Od:
Do:

Prijedlog zahvalnog euharistijskog klanjanja za milosti primljene po zagovoru Majke Božje Bistričke

Prijedlog zahvalnog euharistijskog klanjanja za milosti primljene po zagovoru Majke Božje BistričkeVARAŽDIN, 8.7.2021.
U ponedjeljak 5. srpnja svetom misom zahvalnicom završilo je 332. zavjetno hodočašće vjerika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj, no nakon povratka tek slijedi pravo hodočašće, „častan hod“ kroz svakodnevnicu u kojoj se treba odazvati trajnom pozivu na svetost koji pak se ostvaruje u konkretnim životnim okolnostima, konkretnim ljudima, konkretnom mjestu i zavičaju, kako je na svetoj misi zahvalnici poručio vjernicima vlč. Ivica Cujzek, župnik župe sv. Fabijana i Sebastijana, organizatora ovogodišnjeg hodočašća. Ovdje donosimo i njegov prijedlog euharistijskog klanjanja kao zahvalu za milosti primljene na ovogodišnjem hodočašću.
EUHARISTIJSKO KLANJANJE – zahvala za milosti primljene po zagovoru Majke Božje Bistričke

Pjesma: Svet, svet, svet

IZ KNJIGE PROROKA NEHEMIJE: Blagoslovljen da si, Gospodine, Bože naš, odvijeka dovijeka! I neka je blagoslovljeno tvoje ime slavno, iznad svakog blagoslova i hvale uzvišeno. (...) Nevolju si otaca naših u Egiptu vidio, i vapaj si njihov čuo kraj Mora crvenoga. (...) U beskrajnom milosrđu nisi ih napuštao u pustinji: stup se oblaka nije pred njima skrivao, danju ih je putem vodio, a stup je plameni noću pred njima svijetlio putem kojim su hodili. Dao si im svoga duha dobrog da ih naučiš mudrosti, mane svoje nisi uskratio njihovim ustima, i u žeđi si im vode pružio. Četrdeset godina krijepio si ih u pustinji: ništa im nije nedostajalo, niti im se odijelo deralo, niti su im noge oticale.
Gospodine, Bože naš, svojim nedostojnim riječima ne umijemo izraziti silno bogatstvo milosti koju i danas iskazuješ nama, svojim putnicima na zemlji, zato ti se klanjamo. Prigibamo ti koljena srca i pameti jer naša hvala ne dostiže tvoju dobrotu i tvoje milosrđe pretječe našu zahvalnost. U teškim hodočasničkim koracima uvidjeli smo koliko je za nama trenutaka kada smo se, trčeći za trenutnim zadovoljstvima, mimoilazili s tvojim Duhom dobrote. Oprosti za svaki korak koji nas je udaljavao od tebe. Večeras se tebi, koji vidiš i naše nevolje i čuješ naše vapaje, skrušena srca vraćamo da bismo zahvalili što si nam u ovoj suznoj dolini dao najposebnija vrata nebeska - svoju i našu Majku Mariju. Poniznim molitvama svojih romara – svojim bistričkim bogcima – ona odškrinjuje vrata tvoga Srca. Zato vjerujemo da će naše čežnje pronaći smirenje u zagrljaju tvoga razumijevanja. Dragi Isuse, kao što su naši proštenjarski koraci našli spokoj u majčinskom nježnom krilu prihvaćanja, tako ti u svojoj blagosti nadiđi naše slabosti i prigrli naše želje da u svojim svakodnevicama dostojno zaživimo blagoslove koje nam je na ovom hodočašću priskrbila tvoja i naša nebeska Majčica.

Pjesma

Gospodine Isuse, ufanje naše! Svjetlom nade na putu iz ropstva vodio si Izraelce. Nadom si im svijetlio u noćima punim strahova, kriza i neizvjesnosti. Tvoja je nada taj stup mudrosti koji vodi prema spasenju. Njome si zamilovao i zavjet naših predaka spasivši ih od zla kuge. Hvala ti što si i nas krijepio na putu ispunjenja toga zavjeta. Hvala što si nas usmjerio na put Majke Božje Bistričke koja nam pokazuje kako se u nadi iz dana u dan malim koracima dobrote pronosi radost služenja. Ti znaš koliko je i našoj sredini potrebna takva radost i nada. Ona koja je plod iskrenog zajedništva. Ona koja raskrinkava laži i podvale, dokida osudu i zavist, a osvjetljava istinu da je oko nas mnogo više dobra nego zla. Zato koracima svojih Varaždinaca pridruži nepokolebljivu nadu u kušnjama i bolestima; ustrajnu nadu u teškoćama i razočaranjima; strpljivu nadu u nesigurnostima i nepravdama; poniznu, jednostavnu i zauzetu nadu u svakodnevici. Prijetnje i nevolje koje nas pritišću žestoko udaraju na zdravlje naše vjere – na nadu što nas čuva od sebičnosti i sidri u slozi. Nada je tvoj odraz u našim dušama. Nada je pouzdanje koje se očituje u osmijehu na našim licima, u pjesmi na našim usnama. U svjedočanstvu da imamo tebe, da nismo sami. Marija nam je pomogla da tebe, svoju nadu, pronađemo. Neka nam izmoli i snagu da te sačuvamo u svakom koraku našega hoda jednih prema drugima. Da svoju nadu obranimo u svim previranjima i izazovima i da je hrabro zaživimo u danima koji su pred nama.

Pjesma

IZ EVANĐELJA PO IVANU: Trećeg dana bijaše svadba u Kani Galilejskoj. Bila ondje Isusova majka. Na svadbu bijaše pozvan i Isus i njegovi učenici. Kad ponesta vina, Isusu će njegova majka: »Vina nemaju.« Kaže joj Isus: »Ženo, što ja imam s tobom? Još nije došao moj čas!« Nato će njegova mati poslužiteljima: »Što god vam rekne, učinite!«
Bože vjerni, Gospodine Isuse! Hvala ti što se u svadbama našim svagdašnjim – u našim susretima – bez obzira jesu li označeni smijehom ili suzama, smijemo pouzdati u zagovor Majke Marije koja je uvijek uz nas. U njoj si nam dao nenadmašiv uzor vjere i pokazao za što je sve sposoban čovjek pun pouzdanja. Podaj i nama hrabrost i čvrstinu kojom je ona vjerovala u tebe. Daruj nam Duha pobožnosti da umijemo prepoznati tvoju volju. Daruj nam Duha jakosti da učinimo što god ti hoćeš. Daruj nam Duha ustrajnosti da te slijedimo poput Marije do kraja, do strahote križa. Na tom mjestu raširi svoje svete ruke i pridrži naša drhtava i slaba tijela. Neka se naša ponositost spusti u podnožje tvojih koraka i poljubi poniznost u kojoj nam uvijek iznova prilaziš pozivajući nas da se ne predajemo, da ne odustajemo, da ponovo ustanemo i da se još borimo. Neka se naše potrebe spuste u dubine tvojih ranjenih stopala. Svoje čežnje želimo sljubiti s tvojim krvavim žuljevima i pronaći razumijevanje, utjehu i podršku u boli koju je tebi nanijelo koračanje našim stazama. Jer ti razumiješ. Ti znaš sve. Znaš kako peku naši žuljevi, znaš kako bole naše izdaje, znaš kako udara razočaranje i kako vrijeđa nevjera. Ti razumiješ. I onda kada nismo sposobni dokučiti razmjere tvoje odanosti. I onda kada ti ne umijemo vjernošću uzvratiti. Ti si i tada vjeran. Zato te molimo, kako si uslišao svoju Majku na svadbi u Kani, tako usliši molbe koje smo mi njenom zagovoru povjerili. Neka nas njezina odlučnost i uvjerljivost prati kamo god nas zoveš da svjedočimo ljepotu tvojega kraljevstva – jednako u iskustvu životne borbe i radosti.

Pjesma

Dragi Isuse, ti si nam povjerio svoju Svetu Majku kojoj si iskazivao poštovanje, vjernost, poslušnost i ljubav. To su četiri stupa koje smo proteklih dana prepoznali i doživjeli utječući se njoj na našem 332. varaždinskom hodočašću. Na tim stupovima utvrđuj naše međuljudske odnose, svako naše zajedništvo, napose naše obitelji. Daruj nam srca koja se otvaraju bez sustezanja, i onda kada su ranjena i oslabljena. Oplemeni ih ljubavlju koja se ne plaši boli i požrtvovnosti, koja ne uzmiče od znoja i žuljeva. Utvrđuj u nama volju da se maknemo od krivih postupaka i osoba, jačaj nam odluku da se odričemo zla. Pozlati svako nastojanje da naše molitve ne ostaju na pragu usana, već da se preliju u svaku poru života i suživota. Preljubljeni Sine Blažene Djevice Marije! Dok ti zahvaljujemo za ljepotu koju smo doživjeli na našem hodočašću i za sve milosti primljene po zagovoru Majke Božje Bistričke, molimo te neka njezino svjetlo nade obasja naše svakodnevne susrete. Da u njenom odsjaju uvijek blista poštenje i radost tvojih Varaždinaca. Neka odlučnost hodočasničkih koraka prožetih vjerom obogati naše vrijeme. Da se u njihovom odjeku obnavlja hrabrost Marijinih vjernih štovatelja. Neka neustrašivost majčinske ljubavi oplemeni naše svakodnevice. Da po iskrenom zajedništvu tvojih neumornih hodočasnika u našem zavičaju nezaustavljivo raste ljepota nebeskoga kraljevstva.

Hvalospjev Blažene Djevice Marije: Veliča duša moja Gospodina...