Od:
Do:

Pri Caritasu Varaždinske biskupije osnovan fond za interventnu pomoć izbjeglicama iz Ukrajine

Pri Caritasu Varaždinske biskupije osnovan fond za interventnu pomoć izbjeglicama iz UkrajineVARAŽDIN, 15. 3. 2022.
S obzirom na aktualnu humanitarnu situaciju uzrokovanu ruskom agresijom i ratom u Ukrajini, Varaždinska biskupija osigurala je i ponudila smještaj izbjeglicama iz Ukrajine u prostorima u biskupijskom vlasništvu i vlasništvu župa Varaždinske biskupije. U opremanje tih prostora za dolično stanovanje i sve potrebno za prihvat izbjeglica, osim nacionalnog Caritasa, uključio se i biskupijski Caritas na čelu s njegovim ravnateljem Antom Šolom.

 "Na poziv biskupa, organizirali smo se, obišli prostore koje su župnici i biskupija stavili na raspolaganje i mi smo, hvala Bogu pripremili na nekoliko lokacija smještaj za ljude koji će doći. U Mačkovcu je već osam osoba: 3 žene i petero malodobne djece od godinu i 4 mjeseca do 10 godina starosti.", rekao je Šola.

Caritas je u Mačkovcu osigurao nove kuhinjske aparate, perilicu i štednjak. Odvezli su i sve higijenske potrepštine te će nastaviti odvoziti i hranu i sve ono što će u narednom vremenu biti potrebno. No, tako djeluje i sa svojim djelovanjem će nastaviti Caritas Varaždinske biskupije i u svim drugim župama koje svoja vrata otvaraju izbjeglicama iz Ukrajine. Za sad su to Druškovec, Radovan, Mačkovec, Donji Kraljevec, Lepoglava, Vrbno, Budrovac i Sigetec.

 "Tu smo već organizirali i krevete i sve ono što je potrebno, kao i novu posteljinu. Također, i župnici su se uključili.", istaknuo je Šola.

No, za prikladan smještaj pristiglih izbjeglica, ali i za hranu, najnužnije životne potrepštine, kao i sve ostalo bit će potrebno i dalje se pobrinuti. Određena sredstava već jesu na raspolaganju Caritasu Varaždinske biskupije, određena osiguravaju i nastavit će osiguravati i darovatelji, no javila se potreba da se osnuje i fond iz kojega bi se financirala nužna interventna pomoć za sve što je izbjeglicama iz Ukrajine potrebno u ovim prvim trenucima njihova prihvata u Varaždinskoj biskupiji.

"Pohvalio bih isto biskupiju koja je odmah reagirala i biskup je posebno fond osnovao od 100 000 kuna gdje mi imamo na raspolaganju i već smo jedan dio utrošili na ovo što sam rekao, da bismo osposobili prostore da ljudi imaju dostojanstveno boravište." poručio je Šola.

U svrhu osnivanja tog fonda Varaždinska biskupija uplatila je na račun biskupijskog Caritasa početni iznos od 100 000 kuna u dogovoru s Biskupijskom ustanovom za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika.

Ipak, vrijeme je ovo kad je svaka pomoć potrebna te Šola poziva sve ljude dobre volje da se uključe, da pomognu u prehrambenim artiklima, u higijenskim potrepštinama, ali i volontiranjem. To će biti potrebno u župama, ali i u Caritasovoj pučkoj kuhinji u Varaždinu budući da se planira priprema toplih obroka koji će se prevoziti na neke župe u okolici Varaždina.

"I, možda će izgledati da često sada u ovim zadnjim godinama prikupljamo. Ali ne smijemo reagirati: 'gledajte, opet.', nego 'ja sam pozvan i mogu učestvovati s toliko.'. Dakle, nije bitna količina, nego moj doprinos u onome što ja mogu i zahvaljujem svima koji su spremni se priključiti. A također pozivam i one kroz ove godine u karitativnom radu koji zaista se mogu priključiti, a nisu se priključili, ja ih pozivam da budu i da osjete tu radost u srcu kada daju drugome." zaključio je naš razgovor ravnatelj Caritaasa Varaždinske biskupije Ante Šola.

 
Tekst: Iva Kuzmić
Fotografije: Siniša Conar