Od:
Do:

Pismo biskupa Radoša svećenicima Varaždinske biskupije vezano uz potrese u Petrinji, Glini, Sisku i okolici

Pismo biskupa Radoša svećenicima Varaždinske biskupije vezano uz potrese u Petrinji, Glini, Sisku i okoliciVARAŽDIN, 31.12.2020.
Varaždinski biskup Bože Radoš uputio je pismo svećenicima Varaždinske biskupije vezano uz potrese u Petrinji, Glini, Sisku i okolici kako bi se na biskupijskoj razini uključili u pružanje duhovne i materijalne pomoći nastradalima. Biskup poziva na solidarnost sa žrtvama potresa te proglašava Dan posta i molitve za sve stradale i poginule u potresu za područje Varaždinske biskupije na nacionalni Dan žalosti, 2. siječnja 2021. godine.

U nastavku pročitajte biskupovo pismo u cijelosti:

„Prijatelj ljubi u svako vrijeme, a u nevolji i bratom postaje.“ (Izr 17,17)

Draga braćo svećenici,

ovih nas dana mučne slike razrušenih domova i crkava, uplakanih ljudi koji u strahu napuštaju svoja ognjišta, sveopće nevolje, nevjerice i očaja, a osobito ljudskih žrtava, među kojima i ona poginule djevojčice, ne mogu ostaviti ravnodušnima na toliku ljudsku patnju. Utjelovljena Ljubav, koju smo prije nekoliko dana slavili u otajstvu Božića, poziva nas da i mi, u vremenu u kojemu živimo, tu istu Ljubav utjelovimo našim konkretnim djelima, da budemo oni u čijim će životnim Betlehemima svi ožalošćeni ipak pronaći svoje svratište. Stoga vam zahvaljujem što ste se već ovih dana, zajedno sa svojim župnim Caritasima i vjernicima, uključili u mnogobrojne akcije pomoći nastradalima Petrinje, Gline, Siska i okolice. Želeći da se i na biskupijskoj razini uključimo u pomoć nastradalima, i duhovnu i materijalnu, određujem za našu mjesnu Crkvu sljedeće:
  1. Na nacionalni Dan žalosti, 2. siječnja 2021. godine, proglašavam za područje Varaždinske biskupije Dan posta i molitve za sve stradale i poginule u potresu. Vjernike taj dan potaknite na osobnu i zajedničku molitvu, i u obiteljima i u našim Crkvama, podsjetivši ih da vlastito odricanje ima smisla samo ukoliko je iz ljubavi prema Bogu usmjereno prema drugima. Potaknite ih pri tom i da ono skromno čega će se taj dan postom odreći usmjere za pomoć žrtvama potresa, jer: „Tko ima dobra ovoga svijeta i vidi brata svoga u potrebi pa zatvori pred njim srce – kako ljubav Božja ostaje u njemu?” (1 Iv 3,17).
  2. U nedjelju, 10. siječnja 2021. godine, na blagdan Krštenja Gospodnjeg, određujem da sva kolekta – milostinja i ostali darovi vjernika – bude prikupljana za stradale u potresu. Isto tako, svi novčani darovi koje Vam vjernici u tu svrhu daruju toga, ali i svih prethodnih dana, neka se prilože navedenoj kolekti i dostave nakon 10. siječnja, što je prije moguće, ekonomatu Varaždinske biskupije.
  3. Mnogi se ovih dana žele uključiti i pomoći svojim darom. Kako bi primljena pomoć bila što učinkovitije raspoređena, došla do potrebitih i, što je sada najvažnije, nastavila se – jer je jasno da će ova nevolja potrajati, pozovite vjernike da svoj dar – radije nego hranu, odjeću i ostale potrepštine kojih je trenutno dovoljno – uplate na račun Hrvatskog Caritasa:
Hrvatski Caritas, Ksaverska cesta 12a, Zagreb
kod PBZ (Privredna banka Zagreb)
IBAN: HR0523400091100080340, poziv na broj 12 20
Ili pozivom na donacijski telefon:
 060 90 10 (6,25 kn po pozivu – PDV uključen)
 
U tu svrhu molim Vas da na prikladna mjesta izložite i plakat Hrvatskog Caritasa u prilogu.
S vremenom ćemo ujedno razmotriti i usuglasiti i ostale načine kojima ćemo kao Crkva pomagati u daljnjoj obnovi razrušenih krajeva, osobito sakralnih objekata.

Unaprijed vam zahvaljujući na suradnji, na sve vas rado u ove svete božićne dane zazivam Božji blagoslov, sa željom da nam svima nova 2021. godina bude ispunjena Božjim mirom!
 
 
+ Bože Radoš
varaždinski biskup