Od:
Do:

Predbožićna duhovna obnova vjeroučitelja i odgojiteljica u vjeri Varaždinske biskupije

Predbožićna duhovna obnova vjeroučitelja i odgojiteljica u vjeri Varaždinske biskupijeVARAŽDIN, 16. 12. 2023.
Za vjeroučitelje u osnovnim i srednjim školama te odgojiteljice u vjeri u predškolskim ustanovama na području Varaždinske biskupije održana je adventsko-božićna duhovna obnova u subotu 16. prosinca u Varaždinu
 
Adventsko-božićno promišljanje s pokorničkim bogoslužjem predvodio je vlč. Ivan Vučak, upravitelj župa Krašić, Oštrc i Gornje Prekrižje.

Vlč. Vučak svojim je promišljanjem nad evanđeoskim tekstom (Mt 2,1-12) progovorio o vjeroučiteljskom poslanju, poslušnosti i molitvi. Govoreći o poslanju vlč. Vučak istaknuo je važnost pristanka, tj. našoj spremnosti i otvorenosti u poslanju svjedočenja vjere u kojemu je važno vidjeti (tu betlehemsku zvijezdu); u nutrini svoga srca osjetiti Onoga tko me šalje i dati se (svojim talentima) onima kojima si poslan. Po daru Onoga koji je stavio svoje ruke u naše ruke, predavač je progovorio o značenju povjerenja koje nam je dano od roditelja, crkvenih poglavara; te pritom istaknuo koliko je važan suživot u poslušnosti, tj. povjerenju - jer poslušan čovjek je onaj koji nekome vjeruje. Vlč. Vučak potaknuo je sve nazočne da - kao i apostoli - ostavimo sve, ustanemo i hodimo za Isusom i to upravo uz pomoć molitve, poslušnosti, vjere, povjerenja; kako bismo - ovoga došašća - došli do [malenoga] Isusa.

Nakon sakramenta ispovijedi kojem su vjeroučitelji mogli pristupiti, slijedilo je misno slavlje koje je predvodio varaždinski biskup Bože Radoš uz koncelebraciju mons. Josipa Mrzljaka, varaždinskog biskupa u miru; preč. Damjana Korena, predstojnika Katehetskog ureda; vlč. Ivana Vučaka, predvoditelja adventsko-božićne duhovne obnove i vlč. Marka Domitera, tajnika varaždinskog biskupa.

Promišljajući nad Lukinim evanđeoskim tekstom o ozdravljenju desetorice gubavaca, biskup Radoš u svojoj je homiliji prije svega izrazio zahvalnost svim vjeroučiteljima i odgojiteljicama u vjeri na tomu što povezuju djecu, roditelje, školu sa svim Otajstvima koja slavimo i u koja vjerujemo. Potom je istaknuo kako glavna nit evanđeoskog teksta - zahvalnost - obuhvaća dar i darovatelja. Smisao dara jest jačati odnose s darovateljem. Kako je Bog prvi darovatelj, biskup je vjeroučiteljima poželio da posebice u ovome vremenu došašća u daru Boga ljudima vidimo i živimo put do Boga po zahvali koja je put u sazrijevanju vjere i osnaživanju djela milosrđa, tj. ljubavi prema Bogu i bližnjima.

Na kraju mise preč. Damjan Koren, predstojnik Katehetskog ureda, svima je čestitao Božić, a duhovna obnova završila je zajedničkom zakuskom.

 
Robert Ivančan,
tajnik Katehetskog ureda


Slika
Slika
Slika