Od:
Do:

Posljednji ispraćaj redovnice Katarine s. Florijane Markač

Posljednji ispraćaj redovnice Katarine s. Florijane MarkačKOPRIVNICA/MOČILE, 30. 10. 2023.
Sprovodne obrede redovnice Katarine s. Florijane Markač, dugogodišnje domaćice i sakristanke Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u Močilama, na koprivničkom gradskom groblju “Pri svetom Duhu” u ponedjeljak, 30. listopada, predvodio je varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak, koji je predslavio i misu zadušnicu u kapeli na groblju.

Uz biskupa, sprovodnim obredima prisustvovalo je mnoštvo svećenika Koprivničkog dekanata, ali i brojni drugi među kojima su i braća pokojnice, mons. Leonard Markač, župnik u Močilama, te preč. Andrija Markač, župnik u Vivodini.

Na početku sprovodnih obreda okupljenima se obratio dekan Koprivničkog dekanata preč. Dominik Vukalović.

“Oče biskupe, braćo svećenici, ožalošćena obitelji Markač, rodbino, braćo i sestre u Kristu! Uoči svetkovine Svih svetih napustila nas je sestra Katica. Obitelj Markač izgubila je svoju sestru, tetu, Župa Močile izgubila je dobru i uvijek na raspolaganju sestru Katicu, Družba sestara Srca Isusova svoju susestru. Kao ljudi tugujemo za sestrom Katicom, ali kao vjernici znamo da je nebo obogaćeno našom sestrom koja nas sada prati s nebesa svojim pogledom i molitvama i vjerujemo da joj je nebeski Otac priredio lijep stan koji je zaslužila jer je cijeli život požrtvovno pomagala i radila za druge, a sve iz ljubavi.

Njezin život započeo je 12. studenoga 1942. godine u Goričanu. Najstarije je dijete u obitelji Gabrijela i Marije, rođene Dominik. U toj obitelji rodilo se desetero djece. Troje je umrlo u djetinjoj dobi, a evo danas su ovdje oko njezina tijela braća Leonard i Andrija, svećenici, Ivan i Dragutin, te šogorice Anđela i Gordana sa svojim obiteljima. U lipnju ove godine pokopali smo brata Josipa u Goričanu, a evo danas se njemu i ostaloj pokojnoj braći sestrama i roditeljima Markač pridružuje i sestra Katica.

Nakon završene osnovne škole u Goričanu, odlazi u samostan kod sestara reda Srca Isusova u Rijeci. Kao mlada časna djeluje u mnogim župama današnje Riječke nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije, kao sakristanka jedno vrijeme boravi u jednom internatu u Beču, u Austriji, kao kuharica. Godine 1986. dolazi u Močile kod svoga brata Leonarda. Tu ostaje punih 30 godina do Velike Gospe 2016., a nakon bolesti moždanog udara bolesničke dane provela je u Domu za starije i nemoćne osobe u Koprivnici.

Mogli bismo reći, 30 godina u Močilama požrtvovno je radila, a zadnjih sedam godina u domu nosila križ bolesti i trpljenja. Vjerujemo da je sve žrtve, trpljenja i molitve prinosila za druge i da danas uživa u domu svoga Oca gdje više nema ni trpljenja ni muke, nego gleda lice Božje. Hvala ti, sestro Katice, za sve što si učinila za vrijeme ovozemaljskog života ovdje u Močilama i molimo te – prati nas s nebesa svojim molitvama.

U ime svećenika Koprivničkog dekanata i svih prisutnih svećenika subraći Leonardu i Andriji te svoj ostaloj obitelji Markač izražavam iskrenu kršćansku sućut”, kazao je preč. Dominik.

Na kraju sprovodnih obreda okupljenima se obratio mons. Leonard Markač zahvalivši obitelji, župljanima i suradnicima.

“Sestra Katarina punih je 30 godina djelovala u našim Močilama. Nakon Velike Gospe 2016. godine, sestra je završila u bolnici te je sedam godina patila u krevetu staračkog doma. Ovim putem zahvaljujem i djelatnicima koprivničkog Doma za starije o kojima je sestra Katarina imala samo riječi hvale. Samoinicijativa kojoj ovdje svjedočim dokaz je Božje ljubavi koja se ostvaruje preko nas ljudi. Hvala i našem ocu biskupu, svećenicima, redovnicima i redovnicama, pjevačima, župljanima, svima koji su danas ovdje”, naglasio je mons. Markač.

Biskup Mrzljak u svojoj je homiliji za vrijeme mise zadušnice istaknuo kako Bog određuje kada je naše vrijeme.

“Ljudski život nemjerljivo je velik zbog smrti, križa i uskrsnuća koje nam je Bog dao u Kristu Isusu. Milosrđe Božje otvara nam vječnost koju na ovome svijetu molimo i prema kojoj težimo. Za koji dan slavit ćemo naše svece i svetice. Neka nam oni budu zagovor i pomoć na putu prema vječnosti”, poručio je mons. Mrzljak.

Sprovodne obrede i misu zadušnicu glazbeno je oblikovao župni zbor "Marija" Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u Močilama.
 
Izvor: Klikaj.hr


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika