Od:
Do:

Posjet biskupa Radoša Župi Presvetog Trojstva u Legradu

Posjet biskupa Radoša Župi Presvetog Trojstva u LegraduLEGRAD, 20. 12. 2021.
U popodnevnim satima 20. prosinca varaždinski biskup Bože Radoš pohodio je Župu Presvetog Trojstva Legrad kako bi sa župljanima podijelio radost što se legradska župna crkva otvara nakon gotovo godinu dana.

U Legradu je s varaždinskim biskupom do sada održano više radnih sastanaka, a ovaj je bio ispunjen radošću što plodovi rada kroz proteklu godinu dobivaju prve vidljive plodove. U legradskoj župnoj crkvi, koja je za javna bogoslužja zatvorena od razornih potresa krajem prošle godine, dovršava se postavljanje skele, što će omogućiti otvaranje crkve za vjernike Legrada i sve ljude dobre volje. Prvo bogoslužje nakon gotovo godinu dana slavit će se misom bdjenja svetkovine Božića.

U suradnji s Varaždinskom biskupijom i Konzervatorskim odjelom u Bjelovaru tijekom 2021. godine izrađen je projekt statičke sanacije te su ojačani temelji župne crkve, a postavljena skela predstavlja početak radova na statičkoj sanaciji svoda te restauraciji zidnog oslika u svetištu crkve. Projekt temeljenja crkve izradio je Ivan Špišić, a radove je odradila tvrtka Ing-Jet d.o.o. iz Zagreba. Postavljanje skele odrađuje tvrtka Skela projekt d.o.o. iz Zagreba.

Biskup Radoš, preč. dr. sc. Mario Kopjar, predstojnik Ureda za sakralnu gradnju Varaždinske biskupije, Milan Pezelj, dipl. ing. arh., pročelnik Konzervatorskog odjela u Bjelovaru, te župnik Silvio Košćak kordinirali su dosadašnjim tijekom projekta.

Tijekom 2021. godine katolici u Legradu bogoslužja su slavili u dvorani “ELIM” u vlasništvu Evangeličke crkvene općine Legrad. Kao što je kršćanska ljubav evangeličke zajednice bila božićni dar legrađanima prošle godine, tako je otvaranje crkve ovog Božića izvor božićne radosti za sve one kojima je “podravska katedrala” izvor mnogih milosti koje su u njoj zadobili po liturgiji i pobožnostima.

 
S. K.

 


Slika
Slika