Od:
Do:

​Prevencija bolesti i zdravlje u životu svećenika – tema susreta svećenika Varaždinske biskupije

​Prevencija bolesti i zdravlje u životu svećenika – tema susreta svećenika Varaždinske biskupijeLUDBREG, VARAŽDIN, PRELOG, 7. - 9. 11. 2023.
Susreti svećenika Varaždinske biskupije po arhiđakonatima održani su od 7. do 9. studenoga u Ludbregu, Varaždinu i Prelogu. O prevenciji bolesti i zdravlju u životu svećenika govorio je psiholog vlč. Karlo Šimek, koji kao asistent pomaže i izvodi nastavu iz psiholoških predmeta na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.
Na susretima je nazočio i varaždinski biskup Bože Radoš, a na onom u Varaždinu i umirovljeni biskup Josip Mrzljak. Susret je, kao i inače, započeo molitvom srednjeg časa, a uvod u susret imao je vikar za kler Varaždinske biskupije preč. Anđelko Košćak koji je i ukratko predstavio predavača, vlč. Šimeka.

Vlč. Šimek je u svom izlaganju govorio o rizičnim faktorima za psihičko zdravlje svećenika. Stavio je nekoliko naglasaka na sindrom izgaranja - burnout, a spomenuo je i sindrom dosade -  boreout.

Govoreći o sociokulturnom kontekstu u kojem se svećenici danas nalaze, rekao je da biti svećenik u današnjem svijetu uključuje nove izazove koji mogu biti vrlo stresni: globalizacija, sekularizacija, veliki pad vjerske prakse, važnost osobnog ostvarenja, gubitak statusa i ugleda, pad broja svećenika i opće starenje klera, itd.

„Drugi izvor stresa za svećenstvo je negativna slika o svećeništvu koja se prikazuje u medijima te negativne reakcije ljudi i sumnjičavost i nepovjerenje prema klericima. Svećenici osjećaju sram i tugu zbog štete koju su članovi Crkve nanijeli žrtvama“, naveo je vlč. Šimek te nastavio govor o stilovima ličnosti.

Također, istaknuo je i koji su to zaštitni faktori za psihičko zdravlje svećenika: redovito vježbanje i kretanje, zdrava prehrana, redoviti odmor, a neizostavna je i socijalna podrška i emocionalna blizina te svećeničko bratstvo.

„Procijenjeno je pet vrsta socijalne podrške: biskup, župljani, obitelj i prijatelji, svećenici i laičko osoblje. Među svim tim izvorima socijalne potpore, biskup, župljani, kolege svećenici i laičko osoblje kategorije su s kojima svećenik najviše komunicira zbog posla i trebale bi biti najvažnije u ublažavanju učinaka stresora“, kazao je vlč. Šimek.

Ističući važnost aktivnog duhovnog života, spomenuo je nekoliko istraživanja koja navode da je duhovna dimenzija klera ključna za psihičko zdravlje i najvažniji zaštitni čimbenik za sprječavanje izlaska. „Aktivan duhovni život ili zajedništvo s Bogom identificirana je kao kamen temeljac pastoralne učinkovitosti koji može spriječiti izgaranje“, poručio je predavač.
Tekst: Branimir Gubić
Foto: Branimir Gubić, Studio Vipro, Anđelko Košćak


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika