Od:
Do:

Posvećena župna crkva u Svetom Jurju na Bregu

Posvećena župna crkva u Svetom Jurju na BreguSVETI JURAJ NA BREGU, 16. 5. 2016. 

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak posvetio je na blagdan BDM Majke Crkve i Duhovski ponedjeljak 16. svibnja u župi Sveti Juraj na Bregu u gornjem Međimurju župnu crkvu sv. Jurja mč. i novi oltar u koji je pohranio moći blaženog Alojzija Stepinca.

Župna crkva sv. Jurja posljednjih je godina temeljito obnovljena i uređena nakon što se 2008. godine zbio nemili događaj urušavanja zvonika i većeg dijela crkve usred tadašnjih radova na obnovi crkve, toga baroknog dragulja koji je stoljećima bio dragocjeni duhovni, ali i nadaleko iz svih smjerova vidljivi orijentir u sjevernoj Hrvatskoj.

Jedinstvenom događaju u povijesti svake župne zajednice nazočilo je mnoštvo župljana i njihovih gostiju, predstavnici izvođača radova, dobročinitelji i suradnici župe zaslužni za ostvarenje ovog velikog pothvata. S biskupom je suslavilo 15-tak svećenika među kojima su bili i generalni vikar mons. Ivan Godina, svećenici Gornjomeđimurskog dekanata na čelu s dekanom mons. Leonardom Logožarom, preč. Ivan Kozjak koji je župu vodio 37 godina i domaći svećenici, a obred posvete vodio je dr. sc. Mario Kopjar, predstojnik biskupijskog Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu.

Na početku sve je nazočne pozdravio domaći župnik vlč. Ivica Puškadija koji je posvetu crkve nazvao veličanstvenim slavljem kojim će svi zajedno podijeliti radost što će se posvetiti ovaj Božji hram gotovo tri stoljeća nakon izgradnje. Podsjetio je kako je, prema zapisu u župnoj spomenici, 1734. godine na Duhovski ponedjeljak tadašnji župnik iz Štrigove vlč. Tomo Dolar blagoslovio kapelu pa se taj dan smatrao danom posvete. Također je podsjetio da se župnik u Lopatincu (Georgius plebanus in Lopathycz) i župna crkva sv. Jurja neizravno prvi put spominju 1501. godine, potom godine 1563. župa dobiva zemlju darovnicom bana Nikole Zrinskog Sigetskog, dok kanonske vizitacije iz 17. stoljeća spominju prvu zidanu crkvu, a godine 1732. godine započeo je kult pobožnosti prema Majci Božjoj i  gradnja kapele Majke Božje Lauretanske na mjestu sadašnje crkve, te je iste godine poznati slikar Blaž Gruber u Varaždinu izradio sliku Gospe Loretske, koja se i danas nalazi u središnjoj niši glavnog oltara.

Kapela je od 1739. do 1745. godine dograđena u današnju crkvu sv. Jurja koja se sastoji od jednobrodne lađe i svetišta nadvijenih trijumfalnim lukom. Crkva, na čijem su pročelju kipovi sv. Jurja, sv. Florijana i sv. Sebastijana, okružena je rijetkim primjerom potpuno očuvanog cinktora s arkadama te ulaznim kamenim portalom gdje među kipovima dominira lik Majke Božje Lauretanske. U 18. stoljeću crkva je uređena raskošnim baroknim interijerom te freskoslikama autora iz pavlinske škole Ivana Rangera. Zbog čudotvorne slike Majke Božje Loretske crkva nosi naslov prošteništa za hrvatske i slovenske hodočasnike već gotovo tri stoljeća, te se u župnoj knjižnici nalazi Knjiga ozdravljenja iz sredine 18. st. Temeljita obnova crkve započela je dolaskom župnika vlč. Ivana Kozjaka 1972. godine, a tijekom radova na obnovi 4. lipnja 2008. godine urušilo se dvije trećine crkve zajedno sa zvonikom, prisjetio se župnik Puškadija dodavši da je još tada biskup Mrzljak rekao: "Bogu hvala što nije stradala živa Crkva, jer će se crkva kao građevina ponovno obnoviti". Obnova crkve započela je dolaskom vlč. Puškadije za župnika 2009. godine, te je već 19. prosinca 2010. godine služena prva misa u djelomično obnovljenoj crkvi, kojoj je ponovno podignut zvonik – najizvrsniji orijentir Međimurja – visine 42 metra na crkvi koja se nalazi na 333 metara nadmorske visine.

Crkva je obnovljena sredstvima Ministarstva kulture, Varaždinske biskupije, Međimurske županije, Općine Sv. Juraj na Bregu, donatora i župljana, među kojima se posebno ističe donator Juraj Levačić koji je, uz ostalo, obnovio osobnim sredstvima glavni oltar sv. Jurja. Župnik Puškadija zahvalio je svima koji su pridonijeli obnovi i uređenju jedne od najljepših crkava u ovom dijelu Hrvatske. Kao posebnu radost župne zajednice istaknuo je podatak da se župa, koja broji gotovo 5.000 vjernika, može pohvaliti pozitivnim prirodnim prirastom. Zahvalio je svim sudionicima ovog povijesnog događaja u jubilejskoj Godini milosrđa i Godini Nikole Zrinskog Sigetskog, proglašenoj i na župnoj razini.

Pozdravnu riječ u ime župne zajednice uputio je Bruno Šprajc koji je podsjetio na teškoće s kojima se župa suočila zbog urušenja župne crkve te je uputio zahvalnost mladom župniku na svemu što je učinio kroz protekle godine u obnovi zgrade crkve i duhovnom rastu žive Crkve. Izrazio je ponos cijele zajednice što će budućim naraštajima u nasljeđe ostaviti ovo lijepo djelo koje je plod njihova zajedništva. Povelju o posveti crkve pročitao je mons. Logožar, gornjomeđimurski dekan. U njoj se navodi kako u župu spadaju devet naselja: Lopatinec, Pleškovec, Zasadbreg, Brezje, Frkanovec, Okrugli Vrh, Dragoslavec, Mali Mihaljevec i Vučetinec. Župnu crkvu po nacrtima arh. Egona Lokošeka iz Zagreba obnovila je tvrtka Čakovecstan iz Čakovca.

U propovijedi je biskup Mrzljak rekao kako se slaveći svetkovinu Duhova prisjećamo da je upravo Duh Sveti Božja snaga koja okuplja zajednicu vjernika u živu Crkvu. Napomenuo je kako se po živoj Crkvi zgrada u kojoj se zajedno sastaju naziva crkvom te se u crkvene oltare pohranjuju moći svetaca kako bi nas nadahnjivali u čvrstoći vjere u našem svakodnevnom životu. Osobito nam je drago što u ovaj oltar pohranjujemo moći mučenika iz našeg vremena i našeg naroda kako bi nam bio uzor, zagovornik i primjer kojeg ne želimo zaboraviti, kao što bi to neki htjeli da zaboravimo njegovo mučeništvo za hrvatski narod i Crkvu. Zaželio je da događaj posvete oltara i crkve bude svima svjedočanstvo njihove vjere i poticaj da u svakodevnom životu žive i učvršćuju svoju vjeru. Nakon homilije biskup Mrzljak posvetio je oltar i stijene crkve te je u oltarni grobak zajedno s posvetnom poveljom pohranio Stepinčeve moći.

Na kraju slavlja, tijekom kojeg je liturgijsko pjevanje predvodio župni zbor sa svojim kantorom Milovanom Horvatom a dodatno su ga uljepšali župljani KUU Zasadbreg u narodnim nošnjama, zahvalne riječi uputili su župnik Puškadija i biskup Mrzljak koji su živoj Crkvi zaželjeli svjetlu budućnost, a u ime župne zajednice osobito nadahnutu završnu riječ izrekao je mag. Danijel Kralj, slijepi mladi župljanin, posebno zahvalivši sadašnjem župniku Puškadiji i njegovom prethodniku preč. Kozjaku.

Za slavlje posvete crkve župljani su se pripremali trodnevnicom koju je vodio preč. mr. Anđelko Košćak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, koji je na svetkovinu Duhova blagoslovio novu sliku blaženog Alojzija Stepinca.
Jasminka Bakoš-Kocijan