Od:
Do:

Proslava Cvjetnice u varaždinskoj katedrali

Proslava Cvjetnice u varaždinskoj katedraliVARAŽDIN, 9. 4. 2017.
I u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM proslavom Cvjetnice, odnosno Nedjelje Muke Gospodnje, u nedjelju 9. travnja, započelo je slavlje Velikog tjedna. Središnje misno slavlje Cvjetnice predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak uz koncelebraciju kanonika Stolnog kaptola Varaždinske biskupije i drugih svećenika.

U spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem, mons. Mrzljak je tradicionalno blagoslivljao maslinove i druge grančice te cvijeće koje su vjernici nakon misnog slavlja nosili svojim kućama. Blagoslov grančica bio je u parku iza katedrale, nakon čega su se vjernici u procesiji uputili prema katedrali u kojoj se nastavilo misno slavlje. Muku Gospodina našega Isusa Krista po Mateju pjevali su preč. Josip Koprek (narator) i vlč. Hrvoje Damiš (Isus)  te Katedralni zbor „Chorus Angelicus“ pod ravnanjem mo. Anđelka Igreca. U svojoj propovijedi uoči Velikog tjedna biskup Mrzljak je istaknuo Isusov ulazak u Jeruzalem, kako u onaj stvarni grad koji i danas postoji, tako i u nebeski Jeruzalem.

- Kada slušamo izvješće u Isusovoj muci i smrti, to ne čitamo samo zbog nekih povijesnih događaja, nego kao Riječ Božju koja je nama i danas upravljena. Zato možemo reći da Isus i danas ulazi u Sveti grad. Isus, jašući na magarcu, pokazuje poniznost i način na koji dolazi k čovjeku na zemlju. Isusov ulazak u Jeruzalem podsjeća nas da on i danas dolazi. Ali ne dolazi u velikoj paradi, pa se možemo pitati prepoznajemo li Isusa koji nam dolazi. On želi doći k nama, želi biti s nama, ali je pitanje prepoznajemo li ga danas u 21. stoljeću. Moramo ga kao Isusovi učenici slijediti, jer se on želi poistovjetiti sa svakim čovjekom: s bolesnima, gladnima, siromašnima, onima u nevolji, sa svima koji nose križ svagdanjega života jer želi biti onaj koji nosi križ zajedno s nama. Zato ga trebamo vidjeti i ići onim putem kojim nas poziva. Isus je rekao ja sam Put, Istina i Život. Taj Put za nas nije jednostavan. Kada gledamo imaju li sličnosti ono vrijeme od prije 2000 godina i danas, odgovor je da ima. I danas, naime, kao i tada, ima onih koji ga prepoznaju, ali i onih koji ga odbacuju i ne prihvaćaju, misleći da će mir na zemlji uspostaviti na nekakav drugačiji način. Postoje oni koji misle da je društvo moguće urediti drugačije nego nas je Isus poučavao. Evo, zato mi slušamo Muku Gospodina našega, da bismo to mogli primijeniti u svakodnevnom osobnom životu. To je zadaća nas kršćana. Želimo da u našem životu uvijek bude prisutna živa Božja riječ, kako bismo poput Isusa mogli ući u taj vječni grad Jeruzalem – poručio je okupljenim vjernicima mons. Josip Mrzljak.
Goran Damjanić