Od:
Do:

Proslava spomendana Majke Milosti kod varaždinskih uršulinki

Proslava spomendana Majke Milosti kod varaždinskih uršulinkiVARAŽDIN, 8. 5. 2024.
Varaždinske uršulinke posebno su svečano proslavile spomendan Majke Milosti u srijedu 8. svibnja ove godine. Bila je to ujedno 25. obljetnica kako su kip Majke Milosti prenijele iz samostanske kapelice u crkvu. Kako svjedoče, bilo je to na inicijativu prvog varaždinskog biskupa Marka Culeja budući da su mu govorile da je taj kip čudotvoran. „Pa zašto ga čuvate samo za sebe, omogućite i vjernicima da dožive čudesnu pomoć Majke Milosti“, potaknuo je biskup Culej.

Ovim povodom svečano euharistijsko slavlje u uršulinskoj crkvi u Varaždinu predslavio je umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak uz koncelebraciju duhovnika sestara uršulinki preč. Franje Biškupa, dekana Istočnovaraždinskog dekanata i župnika sestara uršulinki preč. Stjepana Najmana te dvojice umirovljenih svećenika.

U svojoj homiliji biskup Mrzljak je podsjetio kako se 8. svibnja Crkva spominje i zemaljskog rođendana bl. Alojzija Stepinca te je okupljenima pročitao ulomke iz nedavno objavljene knjige Propovijedi o Majci Božjoj prema Litanijama lauretanskim i za sve blagdane Majke Božje koje je autor bl. Stepinac. Uzeo je tako dijelove iz homilije o zazivu Majko Božje milost, moli za nas.

Na kraju je podsjetio na poznatu uzrečicu „Po Mariji k Isusu“ podsjetivši kako i zemaljske majke su one koje će prigrliti dijete, prepoznati njegove teškoće i sigurno mu pomoći.

„Majka je ona koja nas je najprije prihvatila, razumjela, i naše slabosti, i naše nevolje kroz koje smo prolazili, zato vjerujemo da pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji, kada se njoj utječemo molitvom, da ćemo biti uslišani i da će nam ona pomagati i u ovom našem zemaljskom životu i na putu prema vječnosti“, zaključio je mons. Mrzljak.

A da je tome tako potvrđuje i nedavni primjer jednog bračnog para kojem je uslišana molitva za potomstvo po zagovoru Majke Milosti, o čemu su posvjedočile časne sestre uršulinke. Naime, upravo se Majci Milosti  u zagovor utječu bračni parovi koji čeznu za potomstvom.
 
Tekst: Iva Kuzmić
Fotografije: s. Jasna Lučić 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika