Od:
Do:

Proslava proštenja i 100 godina kapele u Okruglom Vrhu

Proslava proštenja i 100 godina kapele u Okruglom VrhuSVETI JURAJ NA BREGU, 22.8.2021.
Nakon jednogodišnje odgode zbog pandemije koronavirusa, u nedjelju, 22. kolovoza proslavljeno je proštenje u Okruglom Vrhu i 100 godina koliko je prošlo od izgradnje kapele svete Barbare u tome mjestu. Misnom su slavlju nazočili mještani Okruglog Vrha i župljani iz ostalih mjesta naše župe, crkveni zbor naše župe, općinski načelnik Anđelko Nagrajsalović i četvorica svećenika: nekadašnji svećenik u Murskom Središću, vlč. Tomislav Antekolović, preč. Ivan Kozjak, naš dugogodišnji župnik, domaći župnik vlč. Ivica Puškadija i predvoditelj euharistije, biskup u miru, mons. Josip Mrzljak.
 
Na samom je početku vlč. Puškadija pozdravio sve nazočne i čestitao veliki jubilej mještanima, a mons. Mrzljak u uvodu je dodao kako je stoljeće od gradnje kapele vrijedan jubilej i još jedan razlog da zahvalimo Gospodinu na primljenim dobročinstvima. U svojoj se homiliji predvoditelj misnoga slavlja osvrnuo na naše obitelji u kojima se nastoji graditi sloga i poštovanje, podrška i razumijevanje, a tako je i u zajednici vjernika, u Crkvi, koja je također jedna obitelj. Često tu bude i mišljenja kako je planiranje izgradnje crkve ili kapele zapravo tvrd govor, kao što su apostoli u Evanđelju mislili slušajući što im Isus govori, no Božji plan uvijek je plan spasenja, a ne tvrd govor koji je teško slušati. U tom smislu, dakako, mons. Mrzljak zahvalio je svim dobročiniteljima koji su u proteklih 100 godina bili tu da bi se kapela svete Barbare izgradila i obnovila i zato smo ih se s ponosom i zahvalnošću prisjetili na ovom euharistijskom slavlju. Na tom putu od velike je pomoći bio i Gospodin, sveti Juraj, sveta Barbara i Blažena Djevica Marija kojoj su se mnogi molili da čuva svoj narod i da nas uvijek vodi Isusu Kristu.
 
Na kraju euharistijskog slavlja vlč. Ivica Puškadija zahvalio je Trojedinom Bogu i svima koji su uveličali ovo slavlje proštenja te svima koji su pomogli kroz stogodišnju povijest u izgradnji i nedavnoj obnovi kapele, a posebno Općini Sveti Juraj na Bregu koja je sufinancirala obnovu, Mjesnom odboru Okrugli Vrh, Udruzi žena Okrugli Vrh, Udruzi mladih „Močvara“, mještanima Okruglog Vrha i svim župljanima Župe Sveti Juraj na Bregu.

Mons. Josipu Mrzljaku uručen je prigodni poklon – kip svetoga Josipa, zaštitnika naše domovine Hrvatske, cvijeće i svijeće, a povodom velikoga jubileja tiskane su i podijeljene nazočnim vjernicima svete sličice s likom svete Barbare u spomen na 100 godina od izgradnje kapele svete Barbare (1920.-2020. godine) i na izgradnju prve kapele (1768.-2021. godine). Tom pvelikom jubilieju  napravljeno je novo misno ruho za samu kapelicu, dar mještana samog sela.

Naš župljanin Danijel Kralj pročitao je svoju zahvalu predvoditelju euharistije i svim njegovim suslaviteljima u ime mještana Okruglog Vrha, našeg župnika, svih župljana i u svoje osobno ime. Misa proštenja bila je vrlo lijepo proslavljena i svi smo dali slavu Bogu s vjerom i nadom da ćemo i dalje zajedno slijediti Gospodina i biti vjeran Božji narod koji širi radost susreta s Uskrslim Isusom Kristom.

IZVOR: Župa Sv. Juraj na Bregu


Slika Okrugli Vrh_22082021
Slika Okrugli Vrh_22082021
Slika Okrugli Vrh_22082021
Slika Okrugli Vrh_22082021
Slika Okrugli Vrh_22082021
Slika Okrugli Vrh_22082021