Od:
Do:

Proslava Majke Božje od brda Karmel - Škapularevo - kod varaždinskih franjevaca

Proslava Majke Božje od brda Karmel - Škapularevo - kod varaždinskih franjevacaVARAŽDIN, 16. 7. 2021.
Slavlje Gospe Škapularske - Blažene Djevice Marije od brda Karmel i ove je godine kod varaždinskih franjevaca u crkvi sv. Ivana Krstitelja započelo trodnevnicom uoči vanjske proslave Škapulareva koja će biti u nedjelju 18. srpnja.

Trodnevnica je započela na spomendn sv. Bonaventure, u četvrtak 15. srpnja, a predvodi ju fra Josip Župan, gvardijan i župnik Župe sv. Nikole Biskupa u Čakovcu. Svakog dana trodnevnice fra Josip predslavi večernje svete mise uz prigodnu homiliju s početkom u 18.30 sati.

Na blagdan Gospe Karmelske, ujedno drugog dana trodnevnice, u petak 16. srpnja, prije večernje mise bila je redovita molitva za obitelj kao i svakog 16. u mjesecu kada okupljeni vjernici mole Gospinu krunicu, a potom i posvetnu molitvu Bezgrešnom srcu Marijinu. Bila je to ujedno i prilika da svi prisutni zajedno obnove svoje posvećenje Isusu Kristu po Marijinu Bezgrešnom srcu.

Osim toga, kao i svakog 16. u mjesecu, u sklopu ove molitve za obitelj, nakon molitve krunice i posvetne molitve, moglo se pristupiti karmelskoj bratovštini i obući škapular koji su blagoslovili svećenici franjevci u Varaždinu. Ovu molitvu predvodio je gvardijan franjevačkog samostana u Varaždinu fra Goran Malenica koji je ujedno bio i suslavitelj misnog slavlja, a uz fra Josipa Župana koncelebrirao je i fra Vjekoslav Kocijan.

U svojoj nadahnutoj homiliji fra Josip je vjernicima svratio pozornost na to kako je  pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji potrebno gajiti u skladu s evanđeljem u čemu nam osobito pomaže Lukino evanđelje. Upoznavajući Mariju iz evanđelja nastala je i molitva krunice, a ona je zapravo razmatranje o Isusovom životu. Marija nas vodi k Isusu, k spasenju.

Tradicionalno, kod varaždinskih franjevaca osobito je svečana vanjska proslava Gospe Škapularske koja će ove godine biti u nedjelju 18. srpnja. Toga dana svečanu svetu misu u 11 sati predslavit će predvoditelj trodnevnice, fra Josip Župan, dok će središnje večernje euharistijsko slavlje, s početkom u 18.30 sati predslaviti preč. Stjepan Najman, župnik Župe sv. Nikole u Varaždinu i dekan Istočnovaraždinskog dekata.

Toga dana mise će još biti u 7, 8 i 9 sati te će i toga dana biti mogućnost pristupanja škapularskoj bratovštini i oblaćenja škapulara, što je ujedno prilika da, kao i svi oni koji već nose škapular, zadobiju potpuni oprost prema uobičajenim uvjetima - ispovijediti se, pričestiti se, izmoliti molitve na nakanu Svetoga Oca: Vjerovanje, Oče naš, Zdravo Marijo (ili drugi marijanski zazivi), Slava Ocu.

Podsjetimo, pri franjevačkoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu bratovština Majke Božje Škapularske osnovana je 1673. godine. I premda je car Josip II. još 1786. dokinuo sve bratovštine, u Varaždinu je još uvijek živo štovanje Škapularske Gospe. 

 
Iva Kuzmić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika