Od:
Do:

Proslava svetkovine Presvetog Trojstva u Nedelišću

Proslava svetkovine Presvetog Trojstva u NedelišćuNEDELIŠĆE, 4.6.2023.
U župi nedjelišće u nedjelju 04. lipnja proslavljena je svetkovina Presvetog Trojstva titulara Župe. Svečanu koncelebriranu svetu misu predslavio je umirovljeni biskup Josip Mrzljak.

U homiliji je istaknuo kako uvijek kada se križamo izgovaramo imena Presvetog Trojstva: Otac, Sin i Duh Sveti. Kršćani vjeruju da je Bog Stvoritelj, da je dobrostiv, da nas čini svojom djecom po svome Sinu Isusu Kristu. Tako Isus govori: „Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.“ Upravo je to srž kršćanske vjere: pravi Bog je Bog s nama – Emanuel, Bog kojemu je stalo, Bog Otac. Duh Sveti je treća božanska osoba, koja zajedno s Ocem i Sinom čini Presveto Trojstvo. Duh Sveti je životvorac i obnovitelj, tješitelj, preporoditelj i posvetitelj. Sve nas to potiče da budemo jedinstveni, kao što je Bog u sebi jedinstven. Sveti Pavao nam u današnjem drugom čitanju govori: braćo, radujte se, usavršujte se, tješite se, složni budite, mir njegujte i Bog ljubavi i mira bit će s vama. U svemu nam je potrebna snaga vjere, naglasio je biskup Mrzljak.

Pjevanje na misi animirali su župni mješoviti zbor pod vodstvom kantora Vladimira Mihaljevića i župni dječji zbor pod vodstvom Ive Novak.

Samom proštenju je prethodila trodnevnica, kojom su se župljani pripremai za svetkovinu. Prvog dana duhovne priprave za proštenje Presvetog Trojstva misu je predslavio vlč. Maksimilijan Herceg, župnik u Bisagu. U nadahnutoj propovijedi sve je potaknuo da zazivaju milost Presvetog Trojstva, koje možemo teško dokučiti svojim razumom, ali ga možemo svjedočiti svojim djelima, naglasio je. Svoje razmišljanje završio je usporedbom broda u luci. Naime, naglasio je da brod nije napravljen da stoji u luci, nego da plovi po morima. Tako i mi nismo stvoreni da budemo samo ovdje u crkvi. Ovdje u crkvi dobivamo snagu Presvetog Trojstva, a onda u svakidašnjem životu trebamo svojim riječima i djelima svjedočiti Božju prisutnost.

Drugoga dana svetu je misu predslavio i propovijedao vlč. Vlado Borak, župnik u Višnjici.

Trećeg dana trodnevnice župnik Ivan Herceg predslavio je svetu misu kod kapelice Presvetog Trojstva na Trgu Republike u Nedelišću. Župnik je u propovijedi naglasio: što god čovjek progovorio o Bogu, bit će djelomično, slikovito, nedorečeno. Kako da smrtan i ograničen čovjek opiše nešto što je Vječno, Neograničeno? Iz silne potrebe da Boga stave u neke svoje okvire, ljudi su Bogu tisućljećima pridavali neke svoje osobine, a osobito su ih rado uspoređivali sa svojim velikašima i silnicima. Međutim, tko će pojmiti Nepojmljvoga? Upravo zbog toga Sveto pismo nikada ne ide za tim da zadovolji našu puku znatiželju o Bogu, nego nam isključivo govori o tome što Bog za nas čini i kakav je Bog prema nama.

Evo kako Bog pred Mojsijem progovara o sebi: “Jahve! Jahve! Bog milosrdan i milostiv, spor na srdžbu, bogat ljubavlju i vjernošću!” Božje ime „Jahve“ u slobodnijem prijevodu bi značilo „Onaj koji jest, koji je prisutan,“ to jest onaj koji je nazočan, blizak i bliz, milosrdan, bogat ljubavlju. Bog Mojsiju dalje veli da je „spor na srdžbu i bogat ljubavlju“. Kada vidimo tolika zla u svijetu, koliko možemo prihvatiti govor o Božjoj ljubavi?  Kako to razumjeti? Tko može razumjeti samoga sebe, svijet, Boga koji je iznad svega? Zato čovjeku pred Bogom ostaje samo vjera, vjera u istinitost onoga što Bog po Isusu govori o sebi. Veli Isus: “Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni!” To je područje vjere. Sada za čovjeka ostaje prostor slobode: prihvatiti ove riječi ili ih odbaciti, zaključio je župnik.

Župa Nedelišće


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika