Od:
Do:

Proslava sv. Lucije zaštitnice slijepih i slabovidnih osoba u župnoj crkvi sv. Josipa u Varaždinu

Proslava sv. Lucije zaštitnice slijepih i slabovidnih osoba u župnoj crkvi sv. Josipa u VaraždinuVARAŽDIN, 13.12.2022.
Povodom blagdana svete Lucije, zaštitnice slijepih i slabovidnih osoba, u utorak 13. prosinca varaždinski biskup Bože Radoš predslavio je svetu misu u župnoj crkvi svetog Josipa u Varaždinu na kojoj su se okupili članovi Udruga slijepih i slabovidnih osoba s područja Međimurske i Varaždinske županije. Uz biskupa Radoša suslavili su vlč. Leonardo Šardi, župnik i povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije i vlč. Marko Domiter, biskupov tajnik i povjerenik za pastoral mladih Varaždinske biskupije. U svetom misnom slavlju čitanjem i sviranjem sudjelovali su sami članovi Udruga, slijepe i slabovidne osobe.

Prije svete mise okupljene je pozdravio vlč. Šardi izrazivši radost zbog mogućnosti ponovnog susreta o blagdanu svete Lucije nakon dvije pandemijske godine.

Na početku svete mise biskup Radoš je potaknuo sudionike slavlja da po uzoru na svetu Luciju požele biti ljudi Svjetla, da na početku misnog slavlja otvore svoju nutrinu kako bi je Gospodin prosvijetlio, da preispitaju i očiste svoju savjest iskrenim kajanjem.

U homiliji je pak Biskup govorio o dva simbola došašća: svjetlu i slušanju.

Na adventskom vijencu svake nedjelje palimo svijeću više i tako se simbolično sve više približavamo onome koji je Svjetlo svijeta, Isus Krist, rođen kao Mlado Sunce koje prosvjetljuje svakoga čovjeka. No osim svijeće imamo još i svjetlo misa zornica koje započinju u mraku i završavaju kada sunce izlazi te svjedočimo kako pomalo mrak nestaje pred svjetlom novoga dana. To su izvanjski simboli prevladavanje tame i pobjede svjetla no pripremajući se za Božić potrebno je dozvoliti Bogu koji dolazi da prosvijetli našu nutrinu. On želi biti naše svjetlo, dati nam svjetlo života, da ne hodimo u tami, grijehu, zabludi, smrti već u svjetlosti života, kazao je biskup Radoš. Izvanjsko je svjetlo važno, no još je važnije svjetlo koje ispunja našu nutrinu, Bog koji osvjetljuje naš život, ispunjeni Njegovim svjetlom mi svijetlimo drugima, dodao je. 

Vrijeme došašća je vrijeme slušanja, osluškivanja Boga, nastavio je biskup Radoš, a prvi uzor u slušanju nam je Marija Bezgrešna koja po slušanju postaje Majka Isusova: „Blažena ti što povjerova što ti je rečeno od Gospodina“. Vjerujem kako upravo vi jer ne vidite ili slabo vidite imate istančan sluh. Želim vam da približite svoje uho Gospodinu, da osluškujete riječ Božju, da po tome budete i za nas znak slušanja i osluškivanja Gospodina, da budete naše svjetlo prema drugima, prema nutrini i prema Bogu, poželio je biskup Radoš slijepim i slabovidnim osobama.

Došašće je vrijeme u kojem smo svi pozvani osluškivati Božju riječ, nasljedovati je kako bi se u nama rodio odgovor, Bog koji dolazi i koji postaje neugasivo svjetlo našega života, rekao je završno biskup.

Nakon svetog misnog slavlja sudionici su nastavili druženje u prostorijama Caritasovog centra u Varaždinu.

Anita Treščec
 
 
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika