Od:
Do:

Priopćenje s Pedeset i četvrte sjednice biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine

Priopćenje s Pedeset i četvrte sjednice biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajineVARAŽDIN, 13. 12. 2022.
U ozračju vremena došašća biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine svoju su 54. sjednicu održali u ponedjeljak 12. prosinca 2022. u Biskupskome ordinarijatu u Varaždinu. Na sjednici su, uz predsjedatelja zagrebačkog nadbiskupa metropolita kardinala Josipa Bozanića, sudjelovali: domaćin, biskup varaždinski mons. Bože Radoš, zatim mons. Vlado Košić, biskup sisački, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, mons. Milan Stipić, vladika križevački, mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski u miru te pomoćni zagrebački biskupi: mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski.

Bila je to prigoda na prisjećanje događanja u Metropoliji tijekom proteklih mjeseci, a posebno su spomenuta ona u Varaždinskoj biskupiji koja je proslavila svoju 25. obljetnicu od osnutka. Naglašena je suradnja zaređenih službenika s vjernicima laicima, osobito sa župnim vijećnicima; važnost središnje liturgijske proslave Jubileja u Varaždinu u kojoj se očitovala ljepota zajedništva u raznolikosti crkvenoga življenja; dar duhovnih zvanja, osobito mladomisnika; zahvalno hodočašće u Rim koje je učvrstilo korake vjere s odgovorom o smjeru u kojemu mjesnu Crkvu upućuje Gospodin.
Najveći dio sjednice zauzelo je razmatranje onih tematskih cjelina koje su na razinu mjesnih Crkava upućene s plenarnoga zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije.

Svjesni da društvene okolnosti u kojima živi Crkva u Hrvatskoj zahtijevaju trajnu pozornost i pogled u svjetlu vjere, biskupi su razmijenili svoja viđenja o važnim odrednicama za pastoralno djelovanje u neposrednoj budućnosti, s posebnim osvrtom na dane slavlja otajstva Kristova utjelovljenja.
 


Slika Pedeset i četvrta sjednica biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine
Slika Pedeset i četvrta sjednica biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine
Slika Pedeset i četvrta sjednica biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine