Od:
Do:

Posađen klon Andrijine lipe kod župne crkve u Knegincu

Posađen klon Andrijine lipe kod župne crkve u Knegincu





















KNEGINEC, 22. 4. 2023.

Župljani Župe sv. Marije Magdalene u Knegincu, među kojima su i članovi i članice DVD-a općine Kneginec, prema riječima domaćeg župnika Ivice Puškadije, prisustvovali su povijesnom događaju, u subotu 22. travnja 2023.

Naime, u spomen 272. godišnjice rođenja prvog kneginečkog župnika Ivana Mauricija pl. Končića, u dvorištu crkve, ispred župnog dvora, posađen je klon „Andrijine lipe“.

Vlč. Puškadija ukratko se osvrnuo na povijesne izvore župne Spomenice gdje prvi župnik Mauricije pl. Končić spominje lipu kao stablo koje okružuje crkvu, ali i „drage nam zagorske brege“,  ustvrđujući kako je stoljećima lipa  bila sađena na ovim prostorima.

„U zahvalu za sva dobročinstva prvog župnika graditelja dijela župne crkve i  župnog dvora, posađen je klon lipe da bude na spomen budućim naraštajima koje dolaze“, poručio je vlč. Puškadija.

Lipu je posadio načelnik Općine Kneginec Goran Kaniški uz župnika Puškadiju i svih prisutnih koji su lopatom zemlje dali udio u sadnji lipe.
 
Dodajmo kako je Ivan Mauricije (Mavro) pl. Končić rođen 14.travnja 1751. godine u mjestu Marinci, župa Mihovljan u Hrvatskom Zagorju, u obitelji Ivana i Ane r. pl. Večković. Stupio je u red sv. Pavla hrvatske provincije i kao rektor položio je, 22. listopada 1773. godine, redovničke zavjete. U varaždinskome samostanu vršio je službu propovjednika. Ukinućem pavlinskoga reda, 1786. godine, kao bivši pavlin (ex-paulin), započeo je s radom na župi. Biskup Vrhovac imenovao ga je 19. rujna 1789. godine prvim župnikom novouspostavljene Župe sv. Marije Magdalene u Knegincu. Do konca svoga života vršio je tu službu te je 17. rujna 1812. godine u Knegincu i umro te pokopan kod malih vrata na lijevoj strani župne crkve, dijelu crkvenog trijema.
 
I.P.