Od:
Do:

Poštivanje četvrte Božje zapovijedi

Poštivanje četvrte Božje zapovijedi
VARAŽDIN, 2. 5. 2024. 
Pastoralni centar župe svetog Josipa u Varaždinu i ovog je četvrtka, 2. svibnja 2024. godine, okupio 30-ak sudionika, članova zajednice „Bartimej“. Na početku sve je okupljene pozdravio vlč. Leonardo Šardi, povjerenik Pastorala osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, pozdravivši i nove članove koji su se pridružili i koji su iskazali svoju veliku radost zbog dolaska kao što je iskazuju i svi sudionici. Središnju je temu održao volonter Povjerenstva osoba s invaliditetom, vjeroučitelj Kristijan Herceg. S obzirom da smo ušli u svibanj, Marijin mjesec, da je početak svibnja namijenjen svetom Josipu Radniku, da se slavi Majčin dan i Međunarodni dan obitelji, sasvim je prirodno da se govori i o četvrtoj Božjoj zapovijedi koja kaže: „Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji“. 
Na samom je uvodu Kristijan ispričao priču o djevojčici koja je gledala majku kako pere suđe i zapazila nekoliko sijedih vlasi pa je pitala zašto ih ima, a majka joj reče kako svaki put bude tužna zbog nje kad napravi nešto loše i kosa joj sve više pobijeli. Uto se djevojčica sjeti bake pa pita majku zašto je onda bakina kosa potpuno bijela. Zatim smo razmišljali i zaključili kako djeca trebaju poštivati roditelje, ali i roditelji djecu, a to onda znači da tako poštujemo i bake i djedove i sve starije osobe. 
Zatim smo poslušali poučnu priču o majkama i sinovima. Na bunar su došle tri žene, a tamo se našao i jedan starac. Hvalile su svoje sinove: prva reče kako je njezin sin tako spretan da su svi iza njega, druga je pohvalila svog sina kako pjeva kao slavuj, a treća je šutjela jer njezin je sin običan dječak i nema se čime pohvaliti. Dok su žene odlazile kući, starac je išao za njima. Posude s vodom bile su teške pa su se žene morale odmoriti. Tada su došli i njihovi sinovi. Prvi se postavio na ruke i počeo se prebacivati, drugi je pjevao kao slavuj, a treći je dotrčao do svoje majke i ponio sve posude kući. Nato žene upitaju starca što misli o njihovim sinovima, a on upita gdje su oni jer je od sve trojice vidio samo jednoga.
To pokazuje kako je treći dječak postupio najbolje jer dok su se ostali hvalili, on je svojoj majci pomogao. U nastavku smo, prije rada u skupinama, pročitali Lukin evanđeoski tekst o dvanaestogodišnjem Isusu u hramu, gdje su ga Josip i Marija zabrinuto tražili (Lk, 2, 41-52). Netko bi rekao da se Isus izgubio, ali to zapravo nije tako jer je imao svoje poslanje. U skupinama smo odgovarali na pitanja i otkrili kako roditelji usmjeravaju djecu prema vjeri, no to nije uvijek lako. Ako se na samom početku dijete ne usmjeri prema vjeri, kasnije to biva mnogo teže, zato roditelji trebaju nastojati biti uzor djeci.
Djecu je teško pustiti, ali ponekad trebaju biti samostalniji da bi sami snosili posljedice za svoje ponašanje i tako ponešto naučili. Važno je djeci dati slobodu i u tome biti mudar, a također je važna zdrava komunikacija. S druge strane, djeca vole istraživati vjerska pitanja i pitati roditelje, vjeroučitelje i svećenike. Ponekad više kao djeca žalostimo roditelje, a kasnije sve manje, ali ih nastojimo što bolje poslušati, a nezaobilazna je i zahvalnost prema roditeljima koju pokazujemo lijepim riječima i zagrljajima.
U duhovno-molitvenom dijelu uputili smo molitve Majci Božjoj da nas prati tijekom cijeloga svibnja i u svim izazovima. Misno je slavlje predvodio vlč. Leonardo Šardi koji je u homiliji pozvao sve nas da nosimo u sebi ljubav i radost, što je bio i zaključak cijeloga susreta. Poštujući roditelje, ali i bake i djedove, svećenike, učitelje i sve ljude, zapravo poštujemo i sami sebe i Boga koji nas je stvorio i tada lakše u svom društvu pokazujemo ljubav i radost koju nam daje Uskrsli Gospodin Isus Krist. Sljedeći će susret biti 9. svibnja, na blagdan Uzašašća Gospodinova, na istome mjestu od 16 do 19 sati, i svi ste više nego dobro došli da doživite radost života i susreta s Gospodinom i svojim prijateljima. Članovi zajednice „Bartimej“ raduju se vašem dolasku.
 Danijel Kralj


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika