Od:
Do:

Proslava Dana osoba posvećenog života u Varaždinskoj katedrali

Proslava Dana osoba posvećenog života u Varaždinskoj katedraliVARAŽDIN, 2. 2. 2019.
Tradicionalni susret redovnika i redovnica s područja Varaždinske biskupije održan je na blagdan Prikazanja Gospodnjega - Svijećnicu, u subotu 2. veljače, kada Crkva slavi Dan osoba posvećena života.

Susret je započeo u Biskupskom ordinarijatu predavanjem redovnika Družbe Isusove, prof. dr. sc. Nike Bilića na temu „Božji poziv u Svetom pismu“.

Uvodno je sve sudionike pozdravio vlč. Siniša Dudašek, povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i ministranata Varaždinske biskupije. Vlč. Dudašek je podsjetio na riječi pape Franje kako su redovnici i redovnice Božji dar Crkvi. Osobe posvećenog života znak su otvorenosti njihovog srca samome Bogu i zbog toga je prisutnost redovnika u vjerničkim zajednicama znak i poziv ovome vremenu kada mnogi zatvaraju svoje srce Bogu. Uz čestitke redovnicima povodom njihovog dana vlč. Dudašek je pozvao na molitvu za redovnička zvanja i izrazio želju da ih bude što više. 

Pater Niko Bilić svojem je predavanju dao naslov „Na tvoju riječ“ prema odlomku iz Lukinog evanđelja 5, 1-11. Kroz svoje je izlaganje pater Bilić ponudio odgovor i promišljanje na tri pitanja o kojima je želio promišljati s redovnicima na ovom susretu: „Kako  me Gospodin uzima na svoj teren, pod svoje, da budem njegov?“ Drugo pitanje je „Što me čisti od zagađene komunikacije“ te treće „U čemu se ja osjećam nedoraslo, maleno i grešno“?

Promišljanje o ovim temama krenulo je od Petrovog odgovora Isusu nakon cjelonoćnog neuspjelog ribolova kad ga je Isus pozvao da izveze na pučinu i ponovno baci mreže. Petar mu odgovara „Na tvoju riječ, bacit ću mreže“ iako svo njegovo znanje i iskustvo iskusnog ribara govori suprotno. Ovakva Petrova spremnost urodila je plodom. Želimo i svim redovnicima i redovnicama da oplode svoj pristanak uz Gospodina svjesni da osobni talenti i sposobnosti bivaju podržani snagom Božje riječi, istaknu je prof Bilić.

Nadalje je sa sudionicima susreta promišljao nad biblijskim tekstovima poziva proroka Amosa, proroka Izaije, te proroka Jeremije. Vraćajući se pak nakon analize ovih proročkih poziva na poziv prve četvorice apostola, posebno apostola Petra, pater Bilić je rekao kako, nakon što je vidio čudesan ulov koji se dogodio po Isusovoj riječi, Petar spoznaje svoju grešnost i klanja se Isusu Otkupitelju, Sinu Božjem. Ali i u tom trenutku reagira po svojoj naravi, moli Isusa da ode od njega, jer je grešan, on ima svoj plan. Petrova narav je tu, ona nije razorena, nego će po Isusovom pozivu biti oplemenjena i sposobna ostaviti sve i poći za Isusom, baš kao i u svakom redovničkom pozivu, zaključio je prof. Niko Bilić.

Proslava Dana osoba posvećena života nastavljena je u varaždinskoj katedrali gdje je varaždinski biskup Josip Mrzljak, u zajedništvu sa svećenicima i redovnicima Varaždinske biskupije, slavio euharistiju.

U svojoj je propovijedi biskup podsjetio kako je prije liturgijske reforme drugog Vatikanskog sabora blagdanom Svijećnice završavalo božićno vrijeme liturgijske godine. Blagdan Svijećnice nam i danas poručuje kako je potrebno prepoznati Svjetlo koje je zasjalo svijetu u božićnoj noći. Odlomak iz evanđelja o Isusovom prikazanju u hramu govori nam da i u tom događaju nisu svi prisutni prepoznali Isusa, već samo dvije ljudi: starac Šimun i proročica Ana. Oni su ga prepoznali zato jer su ga očekivali, rekao je biskup. Starac Šimun i proročica Ana su ponizni ljudi, svjesni da su potrebni Božje pomoći i zato su otvoreni njegovoj milosti koja im daje da ga prepoznaju u malenom Isusu.

- Svijeće koje danas blagoslivljamo i palimo trebaju nas upućivati na neko drugo Svjetlo, ono koje prosvjetljuje čovjeka koji želi vidjeti smisao svojega života. -  poručio je biskup Mrzljak i dodao kako vjeruje da su i osobe posvećenog života o svojem pozivu promišljale u tom Božjem svjetlu, Isusu Kristu, a to nastoje činiti i svaki dan svojega života; živjeti u Isusovom svjetlu.

Evanđelist Ivan je vidio da Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakoga čovjeka neće primiti svi ljudi, a oni koji će ga primiti postat će djeca Božja. I tako se događa sva ova stoljeća od Isusovog utjelovljenja. Neki ga ne prepoznaju i ne primaju, ali mi koji smo kršteni, a još više koji smo ga prepoznali i izbliza, u izboru posvećenog života ga nasljedujemo, moramo svjedočiti kako je Riječ Božja živa, djelotvorna i aktualna u svakom naraštaju pa i u budućnosti, zaključio je biskup Josip.

Anita Treščec
fotografije: Goran Damjanić