Od:
Do:

Pripreme za slavlje prve svete pričesti u Pastoralno-misijskom centru Svetog Ivana Krstitelja

Pripreme za slavlje prve svete pričesti u Pastoralno-misijskom centru Svetog Ivana KrstiteljaGORNJE VRATNO, 9.6.2023.
Pastoralno-misijski Centar Sveti Ivan Krstitelj u romskom naselju Gornje i Donje Vratno ovih je dana ispratio treću generaciju djece romske nacionalne manjine koja će nakon godinu dana redovitog pohađanja igraonice „Moj Bližnji“ u Centru od jeseni biti uključena u predškolski obrazovni program u općinskim vrtićima. 

Osim njih u uvjetima epidemije korona virusom Centar je postao i mjesto redovite župne kateheze za prvopričesnike. Ove godine 20 djece iz romskog naselja Gornje i Donje Vratno koja pohađaju OŠ Cestica i OŠ Petrijanec primit će sakrament svete pričesti 10. lipnja u ovom Pastoralno-misijskom centru.

U pripremama za slavlje njihove prve pričesti tamo smo susreli vlč. Ivana Sakača, župnika župe Petrijanec, vjeroučiteljicu i voditeljicu Centra Kristinu Čačić te profesoricu glazbene kulture Mariju Šobak Potočnjak iz OŠ Kuršanec.

„Radujemo se toj svetoj misi i slavlju prve svete pričesti koja će biti veliki blagoslov za ovu djecu, ali i cijelo romsko naselje“, rekla nam je vjeroučiteljica Kristina Čačić.

“Ovaj Pastoralno-misijski centar u romskom naselju olakšao je pastoralno djelovanje među romskom nacionalnom manjinom jer su se fizički mogli približiti mještanima ovoga sela”, rekao je vlč. Sakač. Samo naselje udaljeno je od župne crkve sv. Petra i Pavla u Petrijancu šest kilometara, a mnogi roditelji nisu u mogućnosti voziti svoju djecu u crkvu te je ta udaljenost znatno otežavala, kako komunikaciju, tako i susrete s djecom i njihovim roditeljima. „Činjenica da smo mi došli ovdje, među njih olakšala nam je tu komunikaciju i susrete te dovela do porasta broja djece koja se pripremaju za sakramente prve pričesti, ali i krštenja“, istaknuo je vlč. Sakač.

Što se tiče sakramenta krizme, kandidati se i dalje pripremaju u župnoj crkvi u Petrijancu.

Udaljenost od središta župe bila je uvijek izazov u pastoralu Župe koja ima više filijala, „ali djeca bilo ovdje u romskom naselju, bilo u Petrijancu, bilo u bilo kojem drugom selu su uvijek djeca i priprava djece za prvu svetu pričest i za sakramente je meni kao svećeniku uvijek bila osobita radost“, kazao nam je vlč. Sakač i dodao: „Važno mi je da djeca shvate da se u sakrament svete pričesti događa susret s Isusom, da to nije samo nekakav običaj“.

Vlč. Sakač istaknuo je i kako nove generacije djece, budući da su uključeni u redovni predškolski odgoj, a i pripremnu godinu za predškolski odgoj ovdje u Centru, sve bolje govore hrvatski jezik i sve duže ostaju u školskom sustavu.

Na pitanja jesu li romska naselja svojevrsna misijska područja u Varaždinskoj biskupiji vlč. Sakač je kazao da mu se čini kako je cijela biskupija, ali i cijela Europa zapravo misijsko područje jer se kršćanski osjećaj vjere ohladio u ljudima te  je potrebna svojevrsna reevangelizacija naših zajednica. “U taj proces se danas ravnopravno uključuje i romska nacionalna manjina koja izražava želju da primi vjeru domicilnog stanovništva”, zaključio je župnik Sakač istaknuvši potrebu otvorenosti domicilnog stanovništva da prihvati želju romske nacionalne manjine za uključivanje u sve segmente društvenog i vjerskog života.

Vjeroučiteljica Kristina Čačić istaknula je kako su roditelji izrazili želju da se djeca za sakrament slavlja prve svete pričesti pripremaju ovdje u Centru te da su biskup i župnik prihvatili tu mogućnost. Djeci je tako jednostavnije jer ne moraju putovati u Petrijanec, a priprema i samo slavlje veliki je događaj za ovo romsko selo.

Svečanosti slavlja svakako će doprinijeti dječja pjesma u čiju pripremu i uvježbavanje je profesorica Šobak Potočnjak uložila puno svog vremena, truda i entuzijazma, kako u ovoj generaciji tako i unazad nekoliko godina. „Veseli me svaki trenutak kad oni shvate riječi, melodiju, pjesmu, njihova sreća kad otpjevaju pjesmu, ponos kad ih pohvalim. To mi je najveća nagrada. Učim od njih jako puno i osobno me obogaćuju njihove reakcije na ovim probama,“ rekla nam je profesorica Šobak Potočnjak.

Ona već više od 20 godina radi u školi gdje je većina djece romske nacionalne manjine te ističe kako je jezik najveći izazov kod uključivanja romske djece u obrazovni sustav. “Upravo zbog toga ovaj Pastoralno-misijski centar može biti dobar model ranog uključivanja djece u obrazovni sustav u sigurnom i njima poznatom okruženju, a napredak koji ostvare u godini dana kroz pohađanje igraonice u Centru je ogroman”, svjedoči profesorica Šobak Potočnjak te još jednom ističe kako je za romsku djecu važno stvarati ovakve prilike za učenje, rast i napredak u znanju i socijalizaciji.

Anita Treščec


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika