Od:
Do:

Proslava blagdana sv. Tome ap. u obnovljenoj kapelici u Kamenici

Proslava blagdana sv. Tome ap. u obnovljenoj kapelici u KameniciKAMENICA, 3. 7. 2023.
U večernjim satima blagdana sv. Tome, u ponedjeljak 3. srpnja 2023. okupljeni oko Gospodnjeg stola, župljani župe Kamenica i hodočasnici iz obližnjih župa slavili su svetu misu u obnovljenoj grobljanskoj Kapeli sv. Tome. Misu je predvodio preč. Mario Kopjar, predstojnik Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu Varaždinske biskupije uz koncelebraciju fra Zlatka Vlaheka, OFM Conv., vlč. Tomislava Antekolovića te domaćeg župnika vlč. Rafaela Mikeca.

Kamenička grobljanska Kapela sv. Tome sagrađena je 1867. i snažno je stradala tijekom razornih potresa 2020. godine. Zahvaljujući sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije, ali i sredstvima Župe sv. Bartola ap. te donacija Kapela je u potpunosti obnovljena.

U svojoj je propovijedi preč. Kopjar pozvao okupljeni narod Božji da nasljeduje primjer sv. Tome te zaključio: „Dok mi iznutra iz ove kapelice gledamo prema van, potaknuti biblijskim tekstom Djela apostolskih o pozivu da propovijedamo Evanđelje po svemu svijetu, želimo da se kroz ova četiri prozorčića uzdigne naša molitva i glas. Da odzvanja naš glas jedinstva i ljubavi, one iste ljubavi koju je osjetio sv. Toma dodirujući Gospodinove ruke i bok. To samo može ljubav srca koje se na zatvara za ovozemaljsko, nego se otvara za nebesko. Sv. Toma imao je priliku dodirnuti Gospodina. I mi smo pozvani u svome srcu da Boga dodirujemo po njegovoj Riječi, po njegovom tijelu, koje se potpuno daje svima nama.“

Na kraju svete mise kamenički je župnik vlč. Mikec zahvalio svima koji su svojim radom, znanjem, talentima i vremenom pridonijeli obnovi Kapele, a posebnu je zahvalu uputio predslavitelju preč. Kopjaru zbog njegove brige i pomoći u obnovi Kapele. Domaćem sinu vlč. Antekoloviću župnik Mikec uputio je i čestitku povodom njegova imendana. Riječima zahvale pridružili su se i fra Vlahek i vlč. Antekolović iskazavši radost zbog obnove kulturne baštine koja će tako ostati kao zalog i budućim generacijama. „Ovo neka je zahvala i tebi vlč. Rafaele, koji ne samo da oživljuješ ovo kamenje na koje smo mi zaboravili, nego nastoj i dalje osvjetljavati i oživljavati ime Božje na ovoj župi. Da zaista ono što je oronulo, zapostavljeno, zaboravljeno, dobije jedan novi sjaj, jedan novi život. Iskreno hvala na svemu što činiš.“ zaključio je fra Vlahek.
Irena Gotal


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika