tom svjetlu, koje je zajedničko kršćanima, mi smo pozvani slušati Božju riječ i promatrati svoj život, istaknuo je biskup Mrzljak upitavši smetaju li možda danas neka druga svjetla kršćanima i zasljepljuju njihove oči i srca pa ne mogu vidjeti istinsko svjetlo. Dodao je kako se svaki žar svjetla može pojačati kako bi pravo istinsko Svjetlo osvjetlilo ljudski život. Kazao je kako su žar tog Svjetla u svom životu na poseban način osnažile osobe posvećena života koje su čitav svoj život posvetile Kristu i služenju Crkvi. Naglasio je da su se svi zajedno na blagdan Svijećnice okupili da bi molili da Kristovo svjetlo još jače svijetli u njihovim životima kako bi se osnažili na svom kršćanskom putu te bili boljim kršćanima, redovnicima, redovnicama, svećenicima i vjernicima. Pozvao je okupljene da po tom zajedničkom Svjetlu uz Božju pomoć žive svoj svagdanji život.

U molitvi vjernika osvrnulo se na aktualnu Svećeničku godinu, zahvalilo za sve svećenike redovnike te molilo za postojeća i nova duhovna zvanja, odnosno da Duh Sveti zapali svjetlo svećeničkog i redovničkog poziva u srcima mladih.

Na kraju mise biskup Mrzljak čestitao je Dan posvećena života svim redovnicima i redovnicama te im zahvalio na svemu što čine na području mjesne Crkve, kao i na skrbi za svećenički i redovnički podmladak. Nakon mise priređeno je zajedničko druženje za članove redovničkih zajednica u prostorijama Biskupskog ordinarijata.

Jasminka Bakoš-Kocijan