Od:
Do:

Predstavljena knjiga "Molitva s pogledom na Karmel"

 Predstavljena knjiga "Molitva s pogledom na Karmel" VARAŽDIN, 13. 5. 2024.
Knjiga Molitva s pogledom na Karmel autora Marijana Borovca, OCDS predstavljena je u Varaždinu u ponedjeljak 13. svibnja 2024. u Centru za mlade Varaždinske biskupije. Na predstavljanju su govorili vlč. Zoran Gložinić, teolog Mario Stančić te nakladnik Vitomir Stanek koji je na početku rekao da je izdavanje ove knjige vrhunac izdavačke kuće „Sakcinski“ koja je došla kao jubilarno 30. izdanje te je upravo ovakva literatura ona radi koje je i otvorena ova izdavačka kuća.
   
„Na neke nevjerojatne načine se ova knjiga širi među ljudima i mislim da svaki onaj koji vjeruje u Boga to može shvatiti - ja osobno smatram da je ovo vođeno Duhom Svetim“, poručio je Stanek.

Potom je teolog Stančić govorio o molitvi s karmelskog aspekta, što molitva uopće jest te što nas potiče na molitvu. O knjizi je pak rekao da ona „predstavlja najviše vrhunce molitve i donosi opise najnižih, najtajnijih dubina molitve koja potiče iz ljudskog srca.“

Vlč. Gložinić govorio je o samom karmelu i svemu što je povezano uz karmel: od Starog zavjeta i proroka Ilije, događaja na brdu Karmel, sve do nastanka karmelskog reda te reformiranja reda u vrijeme sv. Terezije Avilske i sv. Ivana od Križa. Zatim je predstavio različite grane i oblike karmelskog reda, govorio o njihovoj prisutnosti danas u Hrvatskoj kao i o raširenosti karmelske duhovnosti.

Također, vlč. Gložinić je ukratko predstavio i sadržaj knjige te istaknuo da mu se sviđa način na koji je pisana poručivši da je tekst jasan i koncizan. Pripisao je to činjenici da je autor magistar elektrotehnike, ali i karmelićanski trećoredac te se vidi „da je knjiga došla iz pera čovjeka koji je dugo godina u karmelskoj duhovnosti. Knjigu je napisao čovjek vjernik s bogatim molitvenim iskustvom. Mislim da je ova knjiga jedna dragocjena literatura kao pomoć u učenju u molitvi. Ovo je dragocjen priručnik ne samo o karmelskoj molitvi, nego o molitvi općenito. Ovo je bogata tradicija Crkve, karmelskoga reda i doista bih ju preporučio svakom početniku, ali i svakoj osobi koja je već zrela i iskustvena u vjeri, za produbljivanje i za usmjeravanje na dobar molitveni put“, poručio je Gložinić.  

Molitva s pogledom na Karmel knjiga je koja prije svega objašnjava povijest karmelskog reda i karmelske duhovnosti. Potom čitatelja uvodi u to što je molitva i koji su uzori u molitvi te govori o izvorima molitve na kojima se čitatelj može nadahnjivati. Na određeni način knjiga pruža i praktični priručnik kako provoditi molitvu u svakodnevnom životu. Ona uči da Bog čovjeku uvijek i u svakom trenutku može progovoriti, a posebno pokazuje da u molitvi kao i u svakodnevnom životu postoje i neke poteškoće te navodi ometajuće faktore u molitvi, ali donosi i kako ih se osloboditi. Stoga knjiga poučava da je prije same molitve potrebno pripremiti se za molitvu.

„U molitvi stajemo pred svoga ljubljenog kralja, svog ljubljenog Gospodina i tada bi bilo dobro i za Njegov dolazak u naše srce pripremiti se. Bog neprekidno kuca na vrata srca, On tu želi boraviti“, rekao je Stančić predstavljajući knjigu.

Na kraju susreta, uime Varaždinske biskupije i Biskupijske knjižnice Varaždin nakladniku je čestitala Irena Gotal, voditeljica Biskupijske knjižnice, poželjevši puno sreće u daljnjim najavljenim predstavljanjima ove knjige.

„Čast mi je da upravo ovdje započinjete svoj apostolat i želim da, kao pravi apostoli, krenete na sva daljnja predstavljanja. Nalazimo se u godini molitve koju je proglasio papa Franjo - hvala vam što ste nas potaknuli ovom knjigom da još više prionemo uz molitvu“, zaključila je Gotal.
 
Iva Kuzmić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika