Od:
Do:

Predstavljen zbornik radova duhovno–religioznoga stvaralaštva "Vrelo nadahnuća 2023."

Predstavljen zbornik radova duhovno–religioznoga stvaralaštva "Vrelo nadahnuća 2023."LUDBREG, 1. 9. 2023.
„Vrelo nadahnuća“ natječaj je Radio Ludbrega duhovno–religioznoga stvaralaštva za kratke književne vrste i glazbeni uradak na koji se ove godine javilo čak 50 autora s oko 90 radova iz cijele Hrvatske, od Osijeka do Dubrovnika, pa i iz susjedne Srbije.

Najbolji radovi izabrani su za izvođenje na svečanosti predstavljanja koja je bila na "Sveti petak", 1. rujna, u sklopu Dana ludbreške Svete nedjelje 2023. u vijećnici Centra za kulturu  i informiranje 'Dragutin Novak' u Ludbregu.

Tom prigodom ujedno su dodijeljena i priznanja: za doprinos proznome stvaralaštvu Tiboru Martanu iz Mađareva i njegovu kratku priču Tič svetega Jožefa; zatim Vinku Paviću iz Ričice za doprinos lirskome stvaralaštvu i pjesmu Kruh koji su svi lomili te Darku Foderu Iz Ivanca za čuvanje i promicanje kajkavskoga izričaja. On je na svečanosti interpretirao svoju pjesmu Nek bo.

Glavnu nagradu za najbolje djelo duhovne tematike povjerenstvo je ove godine odlučilo podijeliti na dva dijela – za književni i za glazbeni umjetnički izričaj. Tako je nagradu za najbolji književni rad na natječaju duhovnoga stvaralaštva „Vrelo nadahnuća 2023.“ dobio Vladimir Šuk iz Oroslavlja za pjesmu Vu arhivu cajta.

Filip Šopar iz Varaždina je pak dobio nagradu za najbolje glazbeno djelo za skladbu Oče naš.

Na kraju svečanosti okupljenima se prigodnim riječima obratila gđa Jasminka Vugrinec, jedna od inicijatorica ovog natječaja ujedno i jedna od članica povjerenstva.

Zahvalila je svima koji su, kako je rekla "nesebično dali svoje nadahnuće i umijeće, svoje vrijeme, svoje živce i izložili svoje srce da se dogodi ova proslava duhovnoga stvaralaštva."

Riječi zahvale za ostvarenje ovog natječaja tako je uputila svojim suradnicima, zatim Gradu Ludbregu, ludbreškim župnicima vlč. Kristijanu Stojku i vlč. Petru Mlakaru te nekadašnjem ludbreškom župnom vikaru Ivici Cujzeku za kojeg je rekla kako je njegova duhovna podrška snažno uporište ovoga projekta od samog početka. Zahvalu je uputila i Mladenu Levaku čija je predanost, poručila je, najzaslužnija za dosadašnji kontinuitet Vrela nadahnuća.

„Iznad svega hvala dragom Bogu za milost u kojoj je ova knjiga ostvarena. On je našao svoj put u najljepšem svjetlu - u vama, dragi umjetnici. Hvala vam za neizrecivost osjećaja dragosti što ste našli vremena večeras biti ovdje i pridodati svoje umijeće hodočasničkim tragovima koji već šest stoljeća posvećuju ovaj grad i ovu zemlju svojim žrtvama, molitvama i naporima, a u proteklom desetljeću i svojim umjetničkim izričajima…Zahvaljujući vašim djelima svaki čovjek otvorena srca i dobre duše na svoj jedinstven i neponovljiv način osluškuje, prihvaća i odgovara na poziv da bude sustvaratelj. Duhovno stvaralaštvo tako postaje tijelo Duha Svetoga u kojemu se prožima Božja i čovjekova časna riječ, uzajamna strast za dobro, lijepo i sveto“, poručila je između ostalog Vugrinec.

Ovaj natječaj duhovnog stvaralaštva "Vrelo nadahnuća 2023" podržava i Župa Presvetog Trojstva u Ludbregu, kako je na svečanosti rekao vlč. Stojko. Smatraju ga vrijednim projektom i drago im je da vrijednost tog projekta prepoznaje i grad Ludbreg na čelu s gradonačelnikom Dubravkom Bilićem.

„Na predstavljanju ovog zbornika prvi put sam bio prošle godine i ostao oduševljen. Naime, u vrevi Dana svete nedjelje, kada je u župi i na svetištu zaista mnogo posla oko priprema same proslave, došao sam ovdje na pola sata i odmorio dušu. Tako da je ovo nešto uistinu vrijedno i znači. Vjerujem da ćete to prepoznati vi koji ste danas ovdje, kako i oni koji slušaju ovu svečanost u izravnom prijenosu Radio Ludbrega“, poručio je vlč. Stojko te dodao kako mu je iznimno drago što su na natječaj pristigli radovi iz baš čitave Hrvatske, a najboljima je uputio svoje čestitke.

Zbornik „Vrelo nadahnuća 2023.“ svojim prekrasnim ilustracijama obogatila je Sonja Đurkin, a predstavljanje Zbornika svojom pjesmom je uveličalo Pjevačko društvo mladih "Trinitas" iz Ludbrega.

Zbornik je moguće besplatno nabaviti na Radio Ludbregu ili upitom na e-mail: jasminka.vug@gmail.com
 
Iva Kuzmić
 
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika "Vrelo nadahnuća 2023." predstavljanje zbornika - vlč. Kristijan Stojko
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika "Vrelo nadahnuća 2023." - Tibor Martan, priznanje za doprinos proznome stvaralaštvu
Slika "Vrelo nadahnuća 2023." - Vinko Pavić, priznanje za doprinos lirskome stvaralaštvu
Slika "Vrelo nadahnuća 2023." - Darko Foder, priznanje za čuvanje i promicanje kajkavskoga stvaralaštva
Slika "Vrelo nadahnuća 2023." - Vladimir Šuk, nagrada za najbolji književni rad
Slika "Vrelo nadahnuća 2023." - Filip Šopar, nagrada za najbolje glazbeno djelo
Slika
Slika
Slika