Od:
Do:

Posjet biskupa Petera Štumpfa varaždinskom biskupu Boži Radošu

Posjet biskupa Petera Štumpfa varaždinskom biskupu Boži Radošu VARAŽDIN, 26.11.2021.
Varaždinski biskup Bože Radoš primio je biskupa slovenske Biskupije Murska Sobota Petera Štumpfa u petak, 26. studenoga 2021. godine u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu. Susretu se pridružio i varaždinski biskup u miru Josip Mrzljak.
U bratskom ozračju biskupi su razmijenili iskustva s izazovima i poteškoćama u pastoralnom djelovanju u okolnostima aktualne pandemije te su istaknuli važnost odgovornosti svakoga u borbi protiv koronavirusa.

Također, razgovarali su i o sljedećem, osmom po redu, susretu hrvatskih i slovenskih katolika koji se planira u subotu, 8. listopada 2022. godine u Beltincima, upravo u Murskosoboškoj biskupiji, koja je Varaždinskoj susjedna.

Tim povodom početkom sljedeće godine održat će se sastanak hrvatskih i slovenskih predstavnika Organizacijskog odbora, kako bi zajedno dogovorili temu i odredili naglaske susreta. Susret će nositi naglasci sinodskog hoda, na koji je papa Franjo pozvao čitavu Crkvu, kako bi se učvrstilo zajedništvo i povezanost na putu vjere. Razmišlja se i o uključivanju mađarskih vjernika, budući da ih određeni broj živi u dijelu Biskupije Murska Sobota.

Na kraju susreta biskup Radoš poklonio je biskupu Štumpfu bistu blaženoga Alojzija Stepinca, koji je 19. listopada 2019. godine povezao slovenske i hrvatske vjernike u Krašiću na njihovom sedmom susretu.


Marko Domiter