Od:
Do:

Preminuo vlč. Janko Bunić

Preminuo vlč. Janko Bunić



























VARAŽDIN, 9.5.2022.
U 69. godini života i 43. godini svećeništva, nakon naglog pogoršanja zdravstvenog stanja, u subotu, 7. svibnja 2022. godine, preminuo je u varaždinskoj bolnici, okrijepljen svetim sakramentima, blago u Gospodinu vlč. Janko Bunić, umirovljeni svećenik Varaždinske biskupije.

Vlč. Janko Bunić rođen je 27. veljače 1954. godine u Rijeci Voćanskoj, Župa Donja Voća. Za prezbitera Zagrebačke nadbiskupije zaređen je 24. lipnja 1979. godine po zagrebačkom nadbiskupu mons. Franji Kuhariću. Vršio je službe kapelana u Vrbovcu (1979. – 1983.), upravitelja župa u Divuši i Gvozdanskom (1983. – 1991.), župnika u Natkrižovljanu (1991. – 2014.) i Vrbnu (2014. – 2019.). Kao svećenik Dubičkog dekanata vršio je službe bilježnika i delegata u Svećeničkom vijeću. Umirovljen je zbog bolesti, prije navršene kanonske dobi, 2019. godine.

Župe Divušu i Gvozdansko, gdje su obje župne crkve srušene 3. kolovoza 1991. godine od strane pobunjenih Srba i JNA, morao je kao pastir napustiti zajedno s prognanicima na početku Domovinskog rata, kako se navodi u odluci kardinala Kuharića, tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa, „radi progonstva Crkve i naroda“.

Kristu Gospodinu, Kralju vjekova kojemu sve živi, zahvaljujemo na daru svećeničkog služenja vlč. Janka, i molimo vječnu nagradu za sve dobro koje je za života učinio, kao i Božje milosrđe za njegove ljudske slabosti. Svima koji su s dragim pokojnikom bili rodbinski i prijateljski povezani Varaždinska biskupija u ovim trenucima izražava iskrenu kršćansku blizinu i sućut. Sve svećenike pozivamo da za vlč. Janka prikažu svetu misu, a vjernicima ga preporučamo u njihove molitve.

Sprovodna sveta misa za pokojnog vlč. Janka Bunića služit će se u župnoj crkvi sv. Barbare u Natkrižovljanu, u utorak, 10. svibnja, u 15 sati, a nakon čega slijedi obred ukopa na mjesnom groblju u Natkrižovljanu.