Od:
Do:

Preč. Dominik Vukalović gost misijske akademije upriličene u šalatskom sjemeništu

Preč. Dominik Vukalović gost misijske akademije upriličene u šalatskom sjemeništuZAGREB, 22.10.2022.
U organizaciji Ravnateljstva Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji u subotu, 22. listopada, dan uoči Misijske nedjelje, u šalatskom sjemeništu je održana misijska akademija s početkom u 20.00 sati.

Na početku susreta okupljene uzvanike i prijatelje Sjemeništa pozdravio je rektor i novi ravnatelj Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji preč. Matija Pavlaković, izrazivši svima srdačnu dobrodošlicu te istaknuvši kako je ovaj susret način na koji Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu želi u mjesecu listopadu doprinijeti rasplamsavanju osjećaja za važnost misijskog poslanja Crkve.

Posebno pozdravivši drage goste: ravnatelja Papinskih misijskih djela u Varaždinskoj biskupiji preč. Dominika Vukalovića i Zbor mladih Bjelovarsko-križevačke biskupije pod vodstvom Josipa Deglina te zahvalivši sjemeništarcima za sav trud koji su utkali u realizaciju programa, pozdrav je uputio i okupljenim prijateljima Sjemeništa rekavši: “ Sve vas od srca pozdravljam i želim iskrenu dobrodošlicu na šalatski brijeg, u ovo „Sjemenište malenih“, koje nas svake godine okuplja u predvečerje Misijske nedjelje kako bi u zajedništvu s čitavom Crkvom odgovorili na poziv i poruku pape Franje za Svjetski dan misija 2022. te obilježili nekoliko važnih obljetnica za život i poslanje Crkve: 400. obljetnicu osnutka Kongregacije de propaganda fidei – danas za evangelizaciju naroda – i 200. obljetnicu Djela za širenje vjere koje je, zajedno s Djelom svetog djetinjstva i Djelom svetog Petra apostola, prije stotinu godina priznato “papinskim”. Papa Franjo želi da mjesec misija – listopad - bude prigoda za promoviranje različitih inicijativa misijske djelatnosti na svim područjima crkvenog života, a posebno molitve, koja je duša misija, te da ovaj mjesec misija potakne na razmišljanje o biblijskim i teološkim temeljima misija, o djelima ljubavi i na organiziranje konkretnih akcija suradnje i solidarnosti između Crkava. U poruci za ovogodišnji Svjetski dan misija naslovljen „Bit ćete mi svjedoci“ (Dj 1,8) papa Franjo ističe kako u evangelizaciji primjer kršćanskog života i Kristov navještaj idu ruku pod ruku. Jedno služi drugome. To su, naglašava Papa, dva plućna krila kojima svaka zajednica mora disati da bi bila misijska. To potpuno, dosljedno i radosno svjedočenje Krista, kazuje Sveti Otac, zasigurno će biti pokretna sila za rast Crkve i u trećem tisućljeću. Pri koncu poruke papa Franjo poziva sve nas da povratimo hrabrost i iskrenost (grč. parrhesia) prvih kršćana kako bi svjedočili Krista riječima i djelima na svim područjima života. Svake godine, stoga, okupljamo se na treću subotu mjeseca listopada kako bi odgovorili na papin poziv te po tradiciji upriličili 'Misijsku akademiju' u našem Sjemeništu. Večeras, na poseban način, želimo moliti za misionare i za potrebe misija, a taj poticaj želimo podijeliti sa Vama, našim dragim prijateljima sa Šalate”, zaključio je preč. Pavlaković.

U svojem izlaganju preč. Dominik Vukalović približio je okupljenima misijski pastoral i djelovanje u Varaždinskoj biskupiji u kojoj je povjerenik za misije od 2009. godine. Od 105 župa, koliko broji Varaždinska biskupija, oko 20 župa ima razvijen pastoral misija unutar svojih zajednica. Kazavši kako su „misionari srce Crkve i ambasadori Kristove ljubavi“ pozvao je okupljene na molitvu za misije kroz primjere rada u povjerenoj mu župnoj zajednici. Posebno je potaknuo sjemeništarce na različite mogućnosti njihova aktiviranja u misijskom poslanju Crkve na temelju svoga iskustva kao negdašnjeg odgojitelja šalatskih sjemeništaraca. Upitao je okupljene sudionike akademije zašto često kao kršćani „dimimo“, a ne „gorimo“ aludirajući na riječi velikoga misionara s naših prostora o. Ante Gabrića. Na koncu svoga zanimljivog izlaganja uputio je svima poziv da barem jednu „Zdravo Marija“ izmole za potrebe misija i misionara.

Nakon izlaganja preč. Vukalovića uslijedila je produkcija kratkog dokumentarnog filma koji prikazuje život i djelovanje misionara, franjevca svećenika provincije Bosne Srebrene fra Vjeke Ćurića u Ruandi, u mjestu Kivumu. U Ruandi poznat je kao „afrički Oskar Schindler“. Naime, radi se o dirljivoj priči supružnika Gamaz koji su zaželjeli u Africi – srcu tame – provesti svoj medeni mjesec. Zaputili su se u Ruandu, u mjesto Kivumu gdje su upoznali fra Ivicu Perića, franjevačkog misionara koji već 29 godina nastavlja djelo započeto tragičnim ubojstvom fra Vjeke Ćurića 1989. godine u tom afričkom selu. Bračni par Gamaz priča kako je maleno selo Kivumu postalo njihov dom i svojim misijskim zalaganjem pomogli su fra Ivici da izgradi dječji vrtić i srednju tehničku školu u ovom malenom afričkom mjestašcu koje ne postoji na zemljopisnim kartama kako bi brojnoj djeci toga kraja omogućio dugoročnu pomoć kroz školovanje. Dirljivo je bilo čuti njegovo svjedočanstvo u kojem govori kako se dosjetio napuniti školu djecom te kojom idejom je čitav projekt ostvaren u Kivumu. Radost na njegovu licu, radost na licima supružnika Gamaz kada govore svaki o svom misijskom radu, kao i ljubav i zahvalnost mladih koji sada imaju jedinstvenu srednju školu i sretniju budućnost, zorno su uprizorili konkretno ostvarivanje Evanđelja Isusa Krista te oplemenile srca svih prisutnih.

Vrhunac susreta bilo je euharistijsko klanjanje koje je potom uslijedilo u svečanoj sjemenišnoj dvorani koja je za tu prigodu postala crkvom jer, kao što je poznato, molitveni prostori dviju crkava unutar sjemenišnog kompleksa stradali su u potresima iz 2020. godine te još nisu u funkciji za liturgijske obrede i slavlja. Euharistijsko klanjanje bilo je posvećeno molitvi za misionare diljem svijeta te za nova misijska zvanja. Kroz cijeli tijek misijske večeri i klanjanja izmjenjivale su se i glazbene točke u izvedbi Zbora mladih Bjelovarsko-križevačke biskupije. Svojim prisustvom i glazbenim izričajem ovaj zbor još je jednom uprisutnio lijepe glazbene uspomene sa nedavno održanog SHKM-a u Bjelovaru na kojem je i šalatsko sjemenište aktivno sudjelovalo.

Nakon euharistijskog klanjanja nastavilo se druženje u prostorima Sjemeništa prigodom kojeg je bilo moguće posjetiti i upriličen misijski sajam te kupiti misijske krunice i druge rukotvorine sjemeništaraca koje su pripremili za ovu prigodu. Sav prikupljen novac bit će namijenjen kao pomoć za potrebe misija. Iako je to tek mala kap u moru raznih potreba svijeta, ozračje u Sjemeništu bilo je ispunjeno radošću zbog mogućnosti da svi zajedno možemo sudjelovati u poslanju ljubavi koje je Krist povjerio svojoj Crkvi.

 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika