Od:
Do:

Papina kateheza srijedom - Apostolsko putovanje u Portugal povodom Svjetskog dana mladih

Papina kateheza srijedom - Apostolsko putovanje u Portugal povodom Svjetskog dana mladih


VATIKAN, 9. 8. 2023.


Čitanje: Lk 1, 39-42

Tih dana usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu. Čim Elizabeta začu Marijin pozdrav, zaigra joj čedo u utrobi. I napuni se Elizabeta Duha Svetoga i povika iz svega glasa: „Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje!“«


Draga braćo i sestre, dobar dan!

Proteklih sam dana bio u Portugalu povodom 37. Svjetskog dana mladih.

Ovaj SDM u Lisabonu, koji se dogodio nakon vremena pandemije, svi su doživjeli kao Božji dar koji je iznova upravio srca i korake mladih ljudi, mnogih mladih iz svih dijelova svijeta – baš mnogih! – koji su otišli susresti se međusobno i susresti Isusa.

Pandemija je, kao što dobro znamo, snažno utjecala na društvena ponašanja: izolacija se često izrodila u zatvorenost, a to su na poseban način osjetili mladi. Ovim Svjetskim danom mladih Bog je dao „poticaj“ u suprotnom smjeru: označio je novi početak velikog hodočašća mladih po kontinentima, u ime Isusa Krista. I nije slučajno što se to dogodilo u Lisabonu, gradu s pogledom na ocean, gradu koji je simbol velikih istraživanja morskim putem.

Na Svjetskom danu mladih Evanđelje je mladima stavilo pred oči uzor Djevice Marije. U za nju najkritičnijem trenutku [Marija] ide posjetiti rođakinju Elizabetu. U Evanđelju se kaže: „usta… i pohiti“ (Lk 1, 39). Ja volim zazivati Majku Božju tako: kao Gospu koja „hita“, koja uvijek sve što čini, čini brzo, nikada nas ne pušta da čekamo, jer je ona majka sviju.

Tako Marija danas, u trećem tisućljeću, vodi hodočašće mladih u nasljedovanju Isusa, kao što je to već učinila prije jednog stoljeća upravo u Portugalu, u Fatimi, kada se obratila troje djece povjerivši im poruku vjere i nade za Crkvu i svijet. Zato sam, na SDM-u, ponovno došao u Fatimu, na mjesto ukazanja, i zajedno s nekolicinom bolesnih mladih ljudi molio da Bog izliječi svijet od bolestî duše: oholost, laž, neprijateljstvo, nasilje – to su bolesti duše i svijet boluje od tih bolesti. I obnovili smo našu posvetu, Europe i svijeta, Srcu Marijinu, Bezgrešnom Srcu Marijinu. Molio sam za mir, jer je mnogo, mnogo ratova u svim dijelovima svijeta.

Mladi iz svijeta došli su u Lisabon u velikom broju i s velikim oduševljenjem. Susretao sam ih također u malim grupama, neke s mnogim problemima; skupina mladih Ukrajinaca iznijela je bolne priče.

Nije to bio odmor, turističko putovanje, pa ni duhovni događaj koji je bio sam sebi svrha; Svjetski dan mladih je susret sa živim Kristom po Crkvi. Mladi idu susresti Krista. Istina je, tamo gdje su mladi tamo je radost i ima svega toga pomalo.

Moj posjet Portugalu, povodom SDM-a, bio je obogaćen svečanim ozračjem koje je stvorilo mnoštvo mladih. Zahvalan sam Bogu na tome, a posebno mi je u mislima Crkva u Lisabonu koja će, u zamjenu za veliki trud oko organizacije i gostoprimstva, dobiti nove snage da nastavi svoj put, da ponovno baci mreže s apostolskom strašću. Mladi u Portugalu već su danas živa prisutnost, a sada, nakon ove „transfuzije“ koju su primili od Crkava iz cijeloga svijeta, to će postati još više. A mnogi mladi, na povratku, su prošli kroz Rim, vidimo ih i ovdje, neke od njih koji su sudjelovali na tome Danu. Evo ih! Tamo gdje su mladi tamo je buka, oni znaju jako dobro kako praviti buku!

Dok se vode borbe u Ukrajini i drugim dijelovima svijeta, i dok se planira rat u nekim skrivenim dvoranama – ružno je to, planira se rat! – SDM je pokazao svima da je moguć jedan drugačiji svijet: svijet braće i sestara, gdje se zastave svih naroda zajedno vijore, jedna pored druge, bez mržnje, bez straha, bez zatvaranja, bez oružja! Poruka mladih bila je jasna: hoće li je poslušati „velikani svijeta“? To je prispodoba za naše vrijeme, a Isus i danas kaže: „Tko ima uši, neka čuje! Tko ima oči, neka vidi!“. Nadamo se da će čitav svijet poslušati ovaj Dan mladih i gledati tu ljepotu mladih na svom putu prema naprijed.

Još jednom izražavam zahvalnost Portugalu, Lisabonu, Predsjedniku Republike koji je bio prisutan na svim slavljima, kao i drugim predstavnicima državnih vlasti; zatim lisabonskom patrijarhu – koji je bio tako dobar! – predsjedniku Biskupske konferencije i biskupu koordinatoru Svjetskog dana mladih, svim suradnicima i volonterima. Zamislite, volontera – išao sam se s njima susresti posljednjeg dana, prije povratka – je bilo 25 tisuća: taj Dan je imao 25 tisuća volontera! Hvala svima! Neka Gospodin, po zagovoru Djevice Marije, blagoslovi mlade cijeloga svijeta i neka blagoslovi portugalski narod. Pomolimo se zajedno Majci Božjoj, svi zajedno, da ona blagoslovi portugalski narod.

IZVOR: Informativna katolička agencija